Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - nagranie makra zdjęcia tak, by zachować i tekst, i zdjęcie

27 Sty 2012 11:46 3594 13
  • Poziom 11  
    Witam!
    Mam pytanie?
    Czy jet możliwość nagrania makra w taki sposób aby wraz z tekstem przerzucał zdjęcia???
    Mi to wychodzi jednorazowo!
    Po drugiej próbie zdjęć już niema tekst jest.
    Bardzo proszę o pomoc!!!
  • Poziom 40  
    Załącz to co zrobiłeś. jeżeli to E2007 lub wyżej spakuj zipem lub rarem
  • Poziom 11  
    Przepraszam że dopiero odpisuję-ale mnie nie było.
    Ten problem ze zdjęciami już rozwiązałem idzie je przerzucać i nagrywać za pomocą MAKRA.
    Jednak powstał inny;
    Chcę to umieścić w jednym arkuszu i zawsze po zapisaniu niema pierszego nagrania z zdjęciem i opisem.
    Nagrywam za pomocą kopiuj wklej usuń i tu jest przyczyna.
    Należy znaleźć pomysł na pierwsze dobre nagranie.
    Wie że to nie jest jasne jutro do 12;00 wstawię załącznik ponieważ mam to na służbowym kompie.
  • Poziom 11  
    W załączniku podaaję przykład to to prubuję zrobić a co mi nie wychodzi.
    Jest to oczywiście tylko wersja "robocza" gdzie nie ma wszystkiego.
    Proszę o pomoc
    ja też walczę dalej może na coś wpadnę
  • Poziom 11  
    Sory ale metoda kopiuj wklej nie jest najlepsza.
    Działa ale tylko jednorazwo przy kolejnych probach pokazuje blad
    Trzeba znalezc inny system?
    czy ktoś zna?
  • Poziom 40  
    Przyznam że z twojego załącznika dalej nie wiem co chcesz robić. Jest niepełne i ciężko cie zrozumieć.
    Zrób katalog umieść w nim parę załączników (wykorzystanych zdjęć)
    i pełny plik z makrami (z kocówką "xlsm") oraz plik personal.xlsb bo do niego też się odnosi jeden przycisk spakuj wszystko jeszcze raz i załącz.
  • Poziom 11  
    Witam!
    No może faktycznie to co pokazałem jest nieczytelne i mało zrozumiałe dlatego przedstawię to krokowo (mam już sporo zrobione jednak są to sprawy łużbowe i nie wypada tego przedstawiać w sieci więc posłużę się przykładem)
    Za pomocą przycisku DALEJ chciałbym przehodzić do kolejnego pomiaru, opisu wykonywanych czynności oraz kolejno dodawać zdjęcie (do tego przycisku nie udaje mi się przypisać więcej jak jednego makra, zdjęcia działają jednorazowo dopuki są w pamięci)
    Za pomocą przycisku POWRÓT chciałbym cofać się do wcześniej wykonanych pomiarów ich opisów i zdjęć uzyskać poprostu podgląd czy wszystk zostałow wykonane praidłowo
    Myślę że teraz jest wszystko jasne
    Tylko czy ta poprzeczka jest do przejścia?
  • Poziom 40  
    Chyba powoli zaczynam łapać o co ci chodzi.
    Chcesz zbudować bazę pomiarów (bazę danych), a ten przykład co przedstawiasz jest tylko formatką do wprowadzania nowych pomiarów (danych do bazy) i ewentualnie odczytywania wcześniejszych danych.
    Tak?


    Jeżeli tak to może być kłopot właśnie ze zdjęciami bo przechowywanie zdjęć w arkuszu excelowskim jest trochę karkołomnym pomysłem a odwoływanie się do nich (by przywołać "stary" pomiar) jeszcze większym.
    Nie możesz do tego wykorzystać akcessa?

    Skąd masz zdjęcia?
    Zapisane sa wcześniej z nazwami na dysku (zawsze w tym samym miejscu) i znasz konkretną nazwę zdjęcia pod dany pomiar (do każdego pomiaru inna nazwa zdjęcia) czy tylko chwilowo są w pamięci?
    Jednorazowo po otwarciu pliku wprowadzałbyś tylko jeden pomiar czy więcej?

    edit:
    ------------------------
    Jeszcze jedno pytanie do innych przeglądających temat:
    Jak sprawdzić makrem jaki numer/nazwę ma nowo osadzony obiekt (tu w postaci fotki) w arkuszu?

    edit2:
    Im bardziej to rozważam tym ciemniej to widze na zasadzie obiektów w arkuszu (czyli wklejania z pamięci zdjęcia)
  • Poziom 11  
    Tak właśnie o to chodzi tworzę bazę danych (zbiór pomiarów) w którym są one zawarte, a wynik pomiarów mają służyć do przedstawienia stanu badanego obiektu.
    :arrow:
    Jeżeli chodzi o Acces to nie bardzo ztego powodu że jest to służbówka i chodzi o licencje itd. itp...
    :arrow:
    Zdjęcie zawsze bedą przechowywane na jednym miejscu jednym dysku nazwie folderze i co kolwiek innego gdyrz do tego celu będzie służył jeden laptop.
    :arrow:
    Dlaczego tak napieram na zdjęcia musi to być proste i czytelne w obsłudze gdyż ma to być dla pracowników a pomiarów jest sporo.
    :arrow:
    Narazie znalazłem coś takiego choć sam jeszcze nie prubowałem
    http://www.youtube.com/watch?v=_J6PQvRjfMU&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=bQiAnZDidPE&feature=related
    Wiadomo że dokładnie o to nie chodzi jednak może się uda to jakoś wykorzystać pomysł który sobie ułożyłem nie jest jesdyny może ktoś zna coś lepszego łatwiejszego
  • Poziom 22  
    Myślę, że można to zrobić na przykładzie jaki jest w załączniku.

    Kolejne wstawiane obrazki będą mieć różne nazwy, więc trzeba sie odwołać do obrazka, który jest umieszczony w danej pozycji w arkuszu.

    W przykładzie odwołanie jest do obrazka umieszczonego w tym samym folderze co arkusz, ale oczywiście wszystko można sobie zmienić.

    Przyciski: Wstaw i Kasuj robią co do nich należy ;)
  • Poziom 40  
    W sumie zrobiłem prawie to samo zanim zajrzałem do pierwszego linka.

    Nie robiłem żadnych zabezpieczeń przed błędnym wpisem nazwy fotki. Jak trzeba będzie to sie dorobi.
    Fotki maja być w tym samym katalogu co plik excela.

    To tylko przykład (aa.rar).

    edit:
    --------------------------------
    Poza tematem
    Pokusiłem się (ponieważ dziwne wydało mi się wykorzystanie funkcji) i zrobiłem przykład z drugiego linku oczywiście w 2003. "Bałem się" że nie będzie tu aparatu ale jak pisze chciałem sprawdzić funkcje. Jednak coś mi świtało że gdzieś już widziałem ten aparat. Po wprowadzeniu nowych "nazw" postanowiłem go poszukać - i jest - w "narzędziach" - poprzez dostosuj pasek menu.
    Aparat odkrywa bardzo ciekawe możliwości (przyznam że dopiero to poznałem i już bym wiedział co doradzić koledze na forum który jakieś dwa lata temu chciał razem z opisem bodajże stalowych konstrukcji pokazywać fotki).
    Sprytne jest też wykorzystanie Przesunięcie() do "Lista" które aktualizuje na bieżąco listę i to podaj.pozycję() w Lista też jest ciekawym zastosowaniem (z reguły robię to inną metodą).
    Dla zainteresowanych przedstawiam polską wersję rozwiązania z drugiego linku przedstawionego przez autora (wybór_fotek.xls).

    Na marginesie
    Teraz się zastanowiłem że jeżeli chodzi o ACTA to fotki które zamieściłem w plikach, pochodzą z internetu i windowsa, jednak nie wiem w chwili obecnej skąd i kto był ich twórcą (pobierała córka) zamieszczam je w ramach przykładu i nie w celach komercyjnych. Niemniej jeżeli autorowi/autorom tych fotek nie spodoba się takie wykorzystanie natychmiast zamienię te fotki na inne lub usunę plik.
  • Poziom 11  
    Witam!
    Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
    Napewno cos wybiorę!
    a przedewszyskim gratuluje wiedzy a co najwazniejsze w tym wszystkim to logiczego myślenia!!!

    Mam jeszcze jedno pytanie jak do komorki wciągnoć zdjęcie tzn zapisać adres czyli np
    C:\pulpit\zdjęcia\jpg1
    i jak to zrobić żeby zdjęce było przypsane do odpowiedniej komórki?

    Jeszcze raz dziekuje!!! :D
  • Poziom 40  
    Julian B. napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie jak do komorki wciągnoć zdjęcie tzn zapisać adres czyli np
    C:\pulpit\zdjęcia\jpg1
    i jak to zrobić żeby zdjęce było przypsane do odpowiedniej komórki?


    O którym rozwiązaniu mówisz?
    Jeżeli o aa.rar to w H4 wpisujesz nazwę zdjęcia z rozszerzeniem np: jpg1.jpg i tyle.
    Warunkiem jest to że to zdjęcie musi być w tym samym katalogu co plik excela. Jeżeli ma być w innym (lub wpisywana byłaby pełna ścieżka dostępu) to trzeba zmienić kod makra przy "LoadPicture"

    Po wciśnięciu wprowadź jest ono przypisane do danego pomiaru. (Ale nie może być usunięte z dysku czy przeniesione do innego katalogu).


    Drugi plik zamieściłem tylko poglądowo (po polsku i w E2003) jakby ktoś był zainteresowany rozwiązaniem które pokazałeś w drugim linku a nie znał języka.
    Nie do końca jest to bazą danych choć ostatecznie można by było spróbować.Tylko że właśnie te wprowadzenie zdjęcia w odpowiednie miejsce.
    Tu "wstawianie" do komórki robisz ręcznie. Można to niby zrobić makrem ale trzeba posługiwać się przesunięciami obiektu co jest dość kłopotliwe.
    Na chwilę obecna nie mam za dużo czasu by się tym zająć.
  • Poziom 1  
    Witam
    Mam prośbę do marka003 czy możesz szczegółowo opisać jak zrobiłeś wybór_fotek
    Opanowałem to w połowie, ale nie wiem, co zrobić żeby lista działała
    Chcę te funkcje wykorzystać w małej bazie (ok 100 zdjęć)