tk_aug wrote:
Witam dziekuje za odpowiedz ale czy bys mogł dokladeniej mi opisac o jaki mostek chodzi? jakis mini schemacik?jaki mam wybrac zasilacz? 5 czy 12V? i z jakim amperarzem, elementy mam takie same jak w pierwszym poscie, czy warto kupic zasilacz za 5 zł czy taki za 20 wystarczy?
Chodzi o mostek graetza, najzwyklejszy w świecie mostek prostowniczy z 4 zwykłych diod prostowniczych, można zlutować samemu z diod albo kupić gotowy
tu schemat zasilacza, mniej więcej na środku wątku
http://forum.karawaning.pl/topic/12518-ledy-mostek-prostowniczy/page-2
czyli transformator na 5v, mostek, kondensator
do tego dokładasz za tym wszystkim jakiś stabilizator np LM7805 ewentualnie LM317, ale nie ma sensu robić tego samemu, taniej i lepiej kupić gotowy
Najlepiej na 5V, jeżeli nie używasz w moim układzie stabilizatora,
12v można użyć ale jest kłopotliwe bo trzeba wlutować stabilizator w płytkę, który się będzie niepotrzebnie grzał i ograniczy maksymalny prąd do 1A.
Amperarz zależy od tego jakich i ile diod LED użyłeś, jaki prąd im ustawiłeś rezystorami, musisz policzyć samemu, ale raczej wystarczy taki do 2A, bo tranzystory na płytce i tak nie wytrzymają dużo więcej.
Cena nie ma znaczenia, najważniejsze żeby NIE był impulsowy a taki jak opisałem wcześniej.