Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawór wewnętrzny w grzejniku nie trzyma - głowica ALTECH

yamayama 29 Jan 2012 14:42 9857 11
    yamayama
    Level 16  
    Jaki kupić zawór wewnętrzny do grzejnika żeby pasował do głowicy termostatycznej ALTECH, ponieważ stary się zepsuł i puszcza na full.Jakie są typy tych zaworów, ewentualnie gdzie pytać? W centrum hydraulicznym proponowano mi wymianę na inny zestaw ale mam kilka tych głowic i reszta w mieszkaniu jest też taka sama, szkoda byłoby nie skorzystać.
    COOLka5
    Level 19  
    Najlepiej jak zrobisz dokładne zdjęcie aktualnego zaworu, czasami na zaworach jest wybity rodzaj gwintu i można wtedy dobrać głowicę. Jeżeli jest to grzejnik typu V czyli podejście dolne to możesz podać producenta tego grzejnika i już będziemy wiedzieli jakie wkładki stosuje czy to będzie Oventrop czy Danfoss. Producenta grzejnika można odczytać przeważnie na bocznej blaszanej osłonie.
    yamayama
    Level 16  
    Faktycznie z boku wytłoczone jest: "PURMO" i trzy pionowe kreski coraz dłuższe.Grzejnik jest zasilany z dołu, posiada 2 płyty. Jakiego mam szukać zaworu?
    jaro16
    Level 1  
    Witam mam podobny problem. Uszkodził mi się ten zawór w kaloryferze, nie puszcza wody mimo że głowica odkręcona na full. Chciałem dokupić nowy, tylko niewiem zupełnie co to za firma. Kaloryfery były zamontowane w 2000 roku i są firmy KERMI. Proszę o szybką pomoc. Dodam jeszcze, że kaloryfer jest dolnozasilany.
    COOLka5
    Level 19  
    W KERMI wkładka zaworowa taka sama jak w poście wyżej czyli OVENTROP. Oczywiście możesz kupić na Danfossa ale głowica którą posiadasz nie będzie pasowała i też będzie trzeba kupić nową.
    Polon27
    Level 18  
    Uwaga jak jest stary grzejnik PURMO z przed stycznia 2011 to mamy tam wkładkę Heimeiera z gniazdem w grzejniku, natomiast te nowe maja wkładkę Oventropa z gniazdem we własnej obudowie i uszczelnieniem rurkowym. Tam w linku "nowe wkładki" masz fotkę nowych i starej wkładki, musisz wykręcić swoją i takową dokupić.
    yamayama
    Level 16  
    OK.
    Kto podpowie jaka to wkładka od grzejnika Purmo - głowica Altech ?

Zawór wewnętrzny w grzejniku nie trzyma - głowica ALTECH Zawór wewnętrzny w grzejniku nie trzyma - głowica ALTECH Zawór wewnętrzny w grzejniku nie trzyma - głowica ALTECH

.. i gdzie kupić bo już się tyle naszukałem, że hej.Nigdzie nie znalazłem oferty :cry: .

Dodano po 2 [minuty]:

Czy jest to Oventrop nr.kat. 1018080 ??? ale w katalogu to jest wkładka do zaworu zwykłego..
    pablowp1
    Level 23  
    Ładny tips na kciuku:) Niestety nie wiem co za wkładka.
    yamayama
    Level 16  
    Ma już chyba z miesiąc :] Ciekawe kiedy dojedzie do końca. No niestety wypadek, nawigacja chwilowo zawiodła i przylałem sobie lekkim młotkiem w palucha. Minę musiałem mieć wtedy przednią :D! Pozdrawiam wszystkich poTURBOwanych :]
  • Helpful post
    pawel.spyra
    Level 15  
    Tak jak poprzednio ktoś pisał w tym poście jest to wkładka z gwintem M30 x 1,5. Producenci to np. Oventrop nr kat. 1018080 (czyli ta którą wspomniałeś) lub Heimeier (TA HYDRONICS) nr kat. 4327.00.300. Głowice pasujące na tą wkładkę produkuje każdy liczący się producent głowic.
    yamayama
    Level 16  
    OK. Wkładka wymieniona i zakręcona już nie puszcza. Oventrop nr kat. 1018080. O dziwo, wg katalogu jest to wkładka do zaworów ręcznych a nie głowic termostatycznych. Jednak pasuje to głowic ALTECH. Po długich poszukiwaniach kupiłem ją w Jeleniej Górze w "Vinsar'ze" za 12PLN :] . Pozdrawiam.