jak na początek polecam lutownice topex 60 W nie wiem czy jest dobra ale ja się na niej właśnie uczę. lutuje już 2 miesiące i nic się nie zepsuło. kosztowała mnie 21 zł.
Też szukam jakiejś lutownicy do około 50zł. Powiedzmy że pierwszy etap nauki już mam za sobą, tj. 2 lutownice z marketu za 20zł Obie zakończyły już swój żywot, myslę, aby kupić sobie coś lepszego. Do lutowania drobnych kabelków i scalaków. Co polecicie?
Po co jest regulacja temperatury, skoro cyna topi się w konkretnej temperaturze?
Niektóre elementy elektroniczne należy lutować przy użyciu minimalnej temperatury, pozwalającej na topnienie lutowia. Należy wybrać odpowiednią temperaturę do wykonywanych lutów.
Ja używałem podanej wyżej stacji lutowniczej i nie narzekam Teraz mam swoją ręcznie robioną ze sterowaniem mikroprocesorowym. Ale ta podana wyżej w zupełności wystarcza.
Gdyby link wygasł - to ta przezroczysta z regulacją temperatury
Polecam ją wszystkim amatorom i średnio-zaawansowanym. Jakość bardzo dobra w stosunku do Topexów z marketu za 15zł. Cena niewygórowana. Lutownica dosyć szybko się nagrzewa, regulacja działa prawidłowo, a grot jest bardzo trwały.