Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Maszyna do szycia Łucznik 466 nie ciągnie materiału

malin3537 29 Jan 2012 13:27 28690 4
    malin3537
    Level 10  
    Witam posiadam taką maszynę lecz podczas szpulowania wkręciła mi się nić w kolo napędowe i chodziło bardzo ciężko od czasu wyjęcia nici z tego koła coś się przestawiło i ząbki,które powinny przesuwać materiał nie przesuwają go. Z moich obserwacji wychodzi na to że ząbki przesuwają się do tyłu w momencie gdy są jeszcze poniżej stopki a wysuwają się dopiero na koniec. Chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę dokonać regulacji, zauważyłem pod spodem maszyny śruby na mechanizmie który odpowiada za pracę i przesuwanie się ząbków lekkie regulacje nie dały skutku. Może trzeba by było w korpusie coś ustawić. Proszę o poradę.Z góry dziękuję.
    wiesław67
    Level 21  
    odkrecic górny dekiel, na wałku głownym obok korbowodu jest krzywka tzw. momośród który współpracuje z dźwignią transportu ( wygląda jakby rozwidlona). dźwignia ta jest połączona z wałkiem transportu do którego przymocowane są ząbki transp. na tym górnym mimośrodzie jest obok wkręt który służy do regulacji transportu. reguluje sie nim tzw drogę eliptyczną zabków. chodzi o to zeby ząbki podczas przesuwania materiału przesuwały sie tak jakby owalnie. trzeba i wyregulować tak zeby zabki przesuwały jednakowo zarówno do przodu jak i przy cofaniu przyciskiem cofania do tyłu. nie rozumiem tylko czemu przestawił sie transport po wciagnięciu nici do koła.

wałek transportu

krzywka (mimośród )

dźwignia
    malin3537
    Level 10  
    Nie jestem pewien czy to miało związek aczkolwiek po tym jak te nici wplątały się do koła przestały ciągnąć ząbki i w ten sposób powiązałem te fakty.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Witam właśnie ustawiłem ząbki to była przyczyna którą pan podał dziękuje. co do tego że pan napisał że to nie możliwe że przez opór na kole mogły się przestawić ząbki, zacina mi się troszkę to koło gdyż maszyna stała kilka lat nie używana i muszę ją trochę rozruszać.
    elaine
    Level 1  
    Mam podobny problem, tyle że z maszyną Łucznik 723 (nie wiem czy trzeba stworzyć nowy wątek?). Ostatnim razem kiedy korzystałam z mojej maszyny działała poprawnie, a kiedy wyciągnęłam ją teraz przestała ciągnąć materiał. Wydaje mi się, że ząbkowany element najprawdopodobniej nie przesuwa materiału, porusza się tylko w płaszczyźnie góra-dół, a nie przesuwa się przód-tył. Wklejam zdjęcie tej ząbkowanej części, w której być może leży problem, ale nie wiem, kompletnie się na tym nie znam. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

wiesław67
    Level 21  
    to ze ząbki nie ciągną materiału to przyczyn możę byc kilka. trzeba sprawdzic regulator długosci sciegu , czy nie jest nastawiony na ,,0''.jesli tak to nastawic na max. czy zabki wychodzą powyzej płytki sciegowej jak są w swoim najwyzszym położeniu kręcąc kołem pasowym zaobserwowac .może tak też byc ze wyłamały sie zabki na zebatce która napedza transport materiału.