Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słabiutki transfer na Realtek 8188SU (USB WiFi)

auristel 31 Jan 2012 09:30 2669 8
    auristel
    Level 9  
    No dokładnie to co w temacie. Mam router TP-linka 54M WR340G i dopóki korzystałem z laptopa z XP Pro SP3 i wszystko było cacy - Internet 32Mbps śmigał bez problemu. Teraz kupiłem sobie stacjonarny z Win7 Ultimate i łączę się z routerem przez kartę Realtek 8188SU (wtykana do USB).

Tu pojawia się problem. O ile laptop nie miał żadnych obiekcji żeby wykorzystywać pełnię transferu wykorzystując wbudowanego Atherosa, to o tyle PC z tym cyckiem w USB marudzi. Transfer to max 2Mbps i ciągle gubi sygnał. Wróć, sygnału jako tako nie gubi, bo router jest raptem za jedną ścianą, w odległości może 2-3 metrów od karty, po prostu raz na dwie, trzy minuty rozłącza się z siecią i łączy jeszcze raz.

Próbowałem zmian kanału dla WiFi w ustawieniach routera, przypisywałem nawet stałe IP komputerowi, nic to nie dało, jest tak samo pod DCHP. Jeśli ktoś miał, bądź ma podobny problem, to bardzo proszę o pomoc, bo dochodzi do takich kuriozów, że strony w plaintextcie potrafią ładować się kilka minut, a bez porządnego Internetu nie mogę pracować. Nie podejrzewam awarii karty, bo dostałem ją od narzeczonej, u niej śmigała bez problemu wykorzystując transfer 20Mbps.

No i byłoby fajnie jakbym nie musiał kupować nowej karty sieciowej.
    Pozdrawiam.

PS: Piszcie co potrzebujecie do szczęścia. Na dobry początek screen z ipconfig /all Słabiutki transfer na Realtek 8188SU (USB WiFi)[/img]
    Bródka

Level 42  
    auristel wrote:
    to o tyle PC z tym cyckiem w USB marudzi.

Dokładnie co to za "cycek", jakiego producenta, jak wygląda ?
    auristel wrote:
    Internet 32Mbps śmigał bez problemu.

auristel wrote:
    Internet 32Mbps śmigał bez problemu.

Jeśli faktycznie masz 32Mbps to w życiu nie osiągniesz na wifi G 54Mbps pełnego transferu, realny transfer dla tego typu wifi to 3MBajty/s i to przy idealnych warunkach

Pokaż screen z programu inssider, screen zrób na komputerze z "cyckiem"
    auristel
    Level 9  
    "Cycek" to Realtek RTL 8188SU, chyba napisałem. Laptop wyciągał 3-4 megaBAJTY, owszem, natomiast ja piszę o transferze w megaBITACH. Po prostu transfer jest słaby w porównaniu do przepustowości łącza i karty, do tego od czasu do czasu rozłącza mi połączenie. I wiem z doświadczenia, że ta karta pociągnie do trzech megabajtów na sekundę (jakieś 18-20 Mbps), gdyż tak wyglądała sytuacja u poprzedniego użytkownika tego urządzenia.

Screen z Inssidera
    Słabiutki transfer na Realtek 8188SU (USB WiFi)
    Bródka

Level 42  
    auristel wrote:
    "Cycek" to Realtek RTL 8188SU

To jest chipset jaki jest w środku, a nie producent urządzenia
    auristel wrote:
    Laptop wyciągał 3-4 megaBAJTY, owszem, natomiast ja piszę o transferze w megaBITACH. Po prostu transfer jest słaby w porównaniu do przepustowości łącza i karty, do tego od czasu do czasu rozłącza mi połączenie. I wiem z doświadczenia, że ta karta pociągnie do trzech megabajtów na sekundę (jakieś 18-20 Mbps), gdyż tak wyglądała sytuacja u poprzedniego użytkownika tego urządzenia.

Nie ma to znaczenia, przy obecnej odległości więcej niż 2 MBajty nie uzyskasz przy wifi 54Mb i nigdy nie uzyskasz 32Mbps nie mówiąc juz o tym że 3MB to nie 20Mbps
    Bródka

Level 42  
    Podejrzewałem że to mini adapter, a te mają słaby zasięg i kiepską wydajność
    Musiał byś zainwestować np w TP-LINK TL-WN422G ale nikt ci nie zapewni że będziesz miał te 2MB bo jest zbyt wiele czynników które powodują że transfer jest taki jak nie inny
    Aby mieć te pełne 32Mbps trzeba by zmienić router na ten z wifi w technologi N

Ewentualnie zmiana kanałów ale jako że adapter który masz ma ograniczony zasięg może nie widzieć innych sieci które mogą zakłócać twoja siec, a dokładnie router
    auristel
    Level 9  
    Czy zmniejszenie odległości między routerem a kartą coś da? Myślę tu o przedłużaczu USB, by chociaż ominąć ścianę i zmniejszyć odległość do jakichś 1.5-2 metrów między adapterem a routerem. Kabel Ethernet nie wchodzi w grę. Jeśli nie, to chyba faktycznie będę się musiał rozejrzeć za jakąś lepsiejszą kartą.
    Bródka

Level 42  
    Zmniejszenie odległości coś da ale użycie przedłużacza usb bez zasilacza mija sie z celem bo może być gorzej
    auristel
    Level 9  
    Czyli nowa karta. Ten TP-Link o którym pisałeś wcześniej jest warty uwagi? Jakie są jeszcze dobre modele kart WiFi? I czy lepiej kupić kartę USB czy PCI?

Kupiłem kartę Pentagram Hornet WiFi USB (P6132-10) z anteną zewnętrzną 5dBi. Co ciekawe na tym samym chipsecie co wspomniany wcześniej Airlive. Antena jednak potrafi zdziałać cuda. Speedtest.net wykazuje mi prędkość 32Mbit/s, czyli taką, za jaką płacę.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam