Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Liebherr comfort migające światło w środku?

Nemesis100 28 Sty 2012 21:11 4662 10
  • #1 28 Sty 2012 21:11
    Nemesis100
    Poziom 13  

    Witam
    Od kilku lat czyli chyba od 3 max 4 posiadam lodówkę jak w tytule do zabudowy. Jest to lodówka z jednym agregatem który obsługuje i lodówkę i zamrażarkę ale chodzi mi o to że od jakiegoś czasu zaczęło mi migać światło w środku i nie chce się załączać funkcji superfrost. Pomóżcie proszę o co tu chodzi i co to miganie oznacza, jakie mogą być tego przyczyny?. Co do mrożenia to chyba jest w porządku może troszkę słabiej chłodzi ale nie tak żeby nie nadawała się do użytku. Aczkolwiek chciałbym to na prawic ponieważ jest to strasznie irytujące no i pewnie może doprowadzić do kompletnej usterki. Pomóżcie proszę bo sam nie wiem co mam robić. A jako że jest to lodówka w zabudowie to wiezienie jej do naprawy jest ciutkie kłopotliwe.
    Pozdrawiam i serdeczne dzięki za wszelką pomoc.

    0 10
  • #2 28 Sty 2012 22:27
    kizek
    Poziom 35  

    Sprawdź kolego wyłącznik od oświetlenia wnętrza lodówki.

    0
  • #3 29 Sty 2012 13:58
    Nemesis100
    Poziom 13  

    Witam
    Wiesz to chyba nie włącznik od światła bo dzisiaj zauważyłem że w momencie przygasania tego światła przestaje chodzić też agregat. Może podpowiesz mi gdzie szukać przyczyny. Podłączenie do gniazdka sprawdzone.
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 29 Sty 2012 14:46
    kizek
    Poziom 35  

    Ewentualnie do sprawdzenia:
    1.Gniazdko zasilające.
    2.Wtyczka.
    3.Przewód.
    4.Zaciski na listwie zasilającej.

    1
  • #5 29 Sty 2012 20:48
    Nemesis100
    Poziom 13  

    Myślisz że to któraś z tych usterek bo mi się wydaje że to coś bardziej zaawansowanego z tego powodu że powiązane jest to prawdopodobnie z brakiem funkcji superfrost bo kiedy ją naciskam np. w momęcie kiedy lodówka normalnie pracuje bo i takie momenty się zdarzają to wtedy od razu jest awaria i migające światło.

    1
  • #6 29 Sty 2012 20:53
    movzx
    Poziom 39  

    Nemesis100 napisał:
    mi się wydaje że to coś bardziej zaawansowanego z tego powodu że powiązane jest to prawdopodobnie z brakiem funkcji superfrost
    Superfrost zapewne włącza sprężarkę, więc zwiększa się obciążenie. Zacznij od prostych rzeczy, tak jak napisał kizek. Potem będziesz mógł kombinować.

    0
  • #7 30 Sty 2012 19:08
    Nemesis100
    Poziom 13  

    Dobra Panowie będę sprawdzał chociaż pewnie dopiero w sobotę bo lodówka w zabudowie i pełna rzeczy więc tak po pracy to się za bardzo nie da ale jak już się uporam to na pewno dam znać.
    Na razie dzięki za podpowiedzi gdzie zacząć.
    Pozdro.

    0
  • Pomocny post
    #8 10 Mar 2012 17:40
    eldom
    Poziom 21  

    Należy sprawdzić kondensatory w zasilaniu modułu. Zanik światła przy próbach włączenia obciążenia (sprężarka) skutkuje "kucaniem" napięcia na elektronice i przygasanie światła

    0
  • #9 08 Sty 2013 19:02
    k.techniczny
    Poziom 9  

    Witam.Czytałem wasze posty , przetestowałem (oczywiście kondensator), zdiołem zasilanie z agregatu. Po złożeniu wszystko zaczęło pracować. Nie wiem co pomogło , ale może prozaiczna rzecz jak odmrożenie (częściowe,a była nie odmrażana od nowości ,ok 5 lat).
    ps Światło migało nierównomiernie (raz na kilka sekund) i zobaczyłem że zamrażarka nie mrozi. Oby to wystarczyło. Powodzenia :-)

    0
  • #10 08 Sty 2013 19:32
    Nemesis100
    Poziom 13  

    Witam.
    Trochę podnosisz temat z popiołów ale u mnie po roku wszystko działa a okazalo się że przyczyną był kondensator przy module. Jak zdejmiesz moduł to z tyłu widać taki duży czarny prostokąt i jego trzeba było wymienić. Jako że nie chciałem się bawić w lutowanie w domu brak cyny kalafinii itp. poszedłem tam gdzie naprawiaja sprzęt a facet mówi mi że taki kondensator to się nigdy nie psuje, nieżle sie natrudzilem żeby zechciał mi go wymienić na moja odpowiedzialność i wymienił kasy nie wzioł bo powiedział że zostawiam mu sprawny, coz współczuję osobie której ten sprawny kondensator założy. Reasumując za modułem masz pod kablami czarny prostokąt (duży) wymieniasz i smiga przynajmiej u mnie to było to.
    Pozdrom i powodzenia.

    P.S
    Serwis Libhera chciał 400 za moduł + ewentualnie od 200 do 400 za przyjazd

    0
  • #11 09 Sty 2013 00:41
    eldom
    Poziom 21  

    Takie kondensatory w RTV-ale służą najczęściej do odkłócania. Tam mają lekko ;) i nawet jak się "spsują" to i tak nikt nie zauważy. ;)
    Tu robią za trafo sieciowe. Jak spadnie im pojemność kuca napięcie na elektronice.

    0