Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przeglądarka w visual basic 6

26 Sty 2012 22:09 2153 17
  • Poziom 10  
    Witam
    Robie na zaliczenie przeglądarkę internetową w vb6.
    Mam już podstawy, ale potrzeba mi jeszcze kilka rzeczy do tej przeglądarki.
    Plik EXE w załączniku.

    Chę, aby strona z paska combo się ładowała po naciśnięciu przycisku enter- teraz musze klikać przejdź :(
    Chcę, żeby to co jest w pasku combo działało zgodnie z przyciskami wstecz i następna- teraz przyciski sie zmieniają ale tekst w pasku nie, nie ładnie to wygląda.
    To na razie na tyle.
    Tak w ogóle, to jak wam się podoba? Co jeszcze radzicie dodać?
    Jestem początkujący.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Użyj zdarzenia KeyPress kontrolki ComboBox w ten sposób:
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Nie zauważyłem że to ma być w VB:)

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Kod powyżej wykorzystuje zdarzenie KeyPress, które jest wywoływane po wciśnięciu jakiegoś klawisza wewnątrz kontrolki ComboBox. Dzięki użyciu instrukcji if zdarzenie wywoływane jest po wciśnięciu klawisza Enter (kod 13) i wywołuje metodę OpenUrl(string url), która jako argument przyjmuje adres strony wprowadzony przez użytkownika do combo box.

    A co do oceny programu to przydałoby się zamienić szare buttony na jakieś elementy graficzne.
  • Poziom 10  
    hmm nie działa, wydaje mi się że to jest kod z nowszej wersji programu, ja musze miec to w ver.6
    np w przycisku przejdz mam do przechodzenia do strony z combo użytej koemendy
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    dam tutaj kod całego programu
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    "

    nie wiem czy w vb6 da rade powstawiac obrazki zamiast napisu
  • Poziom 22  
    Masz rację, rzadko piszę w VB stąd czeski błąd :)

    Kod w VB powinien wyglądać tak:
    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    A co do obrazków to nie wstawia się ich zamiast buttonów, tylko modyfikuje ich wygląd. Zrób tak:
    - właściwość FlatStyle ustaw na Flat
    - we właściwości FlatAppearance ustaw BorderSize na 0, MouseDownBackColor zmienia tło po naciśnięciu przycisku, a MouseOverBackColor po najechaniu kursorem - ustawiasz takie kolory jakie pasują do designu Twojej aplikacji
    -wybierasz właściwość Image, klikasz na dymku z 3 kropkami wybierasz obrazek jaki chcesz mieć na buttonie.
    - właściwość ImageAlign ustawiasz na MiddleLeft
    - właściwość TextAlign na MiddleRight

    Przykładowy button stworzony w ten sposób:
    Przeglądarka w visual basic 6
    Usuwając tekst z buttona uzyskasz samą strzałkę.
  • Poziom 10  
    a vb.net to to samo co vb 6? bo już głupieje dzisiaj
    ten kod mi nie działa... a moze dac całą paczke z projektem?

    jeśli chodzi o obrazki
    Cytat:
    A co do obrazków to nie wstawia się ich zamiast buttonów, tylko modyfikuje ich wygląd. Zrób tak:
    - właściwość FlatStyle ustaw na Flat
    - we właściwości FlatAppearance ustaw BorderSize na 0, MouseDownBackColor zmienia tło po naciśnięciu przycisku, a MouseOverBackColor po najechaniu kursorem - ustawiasz takie kolory jakie pasują do designu Twojej aplikacji
    -wybierasz właściwość Image, klikasz na dymku z 3 kropkami wybierasz obrazek jaki chcesz mieć na buttonie.
    - właściwość ImageAlign ustawiasz na MiddleLeft
    - właściwość TextAlign na MiddleRight

    u mnie niema takich właściwości, ale jest wlasciwosc style i picture, wstawiłem już, jeszcze tylko pokombinuje coś zeby lepiej pasowało :)
    dzieki za wskazówkę :D
  • Poziom 10  
    Znalazłem rozwiązanie na enter, trzeba w pasku combo wpisac kod
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    musze jescze ten pasek combo dopracować zeby tam sie zmieniał tekst zgodnie z przyciskami:wstecz i następna.
    ma ktoś pomysły?
  • Poziom 22  
    Soldier13 napisał:

    u mnie niema takich właściwości, ale jest wlasciwosc style i picture

    W każdym obiekcie typu Button są..

    Soldier13 napisał:
    Znalazłem rozwiązanie na enter, trzeba w pasku combo wpisac kod
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    A czym się to różni od tego co napisałem wcześniej ? Nie wiem po co szukałeś jak efekt taki sam... :roll:
  • Poziom 10  
    efekt taki sam, sens też ten sam, bo to przecież musi być instrukcja warunkowa, ale inna składnia, "If e.KeyChar = Chr(13)" tu wywalał błąd :(

    Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

    Już mam.
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Nie wiem dokładnie co te liniki znaczą, te ze znakami zapytania.

    możecie podpowiedzieć? musze obronić ten projekt ;)
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Soldier13 napisał:
    efekt taki sam, sens też ten sam, bo to przecież musi być instrukcja warunkowa, ale inna składnia, "If e.KeyChar = Chr(13)" tu wywalał błąd :(

    Tak, ale post niżej się poprawiłem :)

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 10  
    dziękuje.
    Myśle jescze sobie żeby zrobić przycisk "ulubione" po jego kliknięciu doda się adres do menu ulubione. Ulubione to będzie nowa forma, z paskiem combo, w którym pojawi się adres poprez użycie "addItem" co myślicie o tym pomyśle?
  • Poziom 22  
    A nie lepiej byłoby skorzystać z kontrolki MenuStrip ? Tak jak jest np. w Firefoxie. Wtedy zakładki dodawać jako ToolStripMenuItem'y.

    Np. tak:
    Przeglądarka w visual basic 6
  • Poziom 10  
    co prawda zrobiłem już nową forme i comboxa ale twoje rozwiązanie wydaje mi się lepsze. Już próbuje.

    edit:
    kombinuje ale nie mogę wymyśleć jak to robić, net znowu nie pomaga. Nie wiem czy to dobrze zrozumiałem, ale ja robie to tak:
    mam przycisk np "polub"
    w "menu editor" stworzyłem nową zakładkę "ulubione"
    po przyciśnięciu przycisku polub chcę żeby w zakładce ulubione pojawiła się nowa podzakładka ze stroną z combo1(czyli u mnie pasek adresu)
    użyłem do tego komendy
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    wiem że to jest źle, możecie coś podpowiedzieć? może mam zupełnie inny cykl myślenia?
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    W zdarzeniu dodawania nowej zakładki musisz utworzyć obiekt klasy ToolStripMenuItem, przypisać do jego właściwości Text zawartość ComboBoxa, a następnie dodać do nadrzędnego ToolStripMenuItem za pomocą metody Add() stworzony obiekt. W C# wygląda to tak
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    W VB będzie niemal identycznie, tylko składnia będzie się różnić. Właściwości i metody są identyczne.

    Jednak takie rozwiązanie dodaje zakładki tylko na czas działania programu, po wyłączeniu programu wszystkie zakładki zostaną usunięte.

    Rozwiązać to można za pomocą jakiegoś pliku, np. txt do którego będziesz zapisywał dodawane zakładki, i przy ładowaniu programu pobierał je z tego pliku i umieszczał w ToolStripMenuItem.

    Kod C#:
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 10  
    markonedj napisał:
    W zdarzeniu dodawania nowej zakładki musisz utworzyć obiekt klasy ToolStripMenuItem...

    jeszcze raz dziękuje markonedj za pomoc, ale chyba sobie z tym nie poradze, a tym bardziej tego nie obronię.
    wróce może do tego rozwiązania z paskiem combo. Mam już prawie ukończoną wersje. Jest w załączniku.
    został tylko problem z tym zapamiętywaniem danych z ulubione. Chce żeby po włączeniu programu w zakładce ulubione były dane z poprzedniego uruchomienia pliku.
    wiem że trzeba je jakoś exportować do innego pliku, np. txt. Tylko jak?
  • Poziom 10  
    ostatecznie oddałem program z ulubione w pasku combo, ale po ponownym uruchomieniu programu ulubione znikają, dostałem 4 :D
  • Poziom 22  
    A pisałem o zapisie zakładek do pliku i przy każdym uruchomieniu przeglądarki odczytaniu jego zawartości :) Swoją drogą gdzie za taki projekt dają 4 ? :D
  • Poziom 10  
    marko cos mi to od cb nie działało, nie miałem czasu na poprawy, musiałem wysłać. Dostałem 4 bo miałem to zrobione to w 2 formach. Gdybym to miał zrobione tak jak w twoim screenie czyli w jednej formie to by było max 3. Kolega miał bardzo dobrze zrobiony i rozbudowany notatnik(mega projekt w porownaniu z moim) dostał za niego 3 bo był w jednej formie. Wiem że to chore. O tych formach dowiedzieliśmy się na zaliczeniu, także miałem farta :D
    tak myśle to jeszcze sobie dopracować, ale to jak skończe sesje. Zrobie to za pomocą baz danych :) dopracuje, dodam więcej nowych opcji i pokaże wam :)
  • Poziom 22  
    Soldier13 napisał:
    Kolega miał bardzo dobrze zrobiony i rozbudowany notatnik(mega projekt w porownaniu z moim) dostał za niego 3 bo był w jednej formie.


    Współczuje Wam wykładowcy