Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Terma gazowa do nowego mieszkania

diabeel 26 Jan 2012 18:20 3449 11
    diabeel
    Level 17  
    Witam,
    kupiłem mieszkanie i w nim jest terma gazowa do wody ale z tego co widziałem to trochę wiekowa. Ogrzewanie CO jest miejskie a jedynie woda na gaz. Chciałbym kupić coś porządnego dla 3 osobowej rodziny. Zależy mi na dobrym produkcie. Czy możecie coś polecić? Jakie formalności będą związane z wymianą termy? Musi przyjść ktoś z gazowni i podłączyć? Jakie są mniej wiecej koszta?
    armada
    Level 22  
    Miesiąc temu też stałem przed takim wyborem, remont łazienki.
    W grę wchodziły tylko piecyki "bez świeczki" Valiand i Junkers.
    Popytałem tu i tam i kupiłem na serwisie aukcyjnym Junkersa WRDP 11 z wyświetlaczem LCD.
    Jestem bardzo zadowolony, a co najważniejsze dobrze współpracuje z prysznicową baterią termostatyczną.
    diabeel
    Level 17  
    A jak z zapłonem? Szybko sie zapala? Czy przy lekkim odkręceniu wody też się włącza? Jak z ekonomicznością? Przyznam, że to moja pierwsza styczność z terma gazową... Jaki jest mniej więcej koszt gazu na miesiąc przy termie gazowej (wanna - 3 osobowa rodzina)
    Fajnie byłoby gdyby terma była malutka ale nie wiem czy można osiągnąc dobrą wydajność przy małej termie
    armada
    Level 22  
    Temat rzeka, postaram sie odpowiedzieć.
    Wybierając model stanowczo mi odradzano zapłon turbinowy. Są takie piecyki wodę odkręcisz leci woda turbina wytwarza napiecie i "bach" zapłon.
    WRDP11 zapala się 2-3 sek po minimalnym odkręceniu wody.
    Z tego co zauważyłem w stosunku do tego co miałem TERMET-Q ładnie trzyma temp. ustawionej wody mimo zmian cisnienia gazu, poprzednio miałem z tym problem.
    Sama firma gwarantuje jakość, mi przypadł egzemplarz robiony w Niemczaech, robione też sa w Portugalii, a Valiand też niemiecka firma i składany w Turcji.
    Oba wyroby są dobrze "oczujnikowane" i wymagaja prawidłowego zamontowania.
    krzyzak11
    Level 19  
    Zgadzam sie z kolega
    Junkers vs Vaillant, hmm jakosciowo podobne urzadzenia.
    W Junkersie dostajesz jeden rok gwarancji wiecej:) za te same pieniadze.
    I ja jestem zdania ze wybierz bateryjna, jedyne co bym sie zastanowil to czy 11 czy 14 . Ta druga da Ci wiecej cieplej wody
    armada
    Level 22  
    Mam 11 i zmywanie w czasie gdy ktoś bierze prysznic nie jest problemem.
    Może to zasługa nowych rur, ale przy starej termie zawsze były problemy a też miała 19kW.
    Celowo nie pisałem o sprawności i zużyciu gazu, bo jesczae za szybko by coś powiedzieć, z tego co rozpytywałem to powinno być ok 20% mniej.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Jeśli przewiduje się JEDNOCZESNE zmywanie gdy ktoś bierze prysznic, to kupić Junkersa WRDP14 (koniecznie z zapłonem na baterie, unikać tych z turbinką, gdyż turbinki się psują). Baterie starczą na długo (ja mam piecyk już prawie rok a baterie NIE BYŁY ZMIENIANE). Podobno te baterie (2xR20, koniecznie alkaliczne) mogą starczyć nawet na 2 lata.
    armada
    Level 22  
    Prysznic prysznicowi nie równy, specjalnie wybrałem baterie termostatyczna GROHE bo dobrze współpracuje z WRDP11, a jej prysznic przy minomalnym przepływie wody robi wrażenie deszczowni.
    vitus3k
    Level 18  
    Tylko nie ona, przy niej nie będziesz miał komfortu ciepłej wody, piecyk nie posiada modulacji.
    armada
    Level 22  
    Precyzując przedmówcę chciałem dodać, że nowoczesne baterie z tzw głowicą trmostatyczną nie mieszają wodę zimną i ciepłą by utrzymać np 38 stopni, ale sterują pracą pieca poprzez modulację poboru ciepłej wody. Reasumująć aby taka bateria termostatyczna działał piecyk musi mieć taka funkcję i taką posiada wspomniany WRDP11.