Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Evasion Świece żarowe

Lewy930 28 Jan 2012 16:20 2686 4
    Lewy930
    Level 9  
    Witam! Mam problem, otóż przyszły mrozy i moja cytryna ciężko pali a przy kręceniu łapie tylko na dwa gary a jak już złapie to przez jakiś czas pracuje nierówno. Podejrzewam że to świece żarowe... Mam silnik 2.0 HDI 109km. Gdzie w tym silniku znajdują się świece? Dodam że aku i rozrusznik są ok
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    W głowicy :D , całe cztery sztuki.
    Lewy930
    Level 9  
    Tyle to ja też wiem. Mnie interesuje gdzie dokładnie i ewentualnie jak do nich dojść... Oprócz citroena mam jeszcze focusa i astre, oba diesle i w obydwóch świece są z przodu na wierzchu, natomiast w cytrynie nie mogę ich zlokalizować...
    pbkat
    Level 15  
    kolego mam także taki sam samochodzik i muszę Ci powiedzieć że są dwa rodzaje silników hdi w tym modelu o tej samej mocy... ja posiadam jednostkę 8v wiec świece są z przodu. jeżeli ich nie widzisz to znak że posiadasz jednostkę 16v ( pokrywa głowicy jest szeroka ze względu na dwa wałki rozrządu) która posiada świece z tyłu silnika od strony ściany działowej z kabiną... to nie jest najlepsza wiadomość ponieważ aby je wymienić należy opuścić silnik... więcej już nie muszę Ci pisać bo oszty idą w górę... co do samych świec to polecam ngk d-power i na kilka lat będziesz miał spokój.
    Lewy930
    Level 9  
    Z samochodzikiem już sobie poradziłem, i nie zgodzę się z Tobą kolego pbkat, ponieważ posiadam wersję silnikową 8v i świece mam z tyłu. Z dostępem do nich był problem i dlatego samochód zaprowadziłem do mechanika. Mechanik stwierdził że są dwa sposoby: demontaż podszybia i dostęp od góry, lub demontaż kolektora i turbo i dostęp od dołu. Więc było ciężko ale dało rade bez żadnego opuszczania silnika. A świece kupiłem boscha duraterm takie polecił mi mechanik. Zamykam temat i mam nadzieję że powyższa informacja przyda się komuś kto będzie miał podobny problem.