Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

unimor siesta3 m851 - Ciemny obraz, brak dźwięku

atomus2003 22 Gru 2004 01:59 1759 3
  • #1 22 Gru 2004 01:59
    atomus2003
    Poziom 16  

    Witam serdecznie.
    W telewizorze tym spalony był T602 S2055. W przeszłości obraz stopniowo ciemniał. Po wymianie na BU508DW TV chodził do momentu wyłączenia. Po ponownym włączeniu obraz ciemny i brak dźwięku. Przetwornica WN tak jakby za głośno pracuje Po pod kręceniu G2 lub "zabawie" przełączając przycisk AV(klawiatura lokalna) na TV nagle pojawia się obraz brak dźwięku. Po wyłączeniu TV zabawa zaczyna się od nowa. Czy to wina innego tranzystora niż oryginalny? Chyba nie.
    Podstawiłem nowe kondensatory w zasilaczu oraz:
    C605 12n,
    C606 22n,
    C608 3,3?,
    C609 270n,
    C618 470n,
    C610 47?,
    C612 2,2?,
    C616 1?,
    C604 47?,
    podstawiłem TEA 2029, rezonator elektrolity przy nim.
    Sprawdzone też tranzystory na wzmacniaczu wizyjnym na płycie kineskopowej.
    Podstawiona nowa przetwornica WN.
    Diody D552 i D553 nie wykazywały przejścia w kierunku przewodzenia(tak jakby przepalone).
    Po wymianie dalej nic.
    Co przeoczyłem?
    Czy istnieje nadzieja na jego uratowanie?
    Bardzo proszę o pomoc.

  • Pomocny post
    #2 22 Gru 2004 04:00
    Józef18
    Poziom 32  

    Jeżeli chodzi o fonię to sprawdź Wzmacniacz końcowy fonii.
    Niestety niemam schematu żeby ci podać dokładne numery elementów do sprawdzenia :(

    A jeżeli chodzi o sam tranzystor to zastosowałeś nie odpowiedni ze względu że ma następujące parametry 1500/700V, 8A, 34W, B>2.25, 7MHz. Or[y]ginalny 1500/-V, 5A, 12W, B>2.2, 7MHz, <-/700ns a zamiennikiem do S2055 jest BU508D.

    Pozdrawiam
    Józef

  • #3 22 Gru 2004 16:51
    jasiek2010
    Poziom 25  

    Witam,zobacz czy masz 23V z zasilacza(D506),pozatym sprawdź jeszcze napięcia 12V,(U502),no i oczywiście wstawiaj tak jak było wcześniej S2055F lub zamiennik jw.Czy C 605 nie powinien być 9,1n ?i czy czasem fonia nie jest przyblokowana przez p.cz?,tyle wymieniłeś że można zbudować drugi tv,możliwe że niepotrzebnie.Pozdrawiam

  • #4 19 Kwi 2005 12:39
    atomus2003
    Poziom 16  

    Po wymianie tranzystora na oryginalny telewizor nadal martwy.
    Tak jakby coś blokowało załączenie wizji, bo jeśli podkręce napięcie na G2 telewizor odpala normalnie, jeśli go wyłącze i ponownie włącze, to znów nie chce odpalić.
    Moze ma ktoś jakiś pomysł na tego drania, moze jakis tranzystor blokuje, bo chyba jest w nim coś takiego jak opóźnianie załączania kineskopu?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME