marek_lesnik wrote: zmiana anteny realnie poprawia zasięg
Kolego, wydajność radia, to przede wszystkim wydajność chipsetu - tu Thomson leży i kwiczy.
marek_lesnik wrote: Więc proszę nie wmawiaj Nam użytkownikom tego rutera że to nie pomaga.
Mam ten router i sam sprawdzałem - anteny nie poprawiają odczuwalnie poziomu sygnału (na niego składa się kilka czynników, a nie tylko "kreski"). Jeśli wszystkie składowe są w normie, to sygnał jest nie tylko dobry, ale również stabilny.
marek_lesnik wrote: Nie wierzysz to zapraszam do mnie i możesz sobie sam sprawdzić zmierzyć i jestem przekonany, że przyznasz Nam racje. Zresztą mierzyłem siłę sygnału wraz z instalatorem urządzenia i jest wzrost rzędu 30%-40%.
Nie zapraszaj do siebie na pomiary tylko napisz jak i czym mierzyłeś. Gdzie wyniki testów? Wystarczyłby skan poziomu sygnału jak pisałem wcześniej. Może Ci się poprawiło, bo zmniejszył się poziom zakłóceń od innych urządzeń nadających w okolicy. Ponadto ważna jest też wersja sprzętu i nr firmware, bo Thomsony wcale nie są jednakowe, są pewne różnice między seriami. Np. są serie z poprawionym radiem i działają lepiej same z siebie.