Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

asus x71 sr komputer ma problem z wykryciem drugiego dysku, pomaga tryb ata

shop 26 Sty 2012 23:08 1472 11
  • #1 26 Sty 2012 23:08
    shop
    Poziom 16  

    witam, chciałbym się dowiedziec, co może być przyczyną tego, że komputer nagle przestał działać z dwoma dyskami twardymi w trybie sata, komputer wykrywa je w biosie, jednak zanim dojdzie do ładowania systemu następuje reset, po resecie dysk z drugiej kieszeni nie zostaje wykryty i system się ładuje normalnie, pomogło ustawienie w biosie na tryb ata, jednak nawet wtedy następuje reset za pierwszym razem i dopiero po resecie system się ładuje (i działa drugi dysk). Problem stał się nagle, wyłączył mi sie ekran (komputer się nie zresetował) i po włączeniu pokazywał się przez chwilę POST i ekran gasł. Szukając przyczyny wyjmowałem komponenty i okazało się, że wszystko jest w porzadku, jeśli jest włożony tylko jeden dysk niezależnie w jakiej kieszeni, uszkodzenie samego dysku wyeliminowałem (podstawilem drugi dysk i problem był ten sam). Czy mogło tak się stać ponieważ podkręciłem procesor z fsb 133 na 172? Wydaje mi się, że jeśli nawet kontroler sata jest zależny od fsb, to przy 166 powinien dzialac normalnie, a 172 nie powinno stanowić problemu. Zanim komputer się zresetuje, moge wejść do biosu i tam dyski są normalnie wykrywane. A i mam system windows 7 32 bit, ale jestem pewny, że to nie jego wina. Proszę o poradę i pozdrawiam.

    0 11
  • #3 26 Sty 2012 23:19
    shop
    Poziom 16  

    zapomniałem napisać, to bylo juz zrobione nawet kilkakrotnie i nie pomogło

    0
  • #5 26 Sty 2012 23:42
    shop
    Poziom 16  

    wszystko w biosie było ustawiane, wypróbowane wszystkie opcje, problem polega na tym, że dwa dyski się zaczeły "gryźć", niezależnie w jakiej konfiguracji i niezależnie jakie dyski, przy pierwszym włączeniu komputer je wykrywa, wyświetla się post, jednak pojawia się jakiś błąd (ostatni komunikat postu to bodajże Checking Nvram), komputer sie resetuje i po resecie wykrywa już tylko jeden dysk, ten przy pierwszym sata i system się ładuje, bo jest na tym dysku. Jednak gdy wyjmę ten dysk ze złącza które działa, komputer normalnie wykrywa dysk z drugiego złącza. W trybie ATA jest normalnie, poza tym, że komputer i tak się resetuje przy pierwszym włączeniu, jednak po resecie włącza się normalnie, wykrywając oba dyski

    0
  • #7 27 Sty 2012 00:21
    shop
    Poziom 16  

    ami
    a i jest to laptop, żadnych konkretnych opcji nie ma, fsb zwiększałem SetFSB

    0
  • #9 27 Sty 2012 00:58
    shop
    Poziom 16  

    nie mam takiej opcji

    0
  • #11 30 Sty 2012 17:50
    shop
    Poziom 16  

    bios jest najnowszy.

    Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

    czy to może być problem z zimnymi lutami no mostku?

    0
  • #12 01 Lut 2012 00:05
    shop
    Poziom 16  

    nikt się nie spotkał z taką awarią? Po obciążeniu procesora orthosem nic się nie działo złego, poobciążeniu kartygraficznej za jakiś czas obraz zginął i laptop nie chciał się włączyć, rozebrałem cały laptop, zmieniłem pastę na lepszą, przeczyscilem styki i laptop się włączył, ale nadal z tym samym problemem z dyskami. Teraz obawiam się znów go obciązac bo laptop działa normalnie poza tym problemem z dyskami, a teraz jest mi po prostu potrzebny

    0