Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM ThinkPad błąd BIOS CRC1 Error

jpcs 23 Sie 2006 12:31 69828 129
  • #91 23 Sie 2006 12:31
    knmp
    Poziom 26  

    Witam

    Otrzymałem laptopa IBM T21 z błędem bad CRC1 0175. Prośba o sprawdzony wsad do tego modelu laptopa. Wprawdzie znalazłem tu na elektrodzie wsad do T21 opisany jako KH1B, jednakże ktoś tam pisał że nie działa mu prawidłowo... prośba o pewny wsad do modelu T21

    Czy znany jest sposób liczenia crc w pamięci tego modelu ?

    Za wsad oraz wszelkie wskazówki odnoście tego modelu dzieki

    Pytanie na marginesie odnośnie T21, jakie będą następstwa odłaczenia w tym modelu bateri podtrzymującej 3V ?

    pozdr KN

  • #92 05 Wrz 2006 17:59
    CTX2
    Poziom 10  

    Witam
    Możliwe że byłbym w stanie załatwić te scalaki ADP3421, cena była by w granicach 50zł za sztuke, narazie to nic pewnego ale musze wiedzieć ile osób było by chętnych.

  • #93 26 Wrz 2006 00:41
    paka86
    Poziom 1  

    potrzebuje wsadu do a22p. ma ktos moze??

  • #94 06 Gru 2006 22:22
    JOZEF_SK
    Poziom 1  

    Please send me "wsad do TP A21e"
    :cry: My notebook >ERROR 0175:Bad CRC1
    jozef.magula(malpa)orangemail.sk

  • #95 07 Gru 2006 20:55
    dacaso
    Poziom 1  

    Witam.
    Podobnie jak inni uzytkownicy mam problem z CRC1. Posiadam IMB T20 700 Mhz. Notebook chodzil bez problemowo. Wylaczylem go a po 2ch godzinach gdy chcialem przystapic do dalszej pracy nie wlaczyl sie ekran. Zresetowalem go i ponownie wlaczylem. Ekran odpalil niestety po kilku sekundach wydal 2 dzwieki i wyskoczyly jego parametry + Blad Error.
    0175 BAD CRC1, stop POST task. NIe reaguje na F1 i F11.

    Jestem laikiem w tych sprawach, chcialbym sie dowiedziec czy jest jeszcze jakas inna mozliwosc odratowania go. W jakiej cenie powinna zamknac sie naprawa?? Dziekuje za pomoc .

  • #96 09 Gru 2006 10:46
    grzechugd
    Poziom 21  

    Witam serdecznie
    Mam problem jak większość piszących w tym poście
    Czy ma ktos sprawdzony wsad do T23?
    Z góry dziekuję

  • #97 13 Gru 2006 06:56
    rob200
    Poziom 10  

    hej, ja także potrzebuje wsadzik do T23, pozdrawiam:D

  • #98 24 Sty 2007 10:52
    deska
    Poziom 12  

    Zczytałem eprom z t41 do którego zostalo wpisane przypadkowe hasło , ale nie bardzo wiem w którym miejscu jest to hasło (linia 0x330 zawiera jedna cyfre)..Bin przekonwertowany IBMPass ale gdzie to haslo jest nie jestem pewny.
    Niechciałbym zamieniac wsadu eeproma z innego t41 , zresztą nie wiem dlaczego ale nie moge nic zapisać do eeproma , pin 7 podnosiłem i nic.

    Załaczam zczytanego bina z mojego laptopa.


    Juz sobie poradziłem , wylutowałem pamięć zczytałem ja zasilając z zasilacza 5v i odczyt był troszke inny , w ibmpass odczytałem hasło w linii 330 i po wpisaniu ruszył laptopik.W biosie wyłaczyłem hasło , ale jeszcze jest zahasłowany dysk:(.

  • #99 27 Sty 2007 19:20
    Volvo480_Fan
    Poziom 12  

    Witam. Nie napisano chyba jeszcze jednej odpowiedzi na ważne pytanie. Czy po naprawie płyty ( usunięciu usterek powodujących wystąpienie tytułowego błędu) laptop powraca do stanu używalności ??

  • #100 02 Lut 2007 13:52
    szejqer
    Poziom 12  

    Witam czy dysponuje ktos wsadem do T20 ? Z gory dzieki, mecze sie z tym od dluzszego czasu.

  • #101 02 Lut 2007 18:03
    Volvo480_Fan
    Poziom 12  

    Był wyżej w wątku . Ja mam też T20. Nie mam czasu się tym zająć. Powodzenia więc życzę.

  • #102 20 Lut 2007 19:58
    lord
    Poziom 11  

    Witam

    Mam podobny problem z moim T20.
    Szukalem ale wsadu do T20 nie znalalzem, moze ktos poratuje z kolegow forumowiczow?

    Z gory dzieki i pozdrawiam lord

  • #103 28 Lut 2007 16:09
    Andrzej196209
    Poziom 1  

    Witam
    poszukuję wsadu do A22m z góry dziękuję za pomoc.

  • #104 20 Mar 2007 00:01
    dtarnowski
    Poziom 2  

    Witam! Mam 2 pytanka. Może posiada ktoś wsad dla Tp 770X? Czy istniejący w tym modelu eeprom (24RF08BT) uda mi się zaprogramować w sposób analogiczny do 24RF08CT?

  • #105 20 Mar 2007 19:10
    remzibi
    Poziom 24  

    Volvo480_Fan napisał:
    Witam. Nie napisano chyba jeszcze jednej odpowiedzi na ważne pytanie. Czy po naprawie płyty ( usunięciu usterek powodujących wystąpienie tytułowego błędu) laptop powraca do stanu używalności ??


    Tak , po naprawie plyty (zazwyczaj przetwornika) , 9 na 10 laptopow dziala jak nowe , czasem jest juz naprawa niemozliwa - a to sa przypadki kiedy ktos zamiast naprawic plyte wlacza ja i wylacza non stop liczac na to ze samo sie naprawi :) hehe :) .

  • #107 10 Kwi 2007 04:58
    sirroman
    Poziom 2  

    Witam!

    Mam IBM T41. Dzisiaj chcialem sobie zalozyc haslo Power On. Wprowadzilem dwa razy - haslo przyjete. Restartuje kompa, wprowadzam haslo - bledne haslo (sic! co jest? pomylilem sie? oki) wprowadzam haslo po raz drugi to samo, trzeci raz tez...

    Dziwi mnie jedna rzecz... Czemu jest tyle kombinowania... W instrukcji Hardware Maintance Manual od T41 pisza ze wystarczy wyciagnac baterie podtrzymujaca CMOS i uruchomic komputer, wtedy hasla nie bedzie. Czyby w instrukcji serwisowej sygnowanej przez IBM pisali bzdury? Jak sie to ma do rzeczywistosci?

  • #108 10 Kwi 2007 09:00
    PitD

    VIP Zasłużony dla elektroda

    PowerON password rzeczywiście kasuje się przez wyjęcie baterii jak napisane jest w instrukcji od IBM-a . Pozostałe hasła jak SUPERVISOR PASSWORD nie podlegają już tej procedurze.

  • #109 10 Kwi 2007 22:29
    sirroman
    Poziom 2  

    PitD napisał:
    PowerON password rzeczywiście kasuje się przez wyjęcie baterii jak napisane jest w instrukcji od IBM-a . Pozostałe hasła jak SUPERVISOR PASSWORD nie podlegają już tej procedurze.


    niestety guzik prawda kolego PitD... dzisiaj bylem w serwisie i pan serwisant poczynil procedure opisana w podreczniku Hardware Maintance Manual IBM T41 i dupa... haslo jak bylo tak jest... Caly czas mowa tu o Power ON password. Wychodzi na to, ze IBM pisze bzdury w tym podreczniku... Zreszta to by bylo zbyt piekne by moglo byc prawdziwe...

  • #110 11 Maj 2007 11:45
    bicur
    Poziom 2  

    Witam.

    Mam problem z ibm t20, z błędem crc1. Gdy załaduje wsad t20 bez crc1 to podczas włączanaia wydaje sygnały dźwiękowe w seriach po trzy sygnały i nie ważne jaki wsad mu daje do 24rf08 wyskakuje błąd crc1. Gdy dam wsad pierwotny z tego lapka sie włącza bez sygnałów dźwiękowych z błędem crc1. napięcie zasilania 24rf08 jest na poziomie 3,17V.
    Pozdrawiam i proszę o jakąś podpowiedź co jest nie tak.

  • #111 11 Maj 2007 16:16
    przekrent
    Poziom 32  

    sirroman napisał:

    niestety guzik prawda kolego PitD... dzisiaj bylem w serwisie i pan serwisant poczynil procedure opisana w podreczniku Hardware Maintance Manual IBM T41 i dupa... haslo jak bylo tak jest... Caly czas mowa tu o Power ON password. Wychodzi na to, ze IBM pisze bzdury w tym podreczniku... Zreszta to by bylo zbyt piekne by moglo byc prawdziwe...


    Czyli w Twoim notebooku zostało założone SUPERVISOR PASSWORD, a ono zapisane jest w zewnętrznym eepromie, nie w cmosie który po wyjęciu baterii jest kasowany. Morał z tego taki, że serwisant to dupa bo bladego pojęcia o rodzajach haseł nie ma...

  • #112 10 Lip 2007 17:29
    xzeus
    Poziom 13  

    Witam

    pomimo wakacji pozwolę sobie wrócić do tematu

    Otóż - korzystając z porad zawartych na forum wykonałem programator, z zasilaniem, pozwalający podłaczyć się do eeprom zarówno na płycie jak i po wylutowaniu. Bez problemów działał z układami 8 i 16 nóżkowymi, zarówno wlutowanymi jak i po wylutowaniu (wiele modeli IBM oraz kilkanascie Delli), więc co do działania samego programatora nie mam zastrzeżeń.

    Jednak trafił w moje ręce ostatnio IBM X32 i tu zaczęły się poważne problemy. Przy starcie laptop wyświetla dwa błędy: 163 (data i czas) oraz 176 (system security), po czym znajomy znak kłódki i czeka na hasło.

    Rozkręciłem go na czynniki pierwsze (niestety eeprom jest od spodu płyty głównej), podlutowałem się do układu, niestety PonyProg wywalił błąd przy próbie odczytu, więc wylutowałem układ z płyty i podłaczyłem zgodnie z zasadami. Niestety podczas próby odczytu mam smutny komunikat "bus busy or hardware error (-11)". Wszystkie połączenia są ok, programator sprawny, więc o co może chodzić - czy oznacza to uszkodzenie układu ?
    Przy okazji zaciekawiło mnie pochodzenie błędu 163, zmierzyłem więc napięcie na bateryjce potrzymującej i ku mojemu zdziwieniu okazało się że jest sprawna (2,97V).
    Poza tym interesujący jest błąd 176 - w wolnym tłumaczeniu oznacza, że ktoś "wnikał" do systemu.

    No i teraz seria trudnych pytań - czy ktoś spotkał się z takim objawem, czy coś robię nie tak przy samej próbie odczytu eeprom, czy może ktoś tam już coś namajstrował i układ jest uszkodzony (nie podejrzewam, bo laptop dostałem w wersji "dziewica", żadnego śladu ingerencji). Układ eeprom w tym modelu to Atmel 24RF08CN 8-nóżkowy.

    Bardzo liczę na jakąś pomoc, laptop jest kolegi i chciałby go użytkować (nie ukradł, poleasingówka z niemiec, oczywiście z hasłem i wydartym HDD) a niestety nie potrafię mu nijak pomóc :-(

    P.S. Przy okazji - jeśli ktoś potrzebuje to mam trochę wsadów - DELL CPt, IBM 390x, A21, A30, seria Txx (20,21,22,23).

  • #113 10 Lip 2007 18:44
    szymon_zawiercie
    Poziom 12  

    Mi też nie udało sie zaprogramować go ponyprogiem chyba dlatego że ma inny adres niż standardowy 24c08. Do programowania skleciłem na szybkiego własny programator na atmedze, jeśli to komuś pomoże to daje źródła:

    Code:
    $regfile = "m128def.dat"
    
    $crystal = 14745600
    $baud = 115200

    Declare Sub Write_eeprom(byval Adres As Byte , Byval Value As Byte)
    Declare Sub Read_eeprom(byval Adres As Byte , Value As Byte)

    Dim Addressw As Byte                                        'slave write address
    Dim Addressr As Byte                                        'slave read address

    Addressw = &HA8

    Config Scl = Portd.1
    Config Sda = Portd.2

    Dim B1 As Byte , Adres As Byte , Value As Byte              'dim byte
    Dim I As Byte , J As Byte , K As Word
    Dim T As Byte

    K = 0
    Wait 2
    For Addressw = &HA8 To &HAF Step 2
       For I = 0 To 255
          'T = I Mod 16
          'If T = 0 Then Print
          T = Lookup(k , Mapa)
          Call Write_eeprom(i , T)
          'Print Hex(value) ; " ";
          Incr K
       Next
    Next

    K = 0
    For Addressw = &HA8 To &HAF Step 2
       For I = 0 To 255
          'T = I Mod 16
          'If T = 0 Then Print
          Call Read_eeprom(i , Value)
          'Print Hex(value) ; " ";
          T = Lookup(k , Mapa)
       If Value <> T Then Print "!Blad w " ; Hex(k)
       Incr K
       Next
    Next

    End

    Sub Write_eeprom(byval Adres As Byte , Byval Value As Byte)
        I2cstart                                                'start condition
        I2cwbyte Addressw                                       'slave address
        I2cwbyte Adres                                          'asdress of EEPROM
        I2cwbyte Value                                          'value to write




        I2cstop                                                 'stop condition
        Waitms 10                                               'wait for 10 milliseconds
    End Sub

    Sub Read_eeprom(byval Adres As Byte , Value As Byte)
       I2cstart                                                 'generate start
       I2cwbyte Addressw                                        'slave adsress
       I2cwbyte Adres                                           'address of EEPROM
       Addressr = Addressw + 1
       I2cstart                                                 'repeated start
       I2cwbyte Addressr                                        'slave address (read)
       I2crbyte Value , Nack                                    'read byte
       I2cstop                                                  'generate stop
    End Sub

    Mapa:
    Data &H53 , &H45 , &H52 , &H23 , &H14 , &H0C , &H01 , &HD2 , &H8D , &H00 , &H00 , &H00 , &H00 , &H00 , &H00 , &H00
    Data &H40 , &H33 , &H30 , &H4C , &H32 , &H33 , &H34 , &H33 , &H5A , &H4A , &H31 , &H4B , &H46 , &H39 , &H31 , &H41
    Data &H45 , &H31 , &H43 , &H38 , &H38 , &H30 , &H32 , &H4B , &H36 , &H37 , &H39 , &H37 , &H5A , &H31 , &H5A , &H33
    Data &H38 , &H4C , &H31 , &H39 , &H35 , &H30 , &H47

    oczywiście po "Mapa:" ma być zawartość pamięci, dodaje do tego program do konwertowania pliku bin ;)
    Code:
    #include <iostream>
    

    int main() {
      unsigned char c;
      int i = 0, j;
      do {
        std::cin.get(*((char *)&c));
        if (std::cin.fail()) break;
        std::cout << "&H";
        std::cout.width(2);
        std::cout.fill('0');
        std::cout << std::hex << (int)c << ", ";
        if ((i&0x0F) == 0x0F) std::cout << '\n';
        ++i;
        } while(!std::cin.fail());
    //  std::cout << "\n" << std::dec << i;
      std::cout << std::endl;
      return 0;
      }

    Może sie komuś kiedyś przyda :)
    Pozdrawiam

  • #114 10 Lip 2007 22:04
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    xzeus napisał:
    Poza tym interesujący jest błąd 176 - w wolnym tłumaczeniu oznacza, że ktoś "wnikał" do systemu.

    Z dokumentacji IBM:
    Error code: 176
    Symptom or error: System Security. The system has been tampered with.
    Field replaceable unit or action, in sequence: 1. Run BIOS Setup Utility. Then save current setting by pressing F10.
    2. System board

  • #115 11 Lip 2007 09:47
    xzeus
    Poziom 13  

    Witam

    dzięki Szymon za "podpowiedź softową" ale ja generalnie nie chcę programować tego układu, chodziło mi tylko o to czy uda mi się odczytać jego zawartość, bo pomimo wykonania czynności jak przy odczycie eepromów z innych IBMów tutaj niestety nie ma żadnego pozytywnego rezultatu. Czy inaczej mam podłaczyć istniejący programator, czy jakoś go przerobić żeby działał z tym układem i dał możliwość odczytu w Pony Progu ?

    pozdrawiam i nadal liczę na pomoc

  • #117 20 Sie 2007 14:06
    usiex
    Poziom 16  

    Witam
    Czy któryś z kolegów ma może wsadzik do tp23 do eeproma. Mam błąd 0188.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Dziękuje

  • #118 20 Sie 2007 14:12
    xzeus
    Poziom 13  

    Mam z pięć wsadów do t23, z hasłami ale to chyba nie problem, puść maila to Ci mogę podesłać.

    pozdrawiam

  • #119 20 Sie 2007 14:24
    usiex
    Poziom 16  

    Witam
    Mój mail usiex(malpa)interia.pl
    Zgóry dziękuje za pomoc.

  • #120 15 Paź 2007 03:40
    DmZ
    Poziom 17  

    witam panowie.
    a skąd mozna odczytać power on password na tp30?
    pozdrawiam

    ----------------------

    poradziłem sobie.

    na szybko płytka, robiona flamastrem, trawiona
    wiertarka, otwory i fabryczny wtyk.

    ponny prog i wszystko hula :)

    pozdrawiam

  Szukaj w 5mln produktów