Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kamerka w domku letniskowym do kontrolowania temperatury

krzylas31 29 Sty 2012 17:24 2372 17
  • #1 29 Sty 2012 17:24
    krzylas31
    Poziom 8  

    Witam!

    Jako ,że ostatnio nastała w Polsce sroga zima ,a muszę ogrzewać 2 domy ,chciałbym kontrolować temperaturę w jednym z nich.

    Mianowicie chciałbym osiągnąć to:
    -możliwość sprawdzenia temperatury przez 24/7
    -łatwą ,prostą obsługę

    Posiadam internet bezprzewodowy z t-mobile.
    Na działce nie posiadam internetu , jest on tylko wtedy gdy ja tam jestem :)
    A więc moje pytanie brzmi ,czy kamerka sama będzie wysyłać sygnał gdzieś do jakiegoś nadajnika ,następnie na mój komputer ,120km dalej???

    Jeśli da się to zrobić to jak ,jakie koszta i mniej więcej prosiłbym o podanie mi przykładowej kamerki ,ja sam znalazłem taką :

    obrotowa-kamera-ip-wifi-foscam-fi8918w-free-ddns
    Regulamin pkt. 3.1.18.
    [witux]

    Tylko ,jeśli nie mam internetu na działce ,to czy da się to jakoś pogodzić? Dodam iż na działce zasięg internetu jest jako taki(mam tam antenę zewnętrzną do internetu) .

    Chcę zamontować tam kamerkę przed termometrem i mieć do niej stały dostęp do kontrolowania temperatury.

    Z góry dziękuję.

    0 17
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 29 Sty 2012 17:29
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Cytat:
    Tylko ,jeśli nie mam internetu na działce ,to czy da się to jakoś pogodzić? Dodam iż na działce zasięg internetu jest jako taki(mam tam antenę zewnętrzną do internetu) .

    Jak chcesz przesłać obraz jak nie masz dostępu do internetu?
    Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie jakiś moduł GSM. Osobiście polecę firmę Ropam i moduł MGSM 3.5 z możliwością monitoringu temperatury.

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 29 Sty 2012 17:32
    kreslarz
    Poziom 35  

    Potrzebujesz:
    Link 1
    Link 2
    Dodatkowo wykorzystując wejścia modułu Ropam 3.5 możesz wykonać całkiem sprawny system alarmowy z powiadomienie telefonicznym GSM.

    0
  • #5 29 Sty 2012 19:36
    krzylas31
    Poziom 8  

    kreslarz napisał:
    Potrzebujesz:
    Link 1
    Link 2
    Dodatkowo wykorzystując wejścia modułu Ropam 3.5 możesz wykonać całkiem sprawny system alarmowy z powiadomienie telefonicznym GSM.


    Widzisz takie coś też mi pasuje ,podałbyś mi przybliżone koszty oraz instrukcje ,tzn co gdzie i jak ? :)

    Będę dozgonnie wdzięczny ;p

    0
  • #6 29 Sty 2012 19:41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wpisz sobie Ropam MGSM 3.5 na alledrogo tam jest najtaniej dla przeciętnego kowalskiego. Instrukcja jest na stronie producenta, kupujesz tylko starter np. w play-u lub jakiś niski abonament w twojej sieci (głównie sms-y). Oczywiście moduł GSM+kabel do programowania przez komputer.

    0
  • #7 29 Sty 2012 19:44
    krzylas31
    Poziom 8  

    moduł oraz kabel do programowania przez komputer? tzn bo ja w tych sprawach to cichociemny jestem:)

    0
  • #8 29 Sty 2012 19:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Moduł GSM trzeba zaprogramować, co i gdzie ma wysyłać ;) aplikacja też do pobrania ze strony producenta lub dostępna na płytce z urządzeniem.

    0
  • #10 29 Sty 2012 19:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Kabel MGSM-RS232 lub MGSM-USB
    Zasilacz buforowy 12V/1A aby zasilić moduł i podtrzymać przy braku napięcia.
    Akumulator żelowy 12V/1,2Ah.
    Komputer aby zaprogramować moduł z portem COM lub USB do zależy jaki kabel zakupisz.

    0
  • #11 29 Sty 2012 19:56
    krzylas31
    Poziom 8  

    A te akumulatorki ,buforki duży koszt? bo jeśli to ma 1000 wyjść to podziękuje chyba :<

    0
  • #12 29 Sty 2012 19:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zasilacz buforowy AWZ100 koszt około 130zł plus akumulator około 25zł.

    Cytat:
    bo jeśli to ma 1000 wyjść to podziękuje chyba :<


    Za 100zł tego nie zrobisz na pewno.

    0
  • #13 30 Sty 2012 11:43
    kreslarz
    Poziom 35  

    jimasek napisał:
    Zasilacz buforowy AWZ100 koszt około 130zł plus akumulator około 25zł.
    Cytat:
    bo jeśli to ma 1000 wyjść to podziękuje chyba :<


    Za 100zł tego nie zrobisz na pewno.

    Tam Kolega podał tysiąc, a nie sto.

    0
  • #14 31 Sty 2012 08:05
    ropam

    Poziom 14  

    Pozwolę sobie przedstawić prawidłową komplementacje:
    MGSM 3.5-PS (-PS wbudowany zasilacz buforowy)
    MGSM 3.5-PS
    Obudowa O-R2
    Akumulator 1,2Ah/12V
    Antena AT-GSM-MINI lub inna według wymagań aplikacji
    Czujnik temperatury TSR-1
    Kabel RS232-MGSM lub USB-MGSM

    Dystrybutorzy lub e-comerce dostępni w całym kraju.
    Unikaj pre-paid PLAY.

    0
  • #15 31 Sty 2012 19:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    ropam napisał:
    Unikaj pre-paid PLAY.

    Mam w kilku modułach i działają bez zarzuty. Więc napisz dlaczego?

    0
  • #16 01 Lut 2012 07:57
    ropam

    Poziom 14  

    Problem wynika z właściwości ustawień sieci PLAY (kart SIM) tzw. priorytet operatora macierzystego, który objawia się przy roamingu krajowym z siecią PLUS GSM (za chwilę także z Orange).
    A wiec jeżeli nie jest karta SIM zalogowana do BTS-a PLAY (większość terenów poza miejskich w Polsce)
    Objawy takiego algorytmu pracy sieci (priorytet macierzystego operatora):
    - mimo lepszego zasięgu PLUS GSM karta SIM będzie się logowała do PLAY (nawet na granicy rxl, rxq a progi ustawione niżej niż reszta operatorów),
    - jeżeli nadajnik będzie zalogowana do PLUS to SIM będzie wymuszał wylogowanie
    co ok. 30 min. (szukanie PLAY)
    - dostęp do roamming PLUS tylko w wybranych geolokalizacjach (BTS-ów)

    Jest to właściwość potwierdzona u operatora. Jedynie karty telemetryczne nie mają tego algorytmu, tutaj sterują parametry transmisji.
    Takie niestabilne działanie karty SIM dyskwalifikuje ją do urządzeń M2M według nas. Inni operatorzy mają podobne stawki i czas aktywności konta
    pre-paid (1 rok Orange, T-Mobile,) a dużo lepiej rozwiniętą infrastrukturę
    BTS-ów i nie są zależni od innych operatorów. Wybór operatora i usługi
    powinien być dobrany pod względem PEWNOŚCI działania a tutaj dużą rolę
    ma gęstość BTS-ów w określonej lokalizacji. Wielu klientów kieruje się
    także wyborem w tej samej sieci co telefon użytkownika co ma uzasadnienie ekonomiczne.
    Reasumując: jeżeli karta SIM nie będzie zalogowana do BTS-a PLAY z rxl (RSSI):>15dBm to na pewno będą problemy.

    0
  • #17 01 Lut 2012 20:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    ropam napisał:
    akie niestabilne działanie karty SIM dyskwalifikuje ją do urządzeń M2M według nas

    Co oznacz stwierdzenie "nas"? Kogo ma reprezentować?

    0
  • #18 02 Lut 2012 07:55
    ropam

    Poziom 14  

    Stanowisko według Ropam Elektronik.

    0