Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router TP-Link TL-MR3220 z modemem Plusa Huawei E353.

konrad.l 30 Sty 2012 18:44 5011 6
  • #1 30 Sty 2012 18:44
    konrad.l
    Poziom 11  

    Witam. Mam taki problem. Posiadam router TP-Link TL-MR3220 i podpięty do niego modem plusa Huawei E353. Mianowicie w momencie kiedy nie pracuje ani laptop ani komputer na modemie wpiętym w router jest zapalona dioda niebieska na zmianę z jasnoniebieską ( ciągły sygnał ). Czy to oznacza, że modem cały czas przekazuje sygnał transmisyjny, czy może jest w nim jakiś błąd. Jak go odłącze i po chwili ponownie włącze to przez długi czas nie może się zalogować do sieci 3G. Miga długo sygnał zielony dwukrotnie co 3 sekundy. Nieraz kilka razy muszę go odłączyć i ponownie załączyć, żeby zaskoczył na ciągły niebieski (poł. z siecią 3G). Moje pytanie: czy mam go w ogóle nie odłączać i niech cały czas mi świeci na niebiesko, czy może coś innego zrobić ? P.S. Jeżeli jest załączony do 3G to zarówno laptop jaki komputer działają bez zarzutu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

    0 6
  • #2 30 Sty 2012 21:23
    dipol_wlan
    Poziom 23  

    konrad.l napisał:
    czy mam go w ogóle nie odłączać i niech cały czas mi świeci na niebiesko, czy może coś innego zrobić
    Są to urządzenia przystosowane do pracy ciągłej więc nie odłączaj go. Sprawdź jeszcze jaka jest siła sygnału.

    0
  • #3 30 Sty 2012 22:11
    konrad.l
    Poziom 11  

    Dzięki za info. Właśnie zastanawiałem się dlaczego w routerze nie ma włącznika zasilania ON/OFF. Wynika z tego to ,żeby go w ogóle nie wyłączać. Dlatego już nie będę kombinował z wyjmowaniem wtyczki z routera, po prostu niech będzie włączony non-stop. Siła sygnału jest w porządku, gdyż przekaźnik Plusa mam około 500-800 m. od domu. Zastanawiałem się jeszcze nad jednym. Tzn. jak laptop i komputer jest wyłączony a modem w routerze świeci ciągle na niebiesko lub jasnoniebiesko to tak jakby pobierał transfer. Ale oczywiście mogę się mylić. Pytam bo zauważyłem że dość szybko minął mi już limit transferu 12GB ,tak jakby za szybko. Pozdrawiam.

    0
  • #4 31 Sty 2012 08:05
    dipol_wlan
    Poziom 23  

    Możesz spróbować włączyć funkcję "Connect on Demand" w zakładce Network/3G przy czym obawiam się, iż mogą być problemy ponieważ napisałeś, że długo się modemem loguje do sieci.

    0
  • #5 13 Lut 2012 22:12
    adamsson
    Poziom 9  

    Podepne sie pod temat.

    Mam ten sam router i modem, z tym ze kupiony w sieci PLAY. Problem polege na tym ze router nie wykrywa modemu.

    Probowalem wgrac inny soft do routera, ale na zadnym z dostepnych nie dziala.

    Wiem ze mozna wgrac nowe pliki .bin od modemu, ale nigdzie nie moge ich znalesc.

    0
  • #6 13 Lut 2012 23:24
    konrad.l
    Poziom 11  

    U mnie po dwóch, najwyżej trzech próbach odłączenia i ponownego załączenia routera zaskakuje i później działa porawnie. Ale generalnie staram się routera w ogóle nie odłączać od sieci. Modem w routerze przez cały czas, obojętnie czy używam internetu, czy nie pali się ciągle na niebiesko bądź jasnoniebiesko. Nie wiem czy tak musi być, ale chyba nie ma innego wyjścia. Dzięki za wszystkie rady.

    1
  • #7 19 Lut 2015 13:18
    white_pl
    Poziom 10  

    Sorry za odkopywanie :)
    W zakładce Network -> 3G w sekcji Connection Mode, na końcu jest do ustawienia wartość, podawana w minutach przez jakie połaczenie ma być aktywne. Domyślnie jest to 15min.
    Możesz skrócić ten czas. Jeśli internet jest nieużywany modem / połaczenie zostanie obcięte.
    Ponowne wywołanie - np. wbicie adresu w przeglądarkę, powinno podnieść łacze.
    U mnie chodzą 2 kompy non-toper przez 24/h (ale nie korzystam z netu 24/h). DZiała to bez problemu.

    0