Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Którą lodówkę wybrać Amica czy Polar?

stach60 31 Jan 2012 16:26 17105 8
Renex
    stach60
    Level 2  
    Witam
    Będę musiał zakupić lodówkę (choć za oknem - 15 st ), cena do 1000 zł; klasa A+;
    pojemność ok.140l chłodziarka ,ok. 40l zamrażalnik.
    W moim zainteresowaniu jest : Amica FD 224.4 ; Polar PCB 260 A+ , oraz Mastercook LC 315 AA .
    Do tej pory miałem Amicę ( jakieś 14 lat )
    Co myślicie o tym zestawieniu ?
    Pozdrawiam
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
  • Renex
    ziutek-gk
    Level 11  
    zależy co potrzebujesz, ja osobiście bym z miejsca zrezygnował z Polara.

Porównanie tych modeli Amici i Mastercook'a trochę mnie dziwi - pierwszą dostaniesz od 660zł a drugą za 900zł.
    Musisz się sprecyzować bo też wielkość i pojemność ich jest bardzo różna:
    Amica -chłodziarka 94 litry / zamrażarka 34l
    Mastercook - 124litry / 46l
    kryk2
    Level 10  
    w tym zestawieniu pod względem funkcji, wyposażenia, pojemności a przede wszystkim klasy energetycznej najlepiej wypada Mastercook-może i chińczyk ale w dobrej cenie, przyzwoita jakość. Klasa energetyczna A++, szer 55 cm, światło Ledowe, dość bogate wyposażenie w te wszystkie bajery-pojemniki na jajka, kostki lodu, taca do mrożenia owoców itp.
    stach60
    Level 2  
    Witam
    Właśnie się zastanawiałem czy ten dodatkowy plus przy "A"to zwykły bajer, czy warto dołożyć kilka złotych żeby w trakcie eksploatacji się zaoszczędziło nawet kosztem pojemności lodówki jak to jest np. przy Mastercook LC315AA.
    Po krótkiej wycieczce po salonach AGD doszedł jeszcze bliżniak polara Whirpool polecany przez kilku sprzedawców, natomiast raczej odpada Amica która praktycznie była "pod kreską" u sprzedawców.
    pozdrawiam
    marko762
    Level 13  
    Również odradzam lodówki polar, pod względem technicznym poprzedni model (dwuagregatowy) działał jakieś 8 lat. Ze względu, że nie decydowałem o zakupie została lodówka zastąpiona nową również Polar. Po 2 latach użytkowania blacha lodówki tu i ówdzie zaczyna korodować.
    Jednak najbardziej trwałe lodówki do jednak stare silesie, miński. Działają po 20-30 lat i mimo że nie są "trendy" pod względem energetycznym a i "moralnie" też się zużyły to jednak technicznie są nie do pokonania.
    patryk260983
    Level 19  
    Nie mam nic do sprzętów Amica typu piekarniki mikrofale, ale lodówkę stanowczo odradzam. Moja znajoma męczy się już 3 lata z lodówką tej marki. Jeśli szukasz no frost dobre są Samsungi i Lg. Ja sam zdecydowałem się na LG. Dużo znajomych moich ma i sobie chwalą. Rodzice mają Samsunga białą ponad 3 lata i jak na razie bez awarii (odpukać:-)
    Whirlpool (to samo co polar?) wypada gorzej, ale osobiście Polara bym nie kupił. Sprzęt już gorszej jakości niż przed przejęciem firmy przez Whirlpool'a. Jak podkreślają serwisanci sprzętów AGD najważniejsze to wykupić 5-letnią gwarancję i patrzeć, żeby części po gwarancji były w miarę tanie.

Apropos mińsków - może i niezawodne (moja 25-letnia jeszcze działa), ale zżera tyle prądu, że nowa po moich wyliczeniach spłaci się po 2-3 latach :-) Więc wolę kupić co 5-6 lat nową lodówkę( zakładam, że na tyle lat podziała bezawaryjnie), która i tak się spłaci, niż dalej ciągnąc na starym Mińsku.
    leszelka
    Level 16  
    Dziś zauważyłem w sklepie że Polary są znów produkowane w Polsce. Do tej pory zdaje się były robione na Słowacji. Taka mała dygresja.
    Anonymous
    Level 1