Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik z pralki Candy , jak podłączyć

bob.r 27 Jan 2012 18:14 5928 2
    bob.r
    Level 1  
    Witam.
    Posiadam silnik o symbolu P35 clh , i nie wiem jak go podłączyć. Niestety moja wiedza o elektryce ogarnia co najwyżej 2 (no może 3) kabelki a tutaj jest pięć. Bedę wdzięczny za odpowiedź typu "plusik daj tu a minusik tu" ;).
    Interesuje mnie praca na pełnych obrotach i zmiana kierunku. Kondensator jaki posiadam to 12.5uF lub 7,5uF (z jakiejś frani).
    Poniżej widok na gniazdko silnika.

Silnik z pralki Candy , jak podłączyć

z góry dzięki.
    Mariusz4
    Level 13  
    Czeka Cię raczej droga prób i błędów, ten silnik na wysokich obrotach będzie chodził tylko w 1 stronę (jak go puścisz w drugą- stracisz sporo na mocy).
    Kondensator zwyczajowo zakłada się14-16 mikro, ale ten Twój do sprawdzenia się nada. Na pewno wykorzystasz tylko 3 przewody. Ja w takiej sytuacji biorę przewód z wsuwkami i podłączając na różne kombinacje wykluczam najpierw końcówki od wolnych obrotów, a potem to już z górki. Powodzenia
    movzx
    Level 39  
    Mariusz4 wrote:
    Kondensator zwyczajowo zakłada się
    To jakieś żarty? Kondensator zakłada się taki jak przewidział producent, ewentualnie dobiera na podstawie mocy silnika.

:arrow: bob.r
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2099490.html Po raz setny wklejam, bo przecież nikomu nie chce się poszukać!