Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarko zamrażarka POLAR CZN 346 słabo chłodzi

Nina3333 27 Jan 2012 22:37 9314 6
    Nina3333
    Level 11  
    Witam! Mam problem z moja chłodziarko zamrażarką POLAR CZN 346. W lodówce mam temperaturę 7-8 stopni ale jak regulator jest w pozycji na 7. W tym czasie w zamrażarce jest temperatura -22 stopnie. Poczytałam trochę na ten temat na forum więc dodam jeszcze że rozmroziłam ją ...i teraz widzę że przy tej małej krateczce w lodówce zbiera się szron. Załącza się raczej rzadko a skraplacz jest ciepły tylko wtedy jak agregat pracuje a jak nie pracuje to jest chłodny. Agregat natomiast jest bardzo ciepły cały czas. Proszę o podpowiedź czy mam kupić termostat i próbować wymienić ? czy problem jest innego rodzaju i nie ma sensu wymieniać? Biorę też pod uwagę nieszczelność...ale czy możliwe jest aby przy nieszczelności była tak niska temperatura w zamrażarce?
    rserej
    Level 18  
    Termostat sobie daruj,jego wymiana nic tu nie pomoże.Jeśli ubytek freonu jest niewielki lodówka będzie osiągać temperaturę,ale wówczas długo chodzi i bardzo rzadko się wyłącza.
    kamild90210
    Level 17  
    Rserej ma racje ubytek czynnika a to się składa ze po napełnieniu problem powróci tylko nie wiadomo za ile.Jest mozliwosc zamontowanie parownika nie naruszając starego z dziura i problem z głowy ale naprawa jest droga
    Nina3333
    Level 11  
    Poobserwowałam mój chory sprzęt. Po ponad półgodzinnej przerwie pracowała prawie godzinę :/(była w tym czasie kilka razy otwierana) Skraplacz na początku pracy był ciepły a później coraz chłodniejszy. Tylko rurka od agregatu i agregat jest gorący. Czy ten objaw świadczy o zbyt małej ilości płynu chłodzącego? Jest to dla mnie logiczne ale nie rozumiem z czego w takim razie bierze się tak niska temperatura w zamrażarce? Dlaczego kamild90210 piszesz że problem powróci? Masz na myśli nieszczelność? Są sposoby na zlokalizowanie miejsca nieszczelności? Rurki są łączone w dwóch miejscach. Może tam właśnie?
    Nina3333
    Level 11  
    Oddałam moją chłodziarko-zamrażarkę w ręce fachowca. Jak opisałam mu wszystkie objawy to od razu powiedział mi ze to nieszczelność a w wg niego w tych modelach ta nieszczelność najczęściej pojawia się na rurce mieszczącej się wewnątrz zamrażarki (z prawej strony przy drzwiach). Po naprawie potwierdził ten fakt. Kosztowało mnie to 200zł razem z transportem a naprawa była wykonana w warsztacie. Dzięki za podpowiedź. Próbując logicznie do tego podejść pewnie kombinowałabym z termostatem. Dzięki więc za podpowiedzi.