Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Zafira 1.6 16V, 1999r. Pokazuje prędkość do 10km/h

23 Sty 2012 10:15 3507 10
  • Poziom 10  
    Witam,

    mam problem z oplem zafirą. Objaw jest taki, ze autko nie pokazuje prędkości. Do 9km/h licznik coś wskazuje, powyżej tej prędkości wskazówka leży i ani drgnie. Wpinałem op-coma, prędkość z abs-u jest na wszystkich kołach poprawna. Wyciągnąłem licznik, prysnąłem złącze kontaktem. Nie pomogło. Tak samo zrobiłem ze złączką pompy abs; brak rezultatu. Co jakiś czas w sterowniku silnika pojawia si e błąd o braku sygnału o prędkości.

    Licznik sprawdziłem testem z op-coma, wskaźnik prędkości pokazuje każdą zadaną z laptopa prędkość.

    Czy Zafiry mają tendencje do zimnych lutów?

    Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 35  
    Jak już masz tego opcoma to zobacz czy w zegarach jest widoczna poprawna prędkość.
    Jeżeli masz nie oryginalne radio to odłącz je na próbę z instalacji.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 10  
    Jutro podepnę auto i dam znać o wynikach. Co do radia, to jest ono oryginalne.
  • Poziom 43  
    Przecież sam pisałeś, że masz brak sygnału prędkości w sterze silnika a czepiasz się zimnych lutów w zegarach, trzeba w kablach pogrzebać bo tam problem
  • Poziom 10  
    Paten jest taki, ze sygnał jest do prędkości 10km/h. Można tak jechać w nieskończoność i będzie pokazywał. Problem jest powyżej tej prędkości. Błąd silnika wyskakuje po kilku, a nawet kilkunastu kilometrach, nie nagle. Wiem, ze w tym aucie prędkość jest brana z abs-u, z przedniego lewego koła. Wchodzą w abs miałem prędkość dla wszystkich kół prawidłową, bez względu na prędkość.

    Teraz nie wiem, czy sygnał z abs-u trafia do sterownika silnika i licznika, czy z licznika do sterownika silnika.
  • Moderator Samochody
    Z ABS-u idzie tym samym przewodem na zegary, sterownik, wyświetlacz, radio, i we wszystkich tych modułach można podejrzeć prędkość w parametrach.
  • Poziom 35  
    I jeszcze w module IMMO jest prędkość ;>
  • Poziom 10  
    Sprawa ma się tak: W liczniku brak odczytu powyżej 9km/h. W silniku identycznie. Sygnał przy prędkości 5hm/h ma napięcie 5V, przy około 20km/h już tylko 2V.

    Oporność czujnika abs-u to 1400[Ohm]. Kable są sprawne. Czujnik na prawym kole ma 1000[Ohm]. Z podobnych postów wynika, że oporność czujników ma mieścić się w przedziale 1- 1,5[kOhm].

    Gdy podpiąłem do linii sygnałowej z pompy abs (niebieski kabel z czerwonym paskiem) diodę smd led, odczyty całkowicie zanikły, dioda przy prędkości <10km/h mrugała wyraźnie, później ledwie co żarzyła się.

    Jakieś sugestie?
  • Moderator Samochody
    Odłącz wszystko i zostaw np tylko diodę, jak będzie tak samo to jedynie sterownik ABS może być uwalony.
  • Poziom 35  
    Ale diodę przez opornik dawaj jeżlei nie chcesz do reszty uwalić....
  • Poziom 10  
    Przyczyna usterki leżała w elektronice pompy abs. Wymiana płytki z elektroniką pomogła. Temat zamykam.