Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czym się różni ekspres do kawy od automatu?

vmario 28 Sty 2012 22:20 3973 4
  • #1 28 Sty 2012 22:20
    vmario
    Poziom 14  

    Szukamy z Narzeczoną ekspresu do kawy. Mamy w związku z tym parę wątpliwości, np. czym się różnią urządzenia określane jako "ekspres" od "automatów"? Czy moglibyście coś w tej kwestii doradzić? Wydaje się nam, że to powinien być ekspres ciśnieniowy a nie przelewowy (jakość naparu) i nie na wkłady (wysoki koszt i małe możliwości doboru smaku). Czy powinniśmy zwrócić na coś jeszcze uwagę?

    Szukamy czegoś ok. 2000PLN, ewentualnie coś tańszego.

    0 4
  • #2 05 Lut 2012 14:48
    patryk260983
    Poziom 18  

    Polecam ekspresy ciśnieniowe Saeco. Chyba najlepsze, z jakimi miałem do czynienia. Proste w obsłudze, funkcjonalne. Dobry ekspres powinien mieć pojemnik na wodę, na kawę, na odpady zmielonej kawy, funkcję capuccino lub dyszę do spieniania mleka. To powinno się znaleźć w wyposażeniu ekspresu. Reszta to bajery. Za tą cenę 2 tysi kupisz dobre Saeco bez bajerów, m.in. Talea Ring albo Nivona CafeRomantica 650 (fajny design).
    U mnie w pracy jest model Royal, ale to już wyższa szkoła jazdy (cena z resztą też) :-)

    0
  • #3 05 Lut 2012 16:13
    staś pytalski
    Poziom 30  

    Ekspres automat, robi kawę od ziarna po filiżankę. Masz zabudowane młynek który mieli ziarno kawy, pojemnik na wodę, pojemnik na fusy, blok zaparzający, bojler podgrzewający wodę czy wytwarzający parę wodną. Kawa z ekspresu automatycznego ma piankę (tzw. crema). W zależności od modelu mają możliwość automatycznego spieniania mleka do kaw mlecznych. Jeżeli macie do wydania 2000zł szukałbym czegoś co ma już w pełni automatyczny proces odkamieniania. Z wspomnianych wyżej Saeco-Philips rozważył bym linię Syntia bądź Intelia. Ewentualnie z De Longhi np ecam 22.100, ecam 23.210. Niektórzy producenci nazywają dyszę funkcją cappuccino, więc warto sprawdzić czy jest to sama dysza do spieniania mleka (gdzie kubeczkiem z mlekiem trzeba samemu manewrować), czy też jest to spienianie automatyczne.

    0
  • #4 06 Lut 2012 19:47
    Felini
    Poziom 21  

    Zarówno "ekspres" jak i "automat" to urządzenia ciśnieniowe, bardziej precyzyjne jest określenie "ekspres kolbowy". Kolba to rodzaj łyżki do której sypie się zmieloną kawę i zapina do gniazda zwanego grupą. Różnica między nimi jest taka, że w automacie podstawiasz filiżankę i naciskasz przycisk a on mieli, dozuje, zaparza, sam się przepłukuje itd. W ekspresie kolbowym musisz sam zmielić ziarno w osobnym młynku żarnowym, zasypać je do kolby, ubić tamperem (rodzaj stempla ze stalową stopką), zapiąć do grupy zaparzającej i nacisnąć przycisk lub dźwignię.
    Efekty w filiżance (jakość, smak naparu) są - ogólnie rzecz biorąc - znacznie lepsze w przypadku ekspresu kolbowego, wymaga to jednak pewnej wiedzy i doświadczenia. W automacie nie masz wpływu na wiele parametrów zaparzania, nie jesteś w stanie korygować błędów, ale jego obsługa jest łatwa.
    Nie jest prawdą, że ekspres przelewowy robi gorszy napar niż ciśnieniowy. Kawa uzyskana metodą przelewową ma po prostu inny charakter, nie ma cremy, nie jest tak gęsta, zawiesista jak espresso uzyskane metodą ciśnieniową, daje inne odczucia smakowe.
    Jeśli macie trochę chęci zgłębić kawowy temat, poczytać, poeksperymentować z różnymi kawami, proponowałbym zakup ekspresu kolbowego i młynka. Jeżeli nie chcecie się bawić w Home Baristę, kupcie automat albo spróbujcie znacznie tańszych metod zaparzania, dających również bardzo dobre efekty. Pamiętajcie, że podstawa to dobrej jakości i przede wszystkim świeże ziarno - raczej nie z półki supermarketu.

    0
  • #5 05 Lip 2013 17:15
    ATP-Czesci.pl
    Poziom 8  

    Trzeba sobie zadać jedno podstawowe pytanie czy pijesz kawę z mlekiem czy czarną americano czy espresso ?
    Kawa z mlekiem - automat z cappuccinem i nie ma lepszego rozwiązania gatunek oraz smak ekstraktu nie ma większego znaczenia i tak nie poczujesz różnicy
    Americano - tu sie można pokusić już o rozdzielenie jedak przy rozwodnionym espresso też automat wygra szczególnie jego wygoda
    Espresso - jeżeli lubisz delektować się smakiem aromatem i prawdziwą cremą to tylko kolba i to najlepiej z miedzianym bojlerem

    0