logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wałek teflonowy - SCX 4200 (podłuzne 2 paski przy druku)

Maq134 24 Sty 2012 12:10 2401 4
REKLAMA
  • #1 10441288
    Maq134
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, dostałem drukarkę od znajomej Samsung'a SCX 4200. Pech chciał, że drukarka nie działa tak jak powinna. Otóż po wydrukowaniu strony toner zostaje, ale w 2 miejscach nie chce zostać (po przejechaniu palcem schodzi). Z ciekawości rozebrałem drukarkę, i po obejrzeniu zobaczyłem, że wałek teflonowy jest obdarty właśnie w tych miejscach, gdzie toner schodzi (zamieszczam zdjęcia poniżej). Niestety jestem całkowicie niedoświadczony w tego typu urządzeniach, dlatego moje pytanie brzmi:
    Czy po wymianie wałka teflonowego drukarka znowu zacznie działać tak jak powinna? czy jest to może wina czegoś innego. Dodam, że na bębnie w tych 2 miejscach środkowych widać również ślady (szerokości właśnie zadrapań na wałku).

Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam z góry i pozdrawiam.

Zdjęcia:
    Wałek teflonowy - SCX 4200 (podłuzne 2 paski przy druku) Wałek teflonowy - SCX 4200 (podłuzne 2 paski przy druku) Wałek teflonowy - SCX 4200 (podłuzne 2 paski przy druku)
  • REKLAMA
  • #2 10441566
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Wałek na pewno do wymiany. Nalezy zastanowic sie dlaczego jest tak wytarty. Moim zdaniem został włozony niewłasciwy toner. Wiele tonerów do samsunga ma ten sam kształt róznia sie szczególami nacięciami z przodu w ktore wchodzi taka blaszka identyfikujaca Jeżeli teraz wkładamy do maszyny blizniaczy toner to o dziwo da sie on wlozyć niestety blaszka prowadzaca nie natrafia na otwór w kartridge w wyniku czego dociska obudowę pieca do wałka teflonowego i efekt widzimy na obrazku. Nalepiej to usunąć ta blaszke i wtedy każdy kartridge z tej rodziny będzie pasował
  • REKLAMA
  • #3 10441570
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Jeśli toner schodzi z kartki to znaczy że go nie utrwala element grzejny, tak więc wymiana wałka teflonowego i tak Cię czeka.

A co do bębna to musisz puścić wydruk tak by w miejscu śladów na bębnie był jakiś tekst. Wyciągnąć kartkę ostrożnie (by nie rozmazać wydruku)) i jeśli w miejscu sladów masz czarny pasek lub biały po całości zamiast interesującego Cie tekstu to będzie znaczyło że bęben też masz uszkodzony ewentualnie przyjrzyj się listwie czyszczącej (zalecana jest wymiana bębna wraz z listwą) a w tym modelu jest cały katridż.
  • REKLAMA
  • #4 10441878
    Maq134
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeżeli chodzi o toner, to niby jest dokładnie taki który był w drukarce, kupowany oryginalnie (przynajmniej tak twierdzi znajoma). Ale spróbuje właśnie tak zrobić, usunę blaszkę i zobaczymy. I teraz rozumie że wałek do wymiany, ale czy on ogólnie załatwi sprawę?Czy wałek teflonowy jest właśnie tym elementem grzejnym?

piotr_krak Powiedz mi czy dobrze rozumie twój sposób. Mam po prostu wydrukować stronę np. z tekstem i zobaczyć czy przy tych miejscach będzie na całej długości czarny/ biały pasek?
  • #5 10445281
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Puszczasz całą kartkę jakiegoś tekstu.

Gdy wyjdzie z maszyny powinieneś widzieć tekst zarówno w miejscu utrwalonym jak i nie utrwalonym. Tekst nieutrwalony świadczy na 100% o defekcie fusera.

Piszesz że ślady na bębnie i na fuserze są w tym samym miejscu.
    Więc gdy w miejscu nieutrwalonym widzisz tekst a nie czarne / białe paski to można sądzić że bęben jest OK.
REKLAMA