Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prawidłowa konfiguracja odbiornika Elmes - CH4H

blaszczok 30 Jan 2012 18:38 2904 8
    blaszczok
    Level 13  
    Witam. Mam odbiornik 4-kanałowy firmy Elmes symbolCH4H. Jest to model z jedną diodą świecącą oraz cztery czujki PTX50. Wczoraj wprowadzałem te czujki do odbiornika ale wszystkie cztery uruchamiają tylko pierwszy kanał. Proszę o poradę jak zmienia się kanały w odbiorniku aby wprowadzić pozostałe 3 czujki. Czy do tego odbiornika potrzebny jest pilot?. Pozdrawiam.
    howaitofurasshu
    Level 12  
    Czytając zgodnie z instrukcją jak pamiętam kanał dla czujnika czy też pilota zmienia się naciskając przycisk nauka.
    Czyli zaraz po zapoczątkowaniu wprowadzania danego urządzenia do odbiornika można wybrać dany kanał.
    Na stronie producenta są dostępne instrukcje, więc pozostaje jedynie wykonanie wprowadzenia PTX'ów jeszcze raz po skasowaniu ich ;)
    blaszczok
    Level 13  
    Witam serdecznie Kolego howaitofurasshu. Mam tą instrukcję z internetu. Lecz być może jej za bardzo nie rozumiem. Nic tam nie ma o przyciskaniu tego przycisku jeśli chodzi o zmianę kanału. Pisze natomiast o użyciu pilota. Ale o ile mi wiadomo ten odbiornik można programować do innych urządzeń np do PTX-.ów. Może coś byś jeszcze mi podpowiedział.Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    blaszczok
    Level 13  
    Witam serdecznie kolego Sharp. Tak jak pisałem w moim poście jest to odbiornik starszej wersji z tylko jedną diodą Led. Starsze 3 Czujki PTX50 natomiast posiadają w środku przełącznik i tabelkę Chanel 1,2,3,4. Więc ustawiłem w 1-czujce kanał1. W odbiorniku natomiast wcisnąłem przycisk PRG 1-raz. Czujka został wpisana. W drugiej czujce kanał2 przycisk PRG 2-razy. Czujka też został wpisana. W trzeciej czujce kanał3 - przycisk PRG 3- razy i również trzecia czujka został wpisana. Natomiast czwarta czujka PTX50 jest nowsza i nie posiada przełącznika Chanel. Przy próbie wpisania jej, na logikę wcisnąłem przycisk PRG 4- razy, ale czujka zamiast wpisać się do kanału czwartego wpisała się do pierwszego. Kanał czwarty nie reaguje na żadną z czujek, natomiast w kanale pierwszym mam teraz dwie. Nr1 tą z przełącznikiem Chanel i nr 4, nowszą już bez tego przełącznika. Proszę więc o podpowiedź. Może coś nadal źle robię. W instrukcji którą ściągnąłem z internetu wynika że mogę programować maksymalnie 11 urządzeń, więc chyba powinno dać radę z tymi czterema czujkami. Pozdrawiam serdecznie
    Anonymous
    Level 1  
    dijej
    Level 17  
    Tak to jest że stare z nowym nie do końca da się zaprogramować.

Masz stary odbiornik to nie masz wyboru kanału na który zaprogramujesz czujnik, masz 1 nową i 3 stare czujki.

Rozwiązanie tematu:
    - nową czujkę zostaw w kanale 1
    - stare czujniki ustaw na kanały 2,3,4

PS nie wiem jak dodać instrukcje stare w word a na stronie ELMESA ich nie znalazłem.

sharp - nieładnie o 0,00001 ms szybciej :)
    blaszczok
    Level 13  
    Witam. Zrobiłem właśnie tak i teraz każda czujka jest w swoim kanale. Jeżeli można podzielić się moimi spostrzeżeniami informuję kolegów że najpierw do tego odbiornika wpisujemy czujkę nowszą bez przełącznika Chanel. Wciskamy PRG 1-raz. Dwie transmisje radiowe. W czujce nr2 ustawiamy kanał nr2, przycisk.PRG 2-razy. Dwie transmisje radiowe. W czujce nr3 ustawiamy kanał nr3,przycisk PRG 3-razy. Dwie transmisje radiowe. W czujce nr4 kanał nr4,przycisk PRG 4-razy. Dwie transmisje radiowe. Transmisje należy wykonać kiedy Led świeci na czerwono. Po prawidłowym wprowadzeniu czujki Led zmienia kolor świecenia z czerwonego na zielony. Bardzo dziękuję za pomoc. Temat zamykam.