logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Excel] Jak znaleźć min i max dla każdej grupy w kolumnie?

Gamblee 28 Sty 2012 15:41 4661 10
REKLAMA
  • #1 10460192
    Gamblee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem z wyszukaniem wartości min i max w określonym zbiorze.
    Przykład:
    Arkusz 1
    Kol A Kol B
    A 2
    A 6
    A 11
    A 15
    A 4
    A 6
    B 4
    B 6
    B 6
    B 7
    B 18
    Chciałbym, aby dane były pobierane do Arkusza 2, w taki sposób, żeby znajdowało max i min dla poszczególnej litery w kol A - czyli dla A min 2 i max 15. Poza tym jeżeli w zbiorze było by więcej liter, to żeby pobierało wartości tylko dla poszczególnych liter wyszczególnionych w arkuszu 2 w kol A. Pewnie nie obędzie się bez jakiegoś makra...

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • przykład.xls (25.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10462452
    Gamblee
    Poziom 9  
    To mój obecny kod:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dorobiłem dodatkowy arkusz test, do którego kopiuje wynik i tam szukam max. Kombinuje teraz, aby lista pobierała wartości z zakresu, a wartości wpisywane dokładnie w wierszu gdzie jest dana litera. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi:)
  • Pomocny post
    #3 10476985
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    A dlaczego VBA? Zdaje się, że chcesz znaleźć warunkowo MIN i MAX. Spróbuj z formułą tablicową (zatwierdzasz Ctrl+Shift+Enter), Np

[Excel] Jak znaleźć min i max dla każdej grupy w kolumnie?

i analogicznie dla MAX.
  • REKLAMA
  • #4 10482732
    Gamblee
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie! Rewelacja.
    Mam jeszcze pytanie, w sumie dwa.
    Pyt.1 Chciałbym makro które dla każdej litery pobierało by dane i zapisywało w nowym pliku (w nazwie litera, np. A.xls, B.xls itd.)

Pyt. 2 Próbowałem wyszukiwanie za pomocą makra i kopiowanie całego wiersza. Do tej pory udało mi się to zrobić tylko z wyszukiwaniem z jednego pola, więc jeżeli chce wyszukać dane dla liter od A do D to muszę cztery razy wkleić w komórkę A1 literę (stąd makro pobiera dane). Sposób opiera się na zasadzie filtrowania.

Mógłbyś mi jakoś pomóc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10483045
    adamas_nt
    Może przeróbka Twojego makra? Dorobiłem pętlę, czyszczenie filtru, utworzenie i zapisanie nowego pliku, etc. Działa z plikiem z załącznika, wymaga "dopieszczenia".
  • #6 10493606
    Gamblee
    Poziom 9  
    Czy da sie zrobić listę na podstawię zakresu, np. od A2 do A4?
  • #8 10534319
    Gamblee
    Poziom 9  
    No tak, tylko bardziej mi chodziło o listę na zasadzie Range("a2:a4"). Niestety ten sposób nie działa, a też nie chce wpisywać 20 czy 30 wartości.
  • REKLAMA
  • #9 10535425
    adamas_nt
    Spróbuj z tablicą. Przykład:
  • #10 10536010
    Gamblee
    Poziom 9  
    Msg Box pokazuje dobrze, ale w momencie zastosowania filtru mam: "Run-time error '9': Subscript out of range.
  • #11 10537984
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Co w wolnym tłumaczeniu znaczy, że jesteś poza zakresem. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na znalezienie wartości minimalnych i maksymalnych dla każdej grupy liter w kolumnie w Excelu. Przykład danych zawiera litery A i B z odpowiadającymi im wartościami liczbowymi. Użytkownik chce, aby wyniki były przenoszone do innego arkusza, a także rozważa użycie makra do automatyzacji tego procesu. W odpowiedziach zasugerowano użycie formuł tablicowych oraz modyfikację makra, aby umożliwić filtrowanie danych dla wielu liter jednocześnie. Pojawiły się również pytania dotyczące dynamicznego tworzenia listy liter na podstawie zakresu komórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA