Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy Trio - zmywarka nie pobiera wody

olddriver 31 Sty 2012 11:26 3045 0
  • #1
    olddriver
    Poziom 1  
    Objawy:
    Na dowolnym programie po włączeniu wypompowuje wodę. Po odpompowaniu powinna pobrać wodę i rozpocząć realizację programu. I tu zaczyna się problem. Cały czas silnik pracuje usiłując wypompować wodę i zmywarka nie przechodzi w stan pobierania. Trwa to jakieś 4-5 minut po czym pojawia się sygnał dźwiękowy i rozpoczyna się miganie kontrolek, co sygnalizuje jakiś błąd. Po otworzeniu drzwiczek zawsze okazuje się, że wody w zmywarce nie ma (po za minimalną ilością na dnie - w filtrze). Opisane objawy nie pojawiają się często, ale jeżeli już to kilka (7-10) razy pod rząd. Zdarza się to z różną częstotliwością co mniej więcej 2-5 tygodni.
    Co sprawdziłem:
    1. wąż odpływowy nie jest zapchany ani zagięty
    2. filtr jest zawsze czysty
    Co pomaga w tej przypadłości - a przynajmniej wydaje mi się że pomaga:
    1. po zasygnalizowaniu błędu, wyłączenie zmywarki i nalanie do środka około 1,5-2 l wody (nie zawsze).
    2. mocne dmuchnięcie (nie śmiejcie się) w wąż odpływowy (czasami).
    3. stosowanie płynów do czyszczenia (chociaż nie jestem tego pewien).
    W całej tej "przypadłości" mam wrażenie, że problem polega na nieprawidłowym działaniu jakiegoś czujnika odpowiedzialnego za kontrolę poziomu wody wynikającym z zabrudzenia (zapchania).
    Czy macie jakieś pomysły co można zrobić, aby usunąć tę zdarzającą się czasami, ale kłopotliwą usterkę? Wzywanie serwisu do sprzętu który działa/nie działa nie ma specjalnego sensu. Po za tym jestem w stanie w znakomitej większości sam naprawić różne sprzęty. Zanim jednak odłączę gaz i wyciągnę maszynę z szafkowej zabudowy, chciałbym mieć chociaż ogólną informację co mogło się zepsuć/zapchać.