Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oszczędny diesel do agregatu prądotwórczego

mechanik34 28 Jan 2012 21:56 8087 8
    mechanik34
    Level 12  
    Witam.Poszukuję oszczędny silnik do agregatu prądotwórczego.Na początek doradzono mi silnik S 7 Andoria ale spalanie wynosi 1-1,5 l na godzinę.Myślałem też o możliwości regulacji zużycia paliwa w tym S7 tylko nie wiem czy jest możliwość.Potrzebuję moc 2,5 -3kw w dieslu.Dowiedziałem się ze są oszczędniejsze w pompach wody około 200 cm pojemności.W kosiarce benzynowy zużywa około 0,5l na godzine i ma 5km mocy i takie spalanie mnie interesuje.Jeśli ktoś zna typy silników diesla o podobnym zużyciu to proszę o informacje.
    User removed account
    User removed account  
    mechanik34
    Level 12  
    Diesel ma minimalną różnice pod obciążeniem dlatego mnie interesuje.Motopompy, zagęszczarki,traktorki i modyfikacje ekonomiczne.Potrzebuję wiedzy, informacji jak się do tego zabrać i z czego wykorzystać.Stan silnika ma duże znaczenie w ekonomii jego pracy.W zagęszczarce jest 5,5KM i 0,4 l na godz
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tyle tylko, że w zagęszczarce pracuje ze stałym i w dodatku żadnym obciążeniem. Zapomnij że uda się uzyskać 2-3 kW mocy elektrycznej, przy spalaniu 0,5l/h. Zresztą z silników diesla w konkretnych (czyli niedużych) pieniądzach, to tylko Kama-Kipor - popatrz w sieci.
    mechanik34
    Level 12  
    robokop wrote:
    Tyle tylko, że w zagęszczarce pracuje ze stałym i w dodatku żadnym obciążeniem. Zapomnij że uda się uzyskać 2-3 kW mocy elektrycznej, przy spalaniu 0,5l/h. Zresztą z silników diesla w konkretnych (czyli niedużych) pieniądzach, to tylko Kama-Kipor - popatrz w sieci.

0,5 litra a przy obciążeniu a 0,6 z obciążeniem.Założę 2 alternatory po 100A .Spalanie w dieslu niewiele się różniło z obciążeniem lub bez.Do zasilnia domu starczy 2kw mocy stałej.Dzięki za info
    youbestiaire
    Level 10  
    "mechanik34" znalazłeś jakiś silnik? Ja także szukam jakiegoś małego disla najlepiej chłodzonego cieczą co by mi przy okazji wodę w bojlerze podgrzewał:). Mam dużego kampera i chcę uzyskać trochę prądu do oświetlenia, laptopa ewentualnie Tv przenośnego na 12V.Miejsca mam sporo bo mój kamper to autobus miejski po zabudowie.Podsumowując 12V z alternatora w zupełności mi wystarczy.
    mechanik34
    Level 12  
    Znalazłem odpowiedni silnik a właściwie dwa .Jeden do sekcji gazowo benzynowej będzie s kosiarki ze spalaniem 0,4l/h benzyny moc 4KM a drugi od zagęszczarki Hatz Diesel, spalanie tak samo 0,4 przy 3600 obrotach .Kanał wydechowy będzie poprowadzony w zbiorniku z wodą i dopiero za zbiornikiem,tłumik na końcu kanału.2 alternatory 85-100A 12v 3 akumulatory po 175ah i mamy idelanie wykorzystaną energię .Jak się trafi taki silnik za grosze to podejmę sie eksperymentu.
    ociz
    Moderator of Cars
    mechanik34 wrote:
    W kosiarce benzynowy zużywa około 0,5l na godzine

Pomnóż to razy 4 to może uwierzę.
    Ruski ciągnik Władimirec ma oszczędnego małego diesla.
    mechanik34
    Level 12  
    Poczytaj instrukcje od kosiarki i od zagęszczarki.Dostępne na stronach