Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP LINK WR543G ap client konfiguracja

pioded 24 Jan 2012 16:08 6462 29
  • #1
    pioded
    Level 10  
    Witam,
    Proszę o pomoc. Mam problem z połączeniem się z miejską niezabezpieczoną siecią bezprzewodową za pomocą routera. Łączę się używając zewnętrznej anteny podłączonej do routera.
    Posiadam również kartę Wi-FI pod USB z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej ( Tp Link WN422G) Za pomocą tej karty łącze się z siecią miejską bez problemów.
    Dodam, że udało mi się połączyć z ww siecią za pomocą routera, ale po paru dniach połączenie zerwało po czym nic nie zmieniałem i znów wróciło. Gdy router połączył się z siecią i internet był dostępny zrobiłem screeny (załączniki)
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
    Obecnie nie mogę się połączyć za pomocą routera, a za pomocą karty WIFI pod USB łączę się bez problemów. Zamieszczam status routera obecnie oraz screen ipconfig z komputera połączonego z ww siecią za pomocą karty wifi USB.
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Próbowałem resetować router, klonowałem też adres karty wifi USB, ale dalej nie mogę się połączyć. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc.
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Obrazki dodaj w/g zasad tego forum więc zanim napiszesz następnego posta popraw poprzednie swoje posty

    Spróbuj sklonować (mac clone sekcja) MAC karty WIFI do routera.

    Jak nadal nie ma neta to reset router do ustawień fabrycznych i pokaż TYLKO te strone z routera gdzie coś zmienałeś.

    Operation Mode = "AP Client ROuter" masz ustawione ?
    Zabezpieczenia WIFI w routerze ustawiłeś takie same jak w karcie ?
  • #3
    pioded
    Level 10  
    Spróbuj sklonować (mac clone sekcja) MAC karty WIFI do routera.

    W screenie jaki zamieściłem to adres karty WIFI jest sklonowany. Próbowałem również z MAC routera i też się nie łączy.

    Jak nadal nie ma neta to reset router do ustawień fabrycznych i pokaż TYLKO te strone z routera gdzie coś zmienałeś.


    Zresetowałem router, tym razem zmieniłem na MAC z routera.
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
    Zamieszczam też listę dostępnych sieci
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Operation Mode = "AP Client ROuter" masz ustawione ?
    Zabezpieczenia WIFI w routerze ustawiłeś takie same jak w karcie ?[/quote]


    Tak mam AP Client router.
    Nie wiem czy dobrze rozumie, ale sieć ta jest ogólnodostępna nie ma zabezpieczeń każdy komp. może się z nią połączyć. Gdy podejdę do okna łącze się z nią za pomocą wi-fi w komórce lub w laptopie.
  • #4
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Próbowałeś zmienić adres IP (Network) na twoim routerze? Wpisz 192.168.2.1 i wtedy próbuj się połączyć z siecią.
  • #5
    bogiebog
    Level 43  
    jimasek wrote:
    Próbowałeś zmienić adres IP (Network) na twoim routerze? Wpisz 192.168.2.1 i wtedy próbuj się połączyć z siecią.


    ISP użył klasy B czyli 192.168.0.0/16, zatem zmiana na 192.168.x.x nic nie da.
    Musisz ustawić w routerze LAN IP z innego zakresu prywatnych IP, np 10.1.1.1/255.255.255.0
  • #6
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Fakt nie patrzyłem na screen-a, mój błąd ;)
  • #7
    pioded
    Level 10  
    Musisz ustawić w routerze LAN IP z innego zakresu prywatnych IP, np 10.1.1.1/255.255.255.0[/quote]

    Zmieniłem i dalej nic. Nie łączy się.
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Czy możliwe, że padł router?
  • #8
    bogiebog
    Level 43  
    Czy łączyłeś do sieci dostawcy przez przyciski [survey] .... [connect] ?
    Ustawiłeś takie same zabezpieczenia ?

    No i nie masz sklonowanego MACa z karty WIFI do routera.
  • #9
    rzeszutek1
    Level 19  
    Oprócz zmiany adresacji na inną radzę też ustalić na sztywno adresy DNS. W zakładce Network->WAN klikamy przycisk Advanced i zaznaczamy pole Use the following DNS Servers i w miejsce Primary DNS wpisujemy: 192.168.9.15. Ten sam adres wpisujemy w zakładce DHCP w takie samo miejsce (Primary DNS) dotyczącej konfiguracji sieci LAN. Router musi zadziałać. Swoją drogą niezły tam mix sieci na praktycznie całym zakresie Wi-Fi.
  • #10
    bogiebog
    Level 43  
    rzeszutek1 wrote:
    Swoją drogą niezły tam mix sieci na praktycznie całym zakresie Wi-Fi.

    Nie rozumiem, możesz to wyjaśnić co miałeś na myśli ?
  • #11
    pioded
    Level 10  
    Czy łączyłeś do sieci dostawcy przez przyciski [survey] .... [connect] ?
    Ustawiłeś takie same zabezpieczenia ?


    Tak - łącze się w ten sposób. Nie wiem o jakie zabezpieczenia chodzi. Ta sieć nie ma żadnych zabezpieczeń. Poprzednio gdy udało mi się połączyć nic tam nie ustawiałem.
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    No i nie masz sklonowanego MACa z karty WIFI do routera.[/quote]


    Teraz mam i dalej nic
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
  • #12
    rzeszutek1
    Level 19  
    No na jednym ze zdjęć zamieszczonych przez kolegę widać 26 dostępnych w eterze sieci Wi-Fi, z tego na kanale 1, gdzie działa sieć do której chce się podłączyć kolega, który założył temat jest ich aż 7, więc nieźle się wszystko musi zakłócać i tym samym spowalniać ich działanie - to była taka dygresja.
  • #13
    pioded
    Level 10  

    Oprócz zmiany adresacji na inną radzę też ustalić na sztywno adresy DNS. W zakładce Network->WAN klikamy przycisk Advanced i zaznaczamy pole Use the following DNS Servers i w miejsce Primary DNS wpisujemy: 192.168.9.15. Ten sam adres wpisujemy w zakładce DHCP w takie samo miejsce (Primary DNS) dotyczącej konfiguracji sieci LAN. Router musi zadziałać. Swoją drogą niezły tam mix sieci na praktycznie całym zakresie Wi-Fi.


    zmienilem i dalej nic
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
  • #14
    rzeszutek1
    Level 19  
    Wrzuć też zdjęcia Zakładki DHCP i WAN.
  • #15
    pioded
    Level 10  
    Wrzuć też zdjęcia Zakładki DHCP i WAN.[/quote]
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
  • #16
    rzeszutek1
    Level 19  
    W zakładce DHCP w miejscu Primary DNS jest 0.0.0.0. Proszę wpisać 192.168.9.15

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i w zakładce DHCP Default Gateway 10.1.1.1
  • #17
    bogiebog
    Level 43  
    Może blokada TTL ? podłącz przez karte WIFI i pokaż

    ping onet.pl
    ping -i 127 onet.pl
  • #18
    pioded
    Level 10  
    W zakładce DHCP w miejscu Primary DNS jest 0.0.0.0. Proszę wpisać 192.168.9.15



    A i w zakładce DHCP Default Gateway 10.1.1.1[/quote]

    wpisałem i niestety dalej nic
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Dodano po 6 [minuty]:

    To screen z router status po wszystkich zmianach
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Próbuję też połączyć się do innych sieci. W komórce mam taką możliwość że udostępniam internet za pomocą wifi. Zarówno laptop jak i stacjonarny łączą się bez problemu, a przez router nie mogę się połączyć. Taka sama sytuacja jak w przypadku łączenia do sieci miejskiej.
  • #19
    rzeszutek1
    Level 19  
    No to zostaje chyba tylko blokada TTL, jak pisze kolega wyżej. Karta sieciowa pobrała wszystkie adresy z routera?
  • #20
    bogiebog
    Level 43  
    Czy w konfiguracji WAN masz opcję 'unicast', spróbuj to zaznaczyć.
  • #21
    rzeszutek1
    Level 19  
    Router cały czas nie może poprać adresu od ISP. Jakie są adresy na karcie sieciowej laptopa po podłączeniu go do tego darmowego ISP?
  • #22
    bogiebog
    Level 43  
    Sprawdż czy wersja oprogramowania do routera najnowsza ze strony producenta.
  • #24
    piterus99
    Level 43  
    Ja bym zmienił MAC - urządzenie zapewne podłączone było non stop do sieci, stąd przekroczyło jakiś limit i zostało wycięte z nadajnika.
    Chyba, że router został fizycznie uszkodzony.

    Czy w regulaminie HS nie ma napisane nic o maksymalnej długości połączenia, jakiś limitach, etc?
  • #25
    pioded
    Level 10  
    Może blokada TTL ? podłącz przez karte WIFI i pokaż

    ping onet.pl
    ping -i 127 onet.pl[/quote]


    Gdy łącze się za pomocą wifi pod usb net działa Wysyłam screeny oraz jeszcze ipconfig
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    Dodano po 6 [minuty]:

    Ja bym zmienił MAC - urządzenie zapewne podłączone było non stop do sieci, stąd przekroczyło jakiś limit i zostało wycięte z nadajnika.
    Chyba, że router został fizycznie uszkodzony.

    Czy w regulaminie HS nie ma napisane nic o maksymalnej długości połączenia, jakiś limitach, etc?[/quote]


    Próbowałem zmieniać MAC na MAC routera jak i karty. Właśnie przed chwilą łączyłem się z siecią za pomocą karty. Więc MAC karty nie jest zablokowany. W regulaminie nie ma nic o max długości połączenia.
  • #26
    rzeszutek1
    Level 19  
    TTL jest równe 1 na tej karcie USB, więc przy połączeniu przez router się zeruje, bo ISP widocznie broni się przed dalszym udostępnianiem łącza.
  • #27
    pioded
    Level 10  
    bogiebog wrote:
    Czy w konfiguracji WAN masz opcję 'unicast', spróbuj to zaznaczyć.

    Próbowałem niestety nic nie dało

    Dodano po 11 [minuty]:

    Czy w konfiguracji WAN masz opcję 'unicast', spróbuj to zaznaczyć.[/quote]

    Nie wiem czy to przez zaznaczenie tej opcji, ale działa. Tzn. zaraz po zaznaczeniu nie połączyło dopiero tak po 5 minutach zauważyłem ze internet jest. Przedtem gdy internet udało mi się połączyć nie było zaznaczonej tej opcji. Wysyłam screeny. Boję się cokolwiek teraz zmieniać, żeby nie zepsuć. Co to mogło być?
    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    TP LINK WR543G ap client konfiguracja

    TP LINK WR543G ap client konfiguracja
  • #28
    bogiebog
    Level 43  
    pioded wrote:
    Boję się cokolwiek teraz zmieniać

    Czarów nie ma, Zrób reset do ustawień fabrycznych i ponowną konfigurację aby ci się utrwaliło.
  • Helpful post
    #29
    rzeszutek1
    Level 19  
    pioded wrote:
    Nie wiem czy to przez zaznaczenie tej opcji, ale działa. Tzn. zaraz po zaznaczeniu nie połączyło dopiero tak po 5 minutach zauważyłem ze internet jest.
    Jak działa Internet, to przy pingowaniu jakiejś strony jaka jest suma TTL? Skoro na karcie USB była 1, to dziwi że komputer łączy się przez router. Przed zrobieniem resetu trzeba tylko spisać konfigurację WAN, LAN i DHCP, bo na bank jest teraz wszystko ustawione.
  • Helpful post
    #30
    bogiebog
    Level 43  
    rzeszutek1 wrote:
    Skoro na karcie USB była 1, to dziwi że komputer łączy się przez router.

    Ano bardzo dziwne.
    Może ten router 'nie patrzy' na TTL i w ciemno przesyła dalej.

    Jak ten TTL będzie sprawiał problemy to niestety router z tomato na pokładzie trzeba będzie zorganizować, np WL1600GL, RT-N12,

    Lista routerów pod tomato