Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja TV elementy przejściowe między anteną a telewizorem

master-007 29 Sty 2012 13:56 6342 29
  • #1 29 Sty 2012 13:56
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Witam,

    Jakiś czas temu założyłem temat w sprawie doboru elementów instalacji, lecz od tamtej pory koncepcja uległa zmianie.

    Instalacja będzie nowa, w jej skład wejdzie:
    1. Tuner Ferguson Ariva 220 Combo
    2. Antena ze strony dipol - 44/21-69 Tri Digit ECO - nie wiem czym różni się od pozostałych z tej strony,wybrałem tą bo jest jedną z tańszych - chyba że ktoś mi odradzi to zmienię
    3.Możliwe, że druga taka sama antena (skierowana w inną stronę)
    4. Talerz sat. 115cm + 2 konwertery (twin - rozwojowo, w przyszłości 2 telewizory)

    Potrzebuję informacji na temat: co jeszcze mam zakupić żeby to wszystko dało się spiąć i chodziło jak należy? (schemacik mile widziany jpg, dxf czy co kto lubi)
    Całość na odbiór telewizji cyfrowej (naziemna+sat)

    Dodatkowe informacje:
    lokalizacja 50.4285N 21.7495E (Nowa Dęba)
    Preferowany kierunek odbioru - Święty Krzyż, w stronę Rzeszowa zasłania piekarnia :)

    Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

    0 29
  • #3 29 Sty 2012 21:24
    kizek
    Poziom 35  

    Nie zapomnij kolego o PVR dwa przewody do gniazd SAT.

    0
  • #4 29 Sty 2012 22:20
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Trochę mi się namieszało :)
    Czyli połączenie miałoby wyglądać jak?
    1. Antena CTN+Antena CTN do Element 1 - zwrotnica?
    2. Antena sat+ kabelek z Element 1 do element 2 - sumator?
    3. Kabelek z sumatora do tunera

    sumator na pięć wejść - jedno na kabel ze zwrotnicy, kolejne 4 na kable z twin'ów, a potem 1 wyjście na 1 odbiornik, drugie na drugi i zostają 2 wolne?

    troszkę drogo ~100zł za takiego klocka :)

    kizek napisał:
    Nie zapomnij kolego o PVR dwa przewody do gniazd SAT.

    nie za bardzo wiem o co chodzi... i szczerze mówiąc to nawet nie mam pomysłu, do tej pory miałem prosty stary dekoder

    0
  • #5 29 Sty 2012 22:33
    kizek
    Poziom 35  

    PVR tunery z podwójną głowicą, masz kolego wtedy możliwość nagrywania i oglądania dwóch różnych programów.

    0
  • #7 30 Sty 2012 11:21
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Już to przeglądałem, tam w podobnym kawałku schematu jest multi switch kosztujący prawie 300zł, dlatego to raczej nie jest do zaakceptowania, jakbym znalazł to co chcę albo miałbym kupę kasy do wydania to bym nie pytał tylko instalatora zatrudnił ;)

    0
  • #8 30 Sty 2012 11:42
    kizek
    Poziom 35  

    Tuner Ferguson Ariva 220 Combo posiada funkcję PVR dlatego wymaga dwóch przewodów antenowych.
    1.Konwerter satelitarny QUAD z sumatorem sygnału TV + Antena/y TV naziemnej.
    2.Okablowanie.
    3.Gniazda podwójne.RTV/SAT+PVR.

    0
  • #9 30 Sty 2012 12:52
    seba65310
    Poziom 21  

    Znalazłem konwerter satelitarny QUAD z sumatorem sygnału TV INVERTO 0,2dB -139,76zł w Dipolu ,ale jest problem "Konwerter nie umożliwia zasilania wzmacniacza w antenie telewizji naziemnej z tunera satelitarnego." Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale trzeba zasilacz dać przed podłączeniem do konwertera anteny nazm.

    0
  • #10 30 Sty 2012 13:48
    _cheetah_
    Poziom 37  

    seba65310 napisał:
    Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale trzeba zasilacz dać przed podłączeniem do konwertera anteny nazm.
    dobrze rozumiesz, zasilacz sieciowy dla wzmacniacza w antenie TV powinien być w takim przypadku pomiędzy anteną TV a konwerterem. Tylko, że tak się nie robi. Ten konwerter przeznaczony jest do pracy z antenami TV pasywnymi.

    0
  • #11 30 Sty 2012 14:35
    p3st
    Poziom 24  

    kizek napisał:
    Tuner Ferguson Ariva 220 Combo posiada funkcję PVR dlatego wymaga dwóch przewodów antenowych.
    Mylisz się. Tuner ma jedną głowicę SVB-S2 oraz jedną DVB-T. Możesz podłączyć tylko sygnał z anteny satelitarnej lub tylko z naziemnej.

    0
  • #12 30 Sty 2012 16:14
    kizek
    Poziom 35  

    p3st Antenę satelitarną i antenę TV naziemnej.

    0
  • #13 30 Sty 2012 17:02
    p3st
    Poziom 24  

    No oczywiście. Ale podłączenie "dwóch przewodów antenowych" nie jest wymagane. Twoje sformułowanie jest niezrozumiałe i może być mylące.

    0
  • #14 30 Sty 2012 22:07
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Czyli ostatecznie w co mam się zaopatrzyć tak, żeby stosunek jakość/cena był przyzwoity? (przy założeniu jak wyżej - 2 anteny naziemnej telewizji cyfrowej + 1 antena sat z 2 konwerterami twin montowanymi w "zezie").

    0
  • #15 31 Sty 2012 09:09
    p3st
    Poziom 24  

    Połączenie ze sobą antena naziemnych można wykonać sumatorem lub lepiej zwrotnicą, np. ZA-1. Link
    Do zsumowania sygnału z anten satelitarnej i naziemnej służy odpowiedni sumator. W linku wyżej tez masz kilka modeli, a tutaj inne ciekawe rozwiązanie: Link
    Jeśli w antenach naziemnych mają być przedwzmacniacze, to musisz dobrać sumator, który "pobiera" zasilanie z tunera satelitarnego lub doprowadzić zasilanie inną drogą przed zsumowaniem obu sygnałów.
    Do rozdzielenia sygnałów służy gniazdo lub sumator podłączony "odwrotnie".

    0
  • #16 31 Sty 2012 15:30
    236759
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 02 Lut 2012 17:29
    irekr
    Moderator

    master-007:
    Dobra rada nr1: jeżeli to możliwe staraj się nie stosować wspólnych kabli dla anteny naziemnej i satelitarnej. To pozorna oszczędność.
    Nie podajesz gdzie chcesz zainstalować anteny ale wspólny kabel ma sens tylko przy instalacji dachowej dla obu anten. Ale i tak ja zalecam i zakładam dwie niezależne instalacje. Wspólne kable to zawsze kłopoty z masami, śmieciami z przetwornicy dekodera satelitarnego, do tego zwrotnice jakie mamy na rynku są niezwykle prymitywne i maja straszne przesłuchy. Podawane przez producentów "tłumienie poza pasmem >20 dB" to śmiesznie słabe tłumienie, by nazwać taki "diwajs" zwrotnica/sumatorem (powinno być >70 dB).
    Cena takich wynalazków także jest niemała: dwa takie "wynalazki" to co najmniej 60 zł, równowartość kilkunastu metrów dobrego przewodu.
    Do tego optymalne miejsce dla anteny naziemnej nie zawsze pokrywa się z lokalizacja optymalna dla anteny satelitarnej.
    Zrobisz jak będziesz chciał, to Twoje pieniądze.....

    0
  • #18 02 Lut 2012 21:44
    master-007
    Moderator na urlopie...

    irekr
    2 Anteny TV cyfr. naziemnej na masztach ~8m, antena SAT na stojaku na ziemi (max 2m),
    To zna kolega jakieś budżetowe rozwiązanie w takiej sytuacji? (sygnał na razie na 1 dekoder ale za jakiś bliżej nie określony czas będzie 2-gi, który też będzie combo)

    0
  • #19 03 Lut 2012 00:49
    irekr
    Moderator

    Zrobiłbym tak:
    - poczekał aż zrobi się cieplej, u mnie w Warszawie jest teraz -19,5 :)
    - czy dwie anteny czy jedna: jeżeli kierunek na Rzeszów masz zasłonięty to masz możliwość odbioru tylko ze Świętego Krzyża. W Nowej Dębie sygnał MUX2 jest wystarczająco silny i stabilny. Z MUX1 mogą być problemy, bo kanał jest wyższy, ale powinno być dobrze. Niewątpliwie antena musi być bardzo starannie zrobiona.
    Już teraz zapewne odbierasz w analogu z Kielc TVP1/2, być może TVP3 w wersji kieleckiej. Innych nadajników nie masz w zasięgu (nie licząc analogowego Polsatu z Sandomierza na k.41 z dość słabym sygnałem), proponuje najpierw postawić jedna antenę ale wciągnąć na górę dwa kable antenowe.
    Postaraj się postawić antenę możliwie jak najdalej od DK9. Każdy metr może mieć znaczenie.

    Postawienie anteny satelitarnej na ziemi to bardzo dobry pomysł. Pozostaje tylko problem na ile instalacja będzie zasypana śniegiem. Pamiętaj że podstawa pod antenę satelitarna musi być BARDZO STABILNA. Być może stabilniejszym miejscem będzie ściana budynku i odpowiedni uchwyt.
    Jeżeli na początek przewidujesz odbiór tylko z HotBirda to zez nie jest potrzebny. Pozostaje pytanie czy warto stawiać dodatkowy konwerter na inna pozycję.
    I uwaga generalna; jeżeli antena jest duża to zez jest generalnie złym pomysłem.
    Stawiając antenę satelitarna pociągnij do niej co najmniej dwa kable. Jeżeli planujesz większa ilość odbiorników to trzeba ciągać cztery kable.
    Reszta uwag jak podasz więcej szczegółów.

    0
  • #20 05 Lut 2012 21:32
    master-007
    Moderator na urlopie...

    irekr:
    1. Oczywiście montaż ma się odbyć późną wiosną ale chciałem wcześniej wszystko dokładnie zaplanować/przeliczyć koszta
    2. Czyli rozumiem, że z Kielc będę odbierał wszystkie 3 MUX'y na 1 antenie, tak?
    3. Na anteny z "dipola" nie słyszałem żeby ktoś narzekał, na górze posta wybrałem >>taką<<, chyba że polecasz >>inną<<.Antena może być też z innego sklepu, alledrogo wolę się wystrzegać.
    4. Antena SAT będzie stać na kratownicy-trójnogu z ceowników, konstrukcja raczej nie do ruszenia przez śnieg i dzikie bawoły. Do tej pory miałem przy ścianie, ale w tamtym roku fachowcy kładli styropian i teraz do ściany nawet bym się nie dostał a ze styropianu raczej odpadnie.
    5. Odbiór wymagany z HotBird i Astry ponieważ tak miałem do tej pory na starym dekoderze (ogląda się nie tylko polskie kanały)
    6. Dlaczego zez jest złym pomysłem? do tej pory tak miałem i było dobrze.
    7. Odbiorniki będą 2 (ostatecznie 2 dekodery Ariva 220 Combo)

    0
  • #21 06 Lut 2012 11:44
    irekr
    Moderator

    Obecnie ze Świętego Krzyża jest nadawany tylko MUX2. Od końca maja ma być nadawany MUX1 a od połowy przyszłego roku także MUX3, ale już po wyłączeniu nadajników analogowych.
    Warto by przeanalizować możliwości odbioru od południa, ale jak sam piszesz stoi tam jakaś piekarnia.
    Pierwsza antena jaką podałeś (ten tryzub) jest wystarczająco dobra. W drugim linku podałeś tylko ogólną stronę do anten. Konkretnego wyboru nie dokonam, musiałbym być na miejscu by widzieć to co jest w otoczeniu. Antenę zawsze się dobiera do konkretnego miejsca.
    Do styropianu anteny nie przymocujesz. Z własnego doświadczenia podpowiem, ze do ścian ocieplanych mocuje anteny satelitarne przy pomocy dystansowych prętów z gwintem na końcach do kołków rozporowych. Cztery takie długie pręty mocuje się na 8miu nakrętkach z podkładkami do podstawy anteny, nakrętkami robi się tylko precyzyjne pionowanie. Mocowanie jest bardzo mocne, wieszałem na styropianowych ścianach nawet szafy sprzętowe o wadze do kilkudziesięciu kg. .

    Z zezami jest tak że jest to jakiś kompromis. Każda parabola ma tylko jedną ogniskową, można oczywiście nieco charakterystykę zdeformować ale zawsze odbywa się to kosztem zysku i skupienia. Ja instaluję zezy tylko dla anten do 70 cm, sam mam na działce cztery anteny, trzy offsety po 110 cm i jedną parabolę 180 cm. Uważam że w czasach gdy pojawia się coraz więcej emisji nadawanych w DVB-S2 cz 8PSK (np 19,2E 11.362H czy 11.687H) i czasami z FEC 5/6 czy 9/10 to zezy będą miały z tym problemy. Za parę lat standardowe DVB-S zacznie znikać.
    Do tego satelitów przybywa, obok poczciwej Asterki mamy Arabsat-a 5C na 20E i AMOS-a 5 na 17E. HotBirdy także maja "towarzystwo", może jeszcze nie tak uciążliwe ale jednak...
    Do tego obok jest cała masa innych satelitów "nietelewizyjnych" które czasami nadają całkiem sporymi mocami.
    Dlatego jeżeli zależy Ci na poprawnym i niezakłóconym odbiorze, to może lepiej postaw na Astrę oddzielną czaszę, nawet dość niewielką. Jak masz ogródek czy własny dom to nie jest to problemem. W końcu robisz instalację dla siebie a nie na handel.

    0
  • #22 06 Lut 2012 22:42
    master-007
    Moderator na urlopie...

    irekr: mam jeszcze takie pytanie - czy schemat poniższej instalacji ma sens? Ewentualnie co można by było zrobić taniej/lepiej
    Instalacja TV elementy przejściowe między anteną a telewizorem

    0
  • #23 06 Lut 2012 23:00
    irekr
    Moderator

    Jest to jak najbardziej prawidłowo ustawiona instalacja. Nie ma gdzie zaoszczędzić.

    0
  • #24 07 Lut 2012 10:37
    _cheetah_
    Poziom 37  

    co do taniej, to się nie wypowiem, ale co do lepiej, to miałbym takie uwagi, celem ułatwienia sobie życia i długowieczności instalacji:

    zastosowałbym podwójny przełącznik Diseqc - przykładowo Axing SPU52-00.
    Przy twinach w zezie i stosowaniu dwu pojedynczych przełączników bywają czasami problemy z odbiorem, wynikające z zastosowanych pojedynczych przełączników i słabych konwerterów...

    nie oszczędzałbym za bardzo na konwerterach, bo to się potrafi odbijać czkawką w takich instalacjach... Nie mówię, aby stosować te z najwyższej półki (np. Twin Invacom TWH-031 czy Inverto Black Ultra Twin), ale coś przynajmniej ze środkowej strefy cenowej (np.: Inverto Black Premium Selected czy Twin Televes).

    zeza na 115 można spoko zakładać, ważne, aby precyzyjnie znaleźć ognisko dla zeza (może być już lekko odchylone od poziomu) oraz bardzo precyzyjnie ustawić skosy konwerterów.

    kable antenowe - takie same do anten SAT i do anten TV - zewnętrzne, czarne, z dużym współczynnikiem ekranowania.
    Ważne, aby złącza F pasowały średnicą do kabla i były staranie pozakładane i pozabezpieczane od możliwości bezpośredniej penetracji wody.

    0
  • #25 07 Lut 2012 12:38
    dex
    Poziom 27  

    kup podwójny diseq z wejściem na antenę naziemną, (albo switch) zejdziesz wtedy do pokojów jednym kablem w którym będziesz miał TV+sat. Instalacja z podwójnym diseqiem będzie ograniczona do dwóch pokojów, natomiast jak będziesz miał switcha 4 wyjściowego w przyszłości łatwiej to rozbudować o trzeci i 4 pokój, ciagnies ztylko p ojednym dodatkowym przewodzie do pokoju. Switche maja opcje zapięcia zasilania 12V na antenę naziemną. Switch wymaga zasilania 230V na poddaszu czy tam gdzie jest zamontowany, a diseq nie wymaga bo jest zasilany z tunera SAT.

    Obecnie diseqi z wejściem na naziemna nie podają zasilania na wejście naziemnej. Jeśli jest to antena ze wzmacniaczem może być to problem, ale przy kierunkowych jak i przy całej DVB-t kiedy będą jechać ze 100% mocą, to wtedy wzmacniacze wydaje mi się nie będą już potrzebne, zresztą robią tylko problemy przy dvbt.

    0
  • #26 07 Lut 2012 21:59
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Podsumowując wydatki:

    1. Antena NTC Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO 92,00 z przesyłką

    2.2xTwin GOLDEN INTERSTAR GI-202 - miałem wcześniej mono, działały bez zarzutów ponad 5 lat 95,00 z przesyłką więc jak za dwa egzemplarze to nie tak drogo

    3. DiseqC 5/2 Viper 53,00 z przesyłką lub DiseqC 5/2 SPU 52-00 AXING 64,50 z przesyłką,
    W środku chyba mają to samo więc wybrałbym tańszy

    4. Kabel żelowany~30-40m 1,20/mb =55,00 z przesyłką

    Przy podwójnym diseqC kabla trzeba ciągnąć tyle samo a dodatkowo musiałbym kupić gniazda lub rozdzielacze sygnału - miejsca przewidziane pod dekodery znajdują się daleko od okien (5-6 metrów i nie za bardzo jest gdzie zamontować gniazda, chyba że na szafie :) ).

    5. 2x gniazdo antenowe 40,00 z przesyłką
    6.~20 złączek + 3 osłonki na połączenia na zewnątrz 28,00 z przesyłką

    Suma: ~365zł natomiast wersja ze schematu kosztowałaby jakieś 50 zł mniej (bo bez gniazd). W obliczeniach nie uwzględniłem tunerów (2x350zł), anteny SAT (150zł) oraz uchwytu do zeza (15zł) co w po zsumowaniu wynosi 880zł co daje równowartość 350 browarków.

    Dex, instalacja nie będzie nigdy bardziej rozbudowywana, zatem na zapas nie ma potrzeby

    0
  • #27 07 Lut 2012 23:44
    seba65310
    Poziom 21  

    1.Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO 76,26zł
    2.Zamiast 2x TWIN-a i zeza -opcja ta zastępuje jeszcze DiseqC,ale warunkiem stosowania tego konwertera jest posiadanie tunera, który generuje sygnał DiSEqC. TWIN MONOBLOCK GOLDEN INTERSTAR-115,62zł
    3.Brak DiseqC <-patrz wyżej
    4.TRISET-113- 40m=79,20zł za dopłatą 8,4zł mamy TRISET-113 PE żelowany
    5.Gniazdo GIS-F1-2/P podtynkowe - 27,4zł
    6.Złączki itd. powiedzmy też 28zł

    RAZEM:326,48zł
    To jest moja propozycja.

    7.Zabezpieczyłbym się
    Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe TV-Sat wtyk F/ gniazdo F Signal 9,96złx3=29,88zł

    0
  • #28 08 Lut 2012 09:30
    _cheetah_
    Poziom 37  

    seba65310 napisał:
    2.Zamiast 2x TWIN-a i zeza -opcja ta zastępuje jeszcze DiseqC,ale warunkiem stosowania tego konwertera jest posiadanie tunera, który generuje sygnał DiSEqC. TWIN MONOBLOCK GOLDEN INTERSTAR-115,62zł

    vide
    http://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny_twin_monoblock_golden_interstar_A9832.htm napisał:
    Konwerter przeznaczony do montowania na antenach 80 cm.

    a tu mamy antenę:
    master-007 napisał:
    4. Talerz sat. 115cm

    0
  • #29 08 Lut 2012 11:46
    seba65310
    Poziom 21  

    Zapomniałem dopisać, że potrzebna jest antena 80cm ,ale założyłem, że:
    antena Sat jest jeszcze nie zakupiona.

    Cytat:
    W obliczeniach nie uwzględniłem tunerów (2x350zł), anteny SAT (150zł) oraz uchwytu do zeza (15zł)...

    0
  • #30 18 Lip 2014 07:06
    master-007
    Moderator na urlopie...

    Zamykam temat

    0