Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

CyprianD 26 Jan 2012 23:46 53230 70
Optex
  • Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

Zainspirowany podobnym, projektem który zobaczyłem niedawno na elektrodzie, postanowiłem zrobić coś podobnego ale nieco inaczej. Światło pochodzi z 8 diod LED umieszczonych pod poręczą, 3 w dolnej części, 3 w górnej i 2 na półpiętrze.

Działa to tak: kiedy wchodzimy na schody, idziemy dajmy na to z dołu na górę, fototranzystor ( bariera podczerwieni ) to wykrywa, następnie diody płynnie się zapalają zgodnie z jednym z trzech ustalonych wzorców, czyli:
    - zapalanie po kolei każdej diody
    - zapalanie najpierw dół, potem półpiętro, a na koniec góra
    - zapalanie wszystkich na raz

Diody nie zapalają się nagle, ale są płynnie rozjaśniane z użyciem ośmiu programowych kanałów PWM.
    Po 30 sekundach od ostatniego zadziałania czujnika wszystkie diody się sciemniają i gasną.

Jeżeli wchodzimy od dołu to zapalanie diod jest animowane również od dołu, czyli świecenie zaczyna się od diod które są bliżej i płynnie idą w góre. Jeżeli schodzimy w dół to wzorzec jest odwracany i diody zapalają się od góry.

Pierwsza i ostatnia dioda, czyli ta na samej górze i ta na dole świecą cały czas z wypełnieniem 2 procent, rozświetlają wystarczająco aby dojść do krawędzi schodów a wtedy zapalą się już wszystkie.

Żeby oszczędzać prad w stanie czuwania użyłem sztuczki, diody podczerwone nie świecą cały czas, ale mrugają około 13 razy na sekundę przy wypełnieniu 33%, a czujniki sprawdzają stan tylko w trakcie świecenia. Ogólna oszczędność jest raczej niewielka, ale za to miałem więcej zabawy przy pisaniu programu :)

Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkęAnimowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

Jeżeli nadal się nie ładuje to można go zobaczyć na na stronie projektu:
    http://elektronika.info.pl/2012/01/oswietlenie-schodow-zalaczane-fotokomorka/
    Poprawiono film
    ANUBIS

Na potrzeby filmiku czas świecenia został ustawiony na 4 sekundy, dlatego gaśnie tak szybko, normalnie jest to 30 sekund.

Sterownik:
    - mikrokontroler Attiny2313, z wewnętrznym oscylatorem ustawionym na 8Mhz
    - 8 wyjść na diody LED (tranzystory BC817)
    - 4 wyjścia na diody podczerwone (BC817)
    - 4 wejścia na fototranzystory ( darlingtony BCV27, tylko 2 wejścia są obecnie wykorzystane w programie)
    - zasilanie zewnętrzne 5v (lub więcej po wlutowaniu stabilizatora 7805 )

Na górze i na dole schodów należy umieścić po jednej parze dioda IR- fototranzysor, w taki sposób
    aby wzajemnie się “widziały”.

Program:
    Napisany w C (GCC), wykorzystuje przerwanie do generowania 8 kanałów PWM. Wzory w/g których są zapalane diody są zdefiniowane w 3 tablicach ( nazwy od data_zapal_ ).
    Można w razie potrzeby zdefiniować sobie własne wzorce, kolejne wartości w każdym rzędzie to jasności każdej z ośmiu diod. Kolejne wiersze to po prostu stany diod w czasie. Jasność diod jest płynnie zmieniana ( interpolowana? ) miedzy wartościami z kolejnych wierszy.

Gaśnięcie diod jest zdefiniowane w tablicy data_zgas_1, przy jej zmianie nalezy tylko pamiętać żeby w ostatnim wierszu tablicy, pierwszej i ostatniej diodzie przypisać wartość jakąś małą wartość np od 2 do 5, dzięki temu te dwie diody będa zawsze świecić kiedy reszta zgaśnie.

Żeby program działał prawidłowo nalezało by ustawić wewnętrzny zegar na częstotliwość 8Mhz
    Jeżeli korzystasz z programatora USBASP zrobisz to wydajac z linii komend polecenie:

avrdude -p attiny2313 -c usbasp -U lfuse:w:0xe4:m -U hfuse:w:0xdf:m -U efuse:w:0xff:m

W załączonym do posta pliku zip umieściłem kod źródłowy w C, plik makefile i skompilowany wsad do procka.

Schemat

Płytka
    Płytka dwuwarstwowa. Zrobiona tak aby dało się ją w miare łatwo wykonać w domowych warunkach, czyli duże przelotki itp.
    Większość elementów SMD, tylko złącza są przewlekane, z wyjątkiem złącza programatora.

Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkęAnimowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

Przy lutowaniu proszę zwrócić uwagę że tranzystory dla diod to BC817, ale dla fototranzystorów BCV17, chociaż na schemacie wszędzie występują BC847, po prostu lenistwo :) , ale zaznaczyłem to na rysunku.
    Poniżej zamieszczam obrazki z nazwami elementów i ich wartosciami.

Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

Poniżej gotowa składka do laminowania i trawienia płytki. Należy ją wydrukować a następnie zgiąć tak aby obie części pokrywały się otworami w przelotkach. Nie trzeba robić odbicia lustrzanego już wszystko jest zrobione. Nie bedę tu opisywał metod wytwarzania płytek PCB w domowych warunkach, proszę poszukać w google, jest mnóstwo stron na ten temat.
    Obrazek powinien być koniecznie drukowany z rozdzielczoscią 600dpi inaczej rozmiar płytki będzie nieprawidłowy.

Zasilanie
    Zasilanie, najlepiej z zasilacza wtyczkowego, koniecznie stabilizowanego, 5V
    w takim przypadku nie wlutowujemy stabilizatora 7805, ale łączymy kawałkiem drutu lub kropelką cyny pady zaznaczone na rysunku kilka akapitów niżej.

Drugą opcją, jeżeli nie mamy odpowiedniego zasilacza jest wlutowanie stabilizatora i zasilanie układu z większego napięcia, np 9-12v, jednak wtedy do stabilizatora należy przykręcić jakąś blaszkę lub radiator żeby rozproszyć ciepło. Wydajność prądowa tego stabilizatora to około max 1A więc w takim przypadku diody LED raczej nie powinny być mocniejsze niż 100mA

Diody LED i ich rezystory
    Maksymalna wydajność tranzystorów na wyjściach to 500mA, ale lepiej nie wykorzystywać ich do granic możliwości.
    Dlatego proponuję użyć diod o prądzie maksymalnym od 20mA do 250mA.
    Aby dobrać rezystory proponuję użyć jakiegoś kalkulatora ledów, np: http://led.linear1.org/1led.wiz
    Wpisujemy napięcie zasilania 5V, napięcie świecenia 2v dla czerwonych, 3v dla białych, zielonych i niebieskich, i wymagany prąd w mA jaki potrzebujemy.
    A najlepiej po prostu użyć potencjometru i amperomierza, wtedy dobierzemy rezystory najdokładniej.

Przy doborze diod miejmy również na uwadze którą opcję zasilania wybraliśmy, żeby np. nie przeciążyć stabilizatora.

Czujniki i diody IR
    Użyłem fotoranzystorów oraz diod podczerwonych działajacych w zakresie 940nm. Przy podłączaniu należy uważać aby nie podłączyć tych elementów odwrotnie, są aż 3 sposoby w jakie można je podpiąć źle i tylko 1 prawidłowy :)
    Jak odwrotnie podłączysz diodę to po prostu nie świeci, jak odwrotnie podłaczysz fototranzystor to będzie działał ale bardzo słabo, zasięg spadnie poniżej 10cm.
    U mnie odległość miedzy diodą i fototranzystorem to około 1 metr, ale testowałem przy około 2m i tez działało.

Przy podłączaniu pomagałem sobie kamerką z telefonu, ponieważ widać w niej podczerwień z diody.

Gdyby czułość okazała sie za mała to możesz podłączyć np po 2 lub 3 fototranzystory równolegle zamiast jednego.
    Mozna tez podłączyć równolegle więcej diod IR , tylko trzeba by odpowiednio zmniejszyć im rezystory.

Zastosowane fototranzystory reagują również na światło dzienne i na światło zwykłych żarówek, więc można by
    na nie nałożyc kawałek rurki, tak żeby widziały tylko światło z diody IR.
    Efekt będzie taki że czujnik po prostu nie załączy oświetlenia.
    U mnie akurat ten problem nie występował ze względu na to że w pobliżu są tylko świetlówki kompaktowe, nie emitujące podczerwieni.

Lista elementów
    do kupienia w maritexie (maritex.com.pl):
    LIRT3B-940 – 2 szt – fototranzystor
    LIRED3B-940 – 2 szt – diody IR
    BC817-40 – 9 szt – tranzystory dla LEDów
    ATTINY2313-20SU – 1 szt
    BHT10S – 1 szt – złącze programatora
    PLD80S-2 – 1 szt – złącza diod, i czujników – do pocięcia na mniejsze
    DC2020 lub DC2025 – 1szt – złącze zasilania, dobierz do zasilacza
    MLBAWT-A1-0000-000WA7-6C4J0 – 8 szt – diody LED ( max 175mA ), możesz uzyc innych tylko musisz dobrać odpowiednie rezystory
    7805 – stabilizator napięcia 5v, opcjonalny
    PBD16S – 1 szt – złacze żeńskie do przylutowania przewodów dla LEDów
    PBD08S – 2 szt – złącze żeńskie do przylutowania przewodów fototranzystorów i diod IR

do kupienia w TME ( tme.eu )
    BCV27 – 4 szt – tranzystory darlingtona NPN do wzmocnienia sygnału z fototranzystorów, niestety zwykłe tranzystory były za słabe

10k 0805- 1 szt
    10ohm 0805- 1 szt
    4.7k 0805- 9 szt – na bazy tranzystorów
    220ohm 0805- 4 szt – dla diod podczerwonych dla prądu około 16mA
    1.5M 0805- 4 szt – dla fototranzystorów, dobrać inne w razie potrzeby
    750 0805- 4 szt – dla fototranzystorów, dobrać inne w razie potrzeby
    16ohm 0805- rezystory dla diod LED przy prądzie 100mA, ja użyłem po 2×33 ohm równolegle co dało 16
    100n 0805- 2 szt
    1000n 0805- 1 szt – do lepszego filtrowania zasilania, można go pominąć
    47uF 16v elektrolit – 3 szt – mogą być trochę mniejsze np 33uF,wymiary max 6.5 x 7mm

Projekt można również obejrzeć na mojej stronie:
    http://elektronika.info.pl/2012/01/oswietlenie-schodow-zalaczane-fotokomorka/
    Attachments:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    CyprianD
    Level 11  
    Has specialization in: c/c++, avr, arm
    CyprianD wrote 41 posts with rating 125. Been with us since 2009 year.
  • Optex
    krzysztofh
    Level 29  
    Projekt jest ciekawy i efekt wizualny jest bardzo dobry, szczególnie przy zapalaniu, bo tak na prawdę wtedy go widzisz wchodząc na schody. Opóźnienie 30 sekundowe jak najbardziej pożądane (może nawet dałbym minutę) powoduje, że już nie widać efektu gaszenia, chyba że będziesz stał i czekał aż zgaśnie.
    Natomiast mam kilka drobnych uwag do projektu pcb.
    Widać, że chyba robiłeś go na szybko, bo nad estetyką można by nieco popracować. Oczywiście z punktu widzenia działania układu to ma mniejsze znaczenie, ale aż się prosi aby przelotki i elementy rozmieszczać równiej, zachowując jakiś przemyślany porządek. To może drobiazg, ale zawsze. Ładna płytka to zawsze dobrze świadczy o autorze. Gorzej już z doprowadzeniem ścieżek do padów. Tutaj w niektórych przypadkach program powinien zgłosić brak połączenia. Jeżeli zdecydowałeś się na płytkę dwustronną można było pokusić się o nieco inne rozmieszczenie elementów i przeniesienie stabilizatora na stronę bottom. Wtedy skuteczność radiatora byłaby znacząca. Wiem, że u Ciebie go nie ma ale skoro jest w projekcie ...
    Lepszym pomysłem na zasilanie układów mikroprocesorowych jest stosowanie zasilacza separującego sieć. Bezpieczeństwo to jedno, ale i sprawa zakłóceń też istotna.
    Nie analizowałem dokładnie programu, ale fototranzystory są 4, a skoro tak to okresowe zapalanie diod w celu oszczędzania energii powinno dotyczyć tylko pierwszej i ostatniej diody. Pozostałe powinny być wygaszone do czasu wykrycia aktywności na schodach.
    Zamknąłeś układ w jakiejś obudowie czy płytka jest niczym nie osłonięta?
    Ogólnie fajnie ale parę drobiazgów to tak jak łyżka dziegciu w miodzie.
    A i jeszcze jedno: "Zciętym" pisze się poprawnie "Ściętym".
    wanlestat
    Level 10  
    Hmm siedzę tydzień nad tym, a tu mam. chłopie z nieba mi spadłeś gratulacje pomysłu
    miałbym prośbę jako że nie mam za bardzo jak zaprogramować procek czy była by opcja odkupienia od ciebie ze 3 kosteczek już zaprogramowanych??
  • Optex
    shadow0013
    Level 34  
    Witam!
    Projekt i wykonanie mi się podoba. Ale mam pytanie:
    - co będzie jak z góry i z dołu na schody jednocześnie wejdą ludzie i zatrzymają się w pośrodku aby porozmawiać (wiem schody nie są długie ale widziałem już takie spotkanie).
    Mógłbyś zamieścić zdjęcie poręczy od dołu bez zapalonych led.
    Palmoster
    Level 11  
    shadow0013 wrote:
    co będzie jak z góry i z dołu na schody jednocześnie wejdą ludzie i zatrzymają się w pośrodku aby porozmawiać (wiem schody nie są długie ale widziałem już takie spotkanie).

Powinien "liczyć" ile osób wchodzi i ile wychodzi z każdej strony i gasić jeśli ilośc osób między komórkami równa się zero :P
    FastProject
    Level 28  
    Czy te tranzystory BCV17 o prądzie kolektora 1A rzeczywiście są potrzebne to fototranzystorów?
    austin007
    Level 17  
    CyprianD wrote:
    Mozna tez podłączyć równolegle więcej diod IR , tylko trzeba by odpowiednio zmniejszyć im rezystory.

Diody nadawcze IR polecam łączyć szeregowo!
    Damian_Max
    Level 15  
    Witam,

bardzo fajny projekcik. Ku zaskoczeniu na filmikach bardzo fajnie wygląda płynne oświetlanie schodów, kiedyś zastanawiałem się nad czymś takim i ciekawi mnie jak rozwiązałeś problem ukrycia przewodów, czym i jak są przymocowane, czy może jeszcze jest od spodu w barierce jest wgłębienie? Jakie to przewody, UTP?

Najbardziej podoba mi się w jaki sposób to opisałeś, jasno, prosto a zarazem konkretnie. Jest cała dokumentacja, rady, wskazówki i wsady, naprawdę duży PLUS.
    SebMarszal
    Level 13  
    Witam.
    Moje pytanie może jest trochę dziwne ale czy da się "wbiec lub szybko zbiec" po tych schodach :D ?
    gbd.reg
    Level 21  
    Palmoster wrote:
    Powinien "liczyć" ile osób wchodzi i ile wychodzi z każdej strony i gasić jeśli ilośc osób między komórkami równa się zero :P

Wtedy diody nie zgasłyby gdyby ktoś wszedł na schody i zawrócił. Bariery nie potrafią niestety określić kierunku przechodzenia. Lepszym rozwiązaniem byłby czujnik ruchu gdzieś na środku schodów ustawiony w ten sposób, aby mógł określić czy ktoś jest na schodach, czy nie :)
    hubiwit
    Level 25  
    gbd.reg wrote:
    Bariery nie potrafią niestety określić kierunku przechodzenia.

Chyba że się da 2 fotoelementy :idea:
    Jarosław J
    Level 14  
    Ech czepiacie się o to liczenie osób, zatrzymanie się na schodach itp. Projekt jest prawdopodobnie realizowany jako oświetlenie dodatkowe. Jak ktoś się spotka na schodach będzie chciał pogadać to zapali sobie światło. Na pewno niewielkim nakładem pracy (jeśli chodzi o program) można będzie przerobić program na Atmegę 16, (więcej wejść/wyjść) dodać czujników, które by zapalały po dwie lub trzy sekcje oświetlenia. Będzie trochę marnotrawstwa miejsca w M16 ale na pewno autor coś wymyśli, żeby zapchać resztę, a efekt jeśli chodzi o wbieganie, spotkania i mijania na schodach będzie osiągnięty.

W tym akurat projekcie dużo trudniejsze od napisania programu zrobienia płytki itp, jest estetyczne i mało widoczne umocowanie czujników jak i źródeł światła i przede wszystkim okablowania.
    CyprianD
    Level 11  
    krzysztofh wrote:

Zamknąłeś układ w jakiejś obudowie czy płytka jest niczym nie osłonięta?

Jeszcze nie, na razie płytka jest przymocowana do poręczy od wewnętrznej strony.

Daro_Elektronik wrote:

Czy te tranzystory BCV17 o prądzie kolektora 1A rzeczywiście są potrzebne to fototranzystorów?

Niekoniecznie, użyłem takich tylko dlatego ze akurat mam kilkanaście sztuk na stanie. Możesz dobrać jakieś inne.

Damian_Max wrote:

ciekawi mnie jak rozwiązałeś problem ukrycia przewodów, czym i jak są przymocowane, czy może jeszcze jest od spodu w barierce jest wgłębienie?

Przewody to poprostu zwykły przewód wstążkowy, wielozyłowy. Przyklejony od spodu na płasko za pomocą taśmy klejącej dwustronnej w kilkunastu punktach, Na to jeszczcze dla wzmocnienia w kilku miejscach warstwa taśmy jednostronnej. W kilku miejscach dodatkowo uzyłem tzw "termogluta" czyli kleju z pistoletu, roztapianego na gorąco.
    Na razie trzyma mocno, jeżeli zacznie odpadać to zastosuję jakieś lepsze rozwiązanie.

shadow0013 wrote:

[...]co będzie jak z góry i z dołu na schody jednocześnie wejdą ludzie[...]
    Mógłbyś zamieścić zdjęcie poręczy od dołu bez zapalonych led.

To po prostu, tak jak pisałem, zgaśnie po 30 sekundach od ostatniego zadziałania ktorego kolwiek z czujników, sa dwa, jeden na górze i jeden na dole. (pozostałe 2 wejscia są nadmiarowe i na razie nie wykorzystane w programie)
    Ogólnie nie jest to problemem, to jest dodatkowe oświetlenie, które w założeniu ma swiecić tylko w czasie wejscia i zejścia. W razie potrzeby mozna zapalić normalną lampę.

Co do widoku od dołu, to nie ma czego ogladać, wyglada to raczej kiepsko, przyklejony przewód wstażkowy na taśme klejącą.
    Natomiast pewnie zainteresuje Cie sposób mocowania diod, poniżej zdjęcie.
    Takie płytki są poprzyklejane od spodu, przewód zasilania wchodzi z lewej, idzie do diody i wychodzi z prawej na nastepną diode. Zasilanie jest wspólne dla wszystkich diod, więc jeden przewód wystarczy. Ten przewód z dułu to wyjście dla konkretnej diody z tranzystora, po jednym przewodzie na każdą diode.
    Te dodatkowe pady najbardziej na prawo są nadmiarowe, miały służyć jako awaryjne punkty łączenia przewodów, gdyby gdzieś brakło, na szczęście dobrze wymierzyłem i się nie przydały.

shadow0013 wrote:

Ciekawy projekt, a co jeśli w jednym momencie dwoje ludzi by wchodziło i schodziło ?

To poprostu się zapali normalnie i tyle. Program nie wie ile osób jest na schodach. Liczy się tylko zadziałanie czujnika, zadziałał znaczy zapalamy lub jezeli już świeci to przedłuzamy czas swiecenia o 30 sekund.
    Citek
    Level 22  
    Pokaż dokładne zdjęcia mocowania lampek i samej elektroniki - jestem bardzo ciekaw jak to wygląda i czy nie jest podatne na uszkodzenia mechaniczne
    dreslak
    Level 17  
    Projekt Ciekawy, bardzo ładnie wygląda to rozjaśnianie LED ów. Czy mógłbyś rozrysować same połączenie fototranzystorów? Swego czasu robiłem podobną rzecz na attiny13, układ rozpoznawał kierunek ruchu, oraz liczbę osób. Tylko właśnie miałem problem z "zasięgiem" LED IR. Jak ty to rozwiązałeś?
    misiupan
    Level 35  
    Myślę że czujnik ruchu PIR, lub dwa rozwiązał by problem gdyby ktoś ,,utknął" na schodach gdzieś w połowie lub szedł wolniej niż zakłada program. Może jakiś czujnik ultradźwiękowy? Lub gdyby ktoś utknął to np. czujnik na klaśnięcie?
    Wystarczył by wówczas dość silny mikrofon podpięty odpowiednio pod diodę IR.

Możliwości jest wiele, jak zaistnieje potrzeba to można coś dorzucić.
    Popak
    Moderator on vacation ...
    misiupan wrote:
    Myślę że czujnik ruchu PIR, lub dwa rozwiązał by problem gdyby ktoś ,,utknął" na schodach gdzieś w połowie lub szedł wolniej niż zakłada program. Może jakiś czujnik ultradźwiękowy? Lub gdyby ktoś utknął to np. czujnik na klaśnięcie?
    Wystarczył by wówczas dość silny mikrofon podpięty odpowiednio pod diodę IR.

Możliwości jest wiele, jak zaistnieje potrzeba to można coś dorzucić.

Witam.
    Nie trzeba dodawać dodatkowych czujników czy klaskaczy. Wystarczą dwa czujniki i odpowiedni program. Jeden z czujników umieszczamy na dole, a drugi na piętrze i to wystarczy. Program by wyglądał tak. Gdy przetniemy wiązkę podczerwieni, na dole zapalają się światła (LEDy) i świecą dopóki nie przetniemy ponownie wiązki podczerwieni na górze lub na dole. Jeżeli byłaby sytuacja, że po środku schodów ktoś zatrzyma się lub zawróci na dół, to ponowne przecięcie dolnej wiązki podczerwieni spowoduje też wyłączenie oświetlenia.
    Kwestia odpowiedniego programu.

Pozdrawiam.
    spox5
    Level 13  
    @Djpopak;) Pomysł z programem jest bardzo wygodny bo nie generuje dodatkowych kosztów, ale jak rozwiązać problem gdy kilka osób wchodzi na górę? Dać większe zwłoki czasowe w programie? Ja chyba jednak pokusiłbym się o wrzucenie mikrofonu elektretowego pod podest. Po ustawieniu odpowiedniej czułości mielibyśmy jakieś potwierdzenie obecności osób na schodach. Jeśli z kolei ktoś dopiero zakłada schody drewniane bądź ma taki zamiar może się pokusić o zamontowanie pod np co drugim stopniem takiego mikrofonu. Niestety układ chyba się wtedy trochę skomplikuje...
    Popak
    Moderator on vacation ...
    spox5 Oczywiście że można dać zwłokę i uważam że będzie to bardziej funkcjonalne niż mikrofon. Co będzie podczas np. burzy czy odkurzania, nie wspomnę jak upadnie coś ciężkiego na podłogę? Może to wszystko spowodować niekontrolowane włączenie oświetlania.
    janusz182
    Level 14  
    ja kiedyś próbowałem zrobić tak czujnik nacisku, dwie płytki PCB odwrócone do siebie stroną miedzianą, i przrwa między nimi jakaś 1mm jakimiś dystansem, ale dystans w formie kręgu a środek podatny na zginanie pozostawiony bez dystansu, delikatne nawet naciśnięcie powoduje styk dwóch płytek miedzianymi stronami i była to świetna infromacja o naciśnięciu. Projekt utknął, bo inwestor bał się o bezawaryjność a konstrukcja schodów nie pozwalała, na ewentualną naprawę.... Szkoda, bo myślę, że to by zdało egzamin.... Może w tym przypadku to byłoby dobre rozwiązanie, mało tego, można by liczyć wejścia i np jak ktoś stanie w połowie, będzie to oznaczć, że cały czas jest ktoś na schodach i nie gasić oświetlenia.

Pozdrawiam
    Dawid_20
    Level 17  
    Te rozważania na temat poprawnej pracy w przypadku kilku osób wchodzących na schody, rozmawiających ze sobą czy tylko mijających się rozwiązało by zastosowanie zwykłych podwójnych barier optycznych. Dwie bariery na dole i dwie na górze umieszczone jedna za drugą dające możliwość rozpoznania kierunku poruszania się. Wtedy jest banalne zliczanie ilości osób które weszły i które zeszły.
    CyprianD
    Level 11  
    Citek wrote:
    Pokaż dokładne zdjęcia mocowania lampek i samej elektroniki - jestem bardzo ciekaw jak to wygląda i czy nie jest podatne na uszkodzenia mechaniczne

Jak już pisałem nie ma czego oglądać, ale skoro kolega nalega... :)

Płytka, zamocowana prowizorycznie za poręczą, czeka cierpliwie aż kupię obudowę.

Płytka z diodą, przyklejona na tasmę dwustronną, przewody przylutowane i dodatkowo zabezpieczone klejem.

Co do innych komentarzy, dotyczących zliczania osób itp, oczywiscie można się w to bawić, tylko że przypadek kiedy to się moze przydać zdaża się bardzo żadko.
    U mnie podczas 2 tygodni działania zdazył się tylko raz. A nawet wtedy nie jesteśmy zostawieni w ciemności bo dwie skrajne diody, jedna na gorze i jedna na dole, świecą się cały czas, nawet jak reszta zgasnie, tylko ze ciemniej bo z 2 procentowym wypełnieniem pwm, wystarczy żeby dojść do końca schodów nie wywracając się o nic.
    darek4455
    Level 20  
    Dla mnie rewelacja tylko ,że mocniejsze diody mógłbyś dać. Bo tak to nie ma takiego fajnego efektu.
    zielonykosmita
    Level 15  
    Niedawno kuzyn poprosił mnie o zrobienie podobnej rzeczy - remontuje schody i wymyślił sobie taki bajer, jednak ociąga się z remontem i na razie zrobiłem tylko prototyp. Mój układzik z grubsza działa dość podobnie choć ja użyłem 89C2051, a program napisałem w asemblerze - jednak najważniejsza różnica jest taka że u siebie do wykrywania podczerwieni użyłem odbiorników TSOP 31236 (stosowane w telewizorach). Są one idealne do barier podczerwieni gdyż mają bardzo dużą czułość (co może być małym problemem bo bez odpowiedniego zaekranowania odbiera promieniowanie podczerwone z każdej strony - nawet odbite od ścian) a co najważniejsze reagują tylko na jedną częstotliwość np. TSOP 31236 na 36 kHz. Mój program mruga 15 razy diodą IR z częstotliwością 36 kHz a następnie sprawdza czy na wyjściu któregoś z odbiorników nie pojawił się stan niski - jeśli tak to rozpoczyna zapalanie kolejno diod w stronę zależną od tego który z odbiorników został przesłonięty - jeśli nie to czeka chwilę i znów zaczyna mrugać diodą IR.
    CyprianD
    Level 11  
    Mozart21 wrote:
    A ja mam pytanie czy zamiast diod podczerwonych LIRED3B-940 można użyć innych, mianowicie LIRED5B-940?
    http://www.prodin.pl/p,21180,led-nadawczy-fi-5mm-lired5b-940.html
    różnica jest duża czy tylko rozmiar?

Nie próbowałem, ale raczej można, pytanie tylko czy nie będą ciemniejsze. Najlepiej zobacz w notę do jednych i drugich diod. jak będą ciemniejsze to użyjesz równolegle dwóch, tylko wtedy rezystory dla nich zmień na płytce.

A najważniejsze jest to żeby zarówno nadajnik jak i odbiornik działały na tej samej długości fali, inaczej zasięg spada.
    MichałKob
    Level 20  
    Można wykonać dość czułą barierę, jeśli w pomiar sygnału z fototranzystora zaangażuje się przetwornik ADC. Wtedy wystarczy szybko (1ms) po sobie odczytać wartość ADC przy diodzie zapalonej i zgaszonej (można dla pewności powtórzyć ze 3 razy). Jeśli wartość, zamiast wzrastać po włączeniu diody, jest mniej więcej podobna, to znaczy, że dioda nie oświetla fototranzystora - wiązka została przecięta. Niewielkie opóźnienie trzeba dobrać, za krótkie sprawia, że fototranzystor nie nadąża, a za długie zwiększa wrażliwość na 50Hz z żarówek.
    CyprianD
    Level 11  
    MichałKob wrote:
    Można wykonać dość czułą barierę, [...]

Tez myślałem o podobnym rozwiązaniu. Niestety przyszło mi do głowy jak juz płytka była zlutowana, a musiałbym zmienić procek, bo to attiny nie ma ADC.

Ja myślalem żeby liczyć średnia wartość ADC z ostatnich np 5 minut,
    i badać wahania aktualnej wartości ( powiedzmy uśredniona wartość z ostatnich 0.2 sek ) , jeżeli by wystąpiły nagłe spadki aktualnej wartości o więcej niż np 20% to znaczy ze bariera została przekroczona.
    A jeszcze proście było by po prostu użyć scalonego odbiornika podczerwieni, są bardzo czułe, a diodami podczerwonymi nadawać jakiś ustalony kod żeby nie było przekłamań. Wyszło by trochę drożej, ale lepiej.
    Sailor88
    Level 11  
    Witam! Według wskazówek autora projektu, poskładałem dokładnie takie samo ustrojstwo :). Ogromnie się cieszę, ponieważ jest to moja pierwsza płytka dwustronna, pierwszy raz użyłem techniki smd, oraz pierwszy raz sam zaprogramowałem procesor :). W ogóle jest to pierwszy projekt po wieloletniej przerwie. Zamieszczam kilka fotek i filmik poglądowy. Martwią mnie tylko te dwie zewnętrzne diody, które są cały czas w stanie wzbudzenia(na filmiku dokładnie widać). Mam nadzieje, że po założeniu wymaganych diod, problem zniknie? Te użyte przeze mnie to najzwyklejsze jakie miałem pod ręką, w celu sprawdzenia. Użyłem także inne fotodiody i fototranzystory. Te ostatnie będę musiał zmienić, gdyż są strasznie czułe. Odrobina światła i się wzbudzają. Na koniec muszę podziękować autorowi za świetny pomysł i pomoc :)

Wytrawiona płytka

Tutaj po cynowaniu

Złożony układ, nie jestem do końca zadowolony, ale jak na pierwszy raz :)

Nie wiem jak u Was, ale u mnie filmik jest przyspieszony, w rzeczywistości diody zapalają się wolniej.