Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zestaw przedni do 1500 zł?

mayer25 31 Jan 2012 21:33 5264 25
    mayer25
    Level 11  
    Witam,

Kupiłem niedawno Subwoofer Rockford Fosgate P2D2-12 z nowej serii 2011. Do tego piecyk Rodek R2180A2 (używka). Powoli przymierzam się do rozbudowania zestawu przedniego. Auto to Audi A3 i są tam niestety głośniki 130 mm (seria reference Infinity, chyba 5022i). W każdym bądź razie szału nie ma. Chciałbym to zmienić na zestaw 165 mm. Wiem, że trzeba drzwi przerabiać i przy tej klasie głośników (proponowanych niżej) wygłuszyć drzwi. Ale to osobna bajka. Co polecicie z tego co ja wybrałem:

u-Dimension :

u-Dimension Jr. M6
    u-Dimension ProX Comp- 6

Rockford Fosgate:

Rockford Fosgate P1652-S
    Rockford Fosgate T1652-S

DLS:

DLS Reference R6A
    DLS RM 6.2
    DLS MS6A
    DLS Ultimate UP6i

Helix: Helix Esprit E 62C

Hertz: Hertz HSK 165

Ewentualnie ktoś polecał mi jeszcze ESX.

Rozumiem, że wszystkie te spotykane głośniki głównie w marketach spod szyldów: JBL, Infinity, Power Bass mogę sobie odpuścić?
    hans127
    Level 17  
    Moze napisz jaki profil brzmienia preferujesz, dlaczego akurat te marki?? Moim zdaniem zabraklo tu focala i rainbowa i wielu innych.
    mayer25
    Level 11  
    Brzmienie, to z mocniejszym uderzeniem. Muzyka klubowa szeroko pojęta. house, electro-house itp. Trochę RN&B. I Też dance. Ale taki z basem :)) Fakt. Zapomniałem o Focalu. O Rainbow nie słyszałem. A dlaczego nie te marki? To wyszperałem na forach. U-dimensiona już mi dużo wcześniej polecano. Tyle, że El-Comp 5 Juniora. Ale to nie ta kategoria cenowa. osobiście z tego co wymieniłem skłaniałbym się ku u-Dimension, RF, Lub DLS. A jakie inne marki kolega ma na myśli i jak się odnosi do tego co zaproponowałem. Bo na razie tylko zapytałeś dlaczego te marki :)
    hans127
    Level 17  
    Jesli chcesz system z dominujacymi tonami niskimi to z podanych przez ciebie zdecydowanie DLS R6A.
    mayer25
    Level 11  
    Postawiłbym na zestaw "nakierowany" na tony niskie i średnie. Znalazłem jeszcze z marek które pominąłem: Focal K2 Power 165 KR i Rainbow SAC 265.25. Generalnie chciałbym wybrać jak najlepiej z tego co zaproponowałem i co ktoś może zaproponować w oparciu o swoje doświadczenia. Wiem, że należałoby samemu osobiście odsłuchać przy swojej muzyce wymienione zestawy i samemu ocenić na słuch. Ale praktyka wygląda niestety inaczej niż teoria :)
    msepl
    Level 25  
    Weź pod uwagę rewelacyjne głośniki Morel Tempo 6.
    Myślę, że DLS, Hertz zostaną w tyle.

pozdrawiam
    hans127
    Level 17  
    mayer25 wrote:
    Postawiłbym na zestaw "nakierowany" na tony niskie i średnie. Znalazłem jeszcze z marek które pominąłem: Focal K2 Power 165 KR i Rainbow SAC 265.25. Generalnie chciałbym wybrać jak najlepiej z tego co zaproponowałem i co ktoś może zaproponować w oparciu o swoje doświadczenia. Wiem, że należałoby samemu osobiście odsłuchać przy swojej muzyce wymienione zestawy i samemu ocenić na słuch. Ale praktyka wygląda niestety inaczej niż teoria :)

Seri K2 nie sluchalem jednak mialem w swoich autach takie systemy jak R6A, MS6A, Tempo 6 i kilka modeli Rainbowa. Do dzis w aucie gra mi SAC 465.20. Najbardziej odpowiada mi kick oraz srednica tego zestawu w porownaniu do poprzednich.
    mayer25
    Level 11  
    Poczytałem trochę o tym Morelu i faktycznie, robi to wrażenie. Sami projektują, wytwarzają i testują swoje głośniki, jako jedni z nielicznych.

Kolego hans127. Z tych modeli co odsłuchałeś (R6A, MS6A, Tempo 6 i kilka modeli Rainbowa) co byś wybrał? Pomijam tu oczywiście Rainbow SAC 465.20.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Wybrac tempo za 400 jak sie ma 1500 zl na glosniki , to lekkie nieporozumienie . Samo R6a to o klase wyzej ;)
    mayer25
    Level 11  
    powalla wrote:
    Wybrac tempo za 400 jak sie ma 1500 zl na glosniki , to lekkie nieporozumienie . Samo R6a to o klase wyzej ;)

Ale Morel Tempo 6 kosztują ok. 750 zł. DLS R6A ok. 700 zł. Więc to ta sama półka cenowa.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Polka cenowa ale tylko w cenniku oficjalnym , bo mozna je za 450 zl kupic (sklep , paragon , gwarancja Soni itd) . Sprawa druga, to ze polka cenowa nie oznacza tej samej polki ''brzmieniowej'' ;)
    mayer25
    Level 11  
    No tak :) Widziałem te Morele za 477 zł chyba, wiadomo gdzie. I zgadzam się oczywiście, że cena nie musi iść w parze z jakością brzmienia i odwrotnie :)

Więc może: Focal K2 Power 165 KR lub Morel Dotech Ovation 6 w tej półce cenowej. Mam też "okazję" nabyć DLS Iridium 6,2i za 150 zł więcej niż kwota w temacie.
    domino987
    Level 22  
    Proponowałbym koledze (sąsiadowi) zamiast "utopić" 1650pln w nowy zestaw kupić coś tańszego.
    Od razu wymieniłbym radyjko z serii CDE na coś naprawdę fajnie grającego z CDA.
    Zainwestować częś\c tej kasy w wzmacniacz na przód.
    A resztę w uzywany zestaw głośników np R6A czy Focala.
    hans127
    Level 17  
    A ja proponowalbym sie bardziej skupic na porzadnym przygotowaniu drzwi pod ewentualne glosniki. Kupisz glosniki za 1,5 klocka, wlozysz je w nieprzygotowane drzwi i zagraja gorzej niz np powerbass s-6c za 250zl w zrobionych drzwiach.
    mayer25
    Level 11  
    hans127 wrote:
    A ja proponowalbym sie bardziej skupic na porzadnym przygotowaniu drzwi pod ewentualne glosniki. Kupisz glosniki za 1,5 klocka, wlozysz je w nieprzygotowane drzwi i zagraja gorzej niz np powerbass s-6c za 250zl w zrobionych drzwiach.

I masz racje. Ale napisałem w pierwszym poście, że wygłuszenie to osobna bajka :) Tutaj pytam jedynie o dobór głośników.
    hans127
    Level 17  
    Generalnie jest to temat rzeka....jeden ci poleci Morela drugi DLS-a (zakladajac jakis konkretny model) i czy myslisz ze zagra to tak samo jak u kolegi ktory je poleca. Z doswiadczenia wiem ze nie i mozesz byc rozczarowany. Wszystko zalezy od auta, zasilania itp. Kazde autko ma inne drzwi wiec ten sam model glosnika w kazdym aucie bedzie reprezentowal inny profil brzmienia.

Dla przykladu. DLS MS6A, w golfie 3 na zrobionych panelach drzwiowych bylo super, porzadny kick i srednica. Te same glosniki po sprzedazy auta zostaly zainstalowane w seacie leonie, zasilone tym samym piecem i jednostska centralna i w porownaniu do pierwszego auta byla kupa :(
    mayer25
    Level 11  
    hans127, zgadzam się z Tobą, rozumiem to i akceptuję :) Że wiele zależy od warunków w aucie, typu auta otoczenia. I, że dany model zasilany tym samym wzmakiem zagra zapewne inaczej w innym aucie.

Wiem, że najodpowiedniej byłoby wziąć załóżmy 5 wytypowanych konkretnych modeli głośników, wsadzić je do własnego auta, w wygłuszone drzwi, pod dany wzmak i odsłuchać na tej samej ulubionej muzyce. Ale to średnio realne w naszym pięknym kraju :)

Więc chyba pozostaje opierać sie na opinii innych. A jak coś poleci kilka osób, dobrze się o danym "produkcie" wypowie to chyba można być spokojnym o swoją opinię :)

Jak na razie "na sucho" rozpatruję, jeśli tak to można nazwać:

1. Focal 165KRX2
    2. Morel DOTECH OVATION 6
    3. Rainbow GERMANIUM CS 265.25
    4. DLS IRIDIUM 6,2i

Cenowo do wątku nie gra Focal i DLS ale od czego są okazje :)) Z nastawieniem na Focala.

Ale tak ja pisał przedmówca. ktoś poleci firmę i model xxx. A nie oznacza to, że w moim aucie zagra to na miarę moich oczekiwań :)
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Posłuchaj jakiś zestaw focala, bo o ile o woferek bym się nie bał , to niekoniecznie każdemu podoba się tweeter . Posłuchasz jedną swoją osłuchaną płytkę i już wiesz czy to jest TO , czy jednak należysz do tych drugich ;)
    msepl
    Level 25  
    Kolego podjedź do firmy w twoim regionie i posłuchaj przynajmniej w szafie odsłuchowej. U nas coś takiego istnieje. Pewnie, ze nie zagra to jak w samochodzie ale przynajmniej będziesz miał jakieś pojęcie o brzmieniu, jakości. Następny etap czy to co Ci tu spasuje, będzie adekwatne do Twojego samochodu. I tu trzeba polegać na sprzedawcy i jego doświadczeniu montażysty ( nie sprzedawcy).

pozdrawiam
    mayer25
    Level 11  
    msepl wrote:
    Kolego podjedź do firmy w twoim regionie i posłuchaj przynajmniej w szafie odsłuchowej. U nas coś takiego istnieje. Pewnie, ze nie zagra to jak w samochodzie ale przynajmniej będziesz miał jakieś pojęcie o brzmieniu, jakości.

I tak trzeba będzie zrobić :) Zastanawia mnie tylko jedno. Do tej pory uwzględniałem zestawy odseparowane, dwudrożne. Wczoraj kolega pokazał mi w swoim aucie, jak ma zrobioną instalację i jaki ma sprzęt. Z przodu ma zestaw trójdrożny. Nie pamiętam jakiej firmy, ale komplet nie jest jednego producenta i kosztował nieduże pieniądze. Drzwi oczywiście wygłuszone. Sprzęt nie jest tam jakiejś wielkiej mocy, subik wyciszony na radyjku (jakiś bardzo stary model Alpine CDA na windzie z ok 2000 roku) i efekt był taki, że cały ten przód nieźle "dawał radę" właściwie bez suba. Może uwzględnić jednak zestawy trójdrożne? Wiadomo, że trzeba dłubać wtedy, żeby umieścić średnicę. Kolega twierdzi, że już nie wróci do zestawu dwudrożnego.

Także faktycznie, całkiem inaczej jest siedzieć przed komputerem i analizować, bo się gdzieś coś znajdzie w Internecie. A co innego posłuchać, podpatrzyć coś u kogoś w aucie :))
    hans127
    Level 17  
    A jak ten kolega zasila te zestaw?? W bi-ampingu?? Bo jesli nie to skoro ma kazdy komponent innego producenta to co ze zwrotka?? Robil gdzies na zamowienie??
    mayer25
    Level 11  
    hans127, nie wiem czy w bi-ampingu. Ma dwa wzmacniacze w bagażniku. Ale to wtedy chyba jeden by był od suba a drugi od całości przodka. Kolega wszystko robił sam. Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnie to napisz do niego. Kolega o nicku domino987. Udzielał się także w tym poście.
    w0jta5
    Level 15  
    hans127 wrote:
    Bo jesli nie to skoro ma kazdy komponent innego producenta to co ze zwrotka?? Robil gdzies na zamowienie??

Całkiem prawdopodobne, że w CDA ma aktywną zwrotkę.
    mayer25
    Level 11  
    No chyba tak, bo generalnie wszelkie korekty, ustawienia itd pokazywał na radyjku. Krzywe pasma, wycinanie pasma itd.
    mayer25
    Level 11  
    Niestety chwilowo muszę sobie odpuścić zakup tych głośników z przyczyn finansowych. Ale do tematu na pewno powrócę :) Nie odpuszczę :) Tymczasowo dziękuję za odzew, komentarze i opinie :)) Pozdrawiam wszystkich :)
    mayer25
    Level 11  
    Witam, temat reaktywuję :)

Dla przypomnienia, w telegraficznym skrócie. Wymieniłem radyjko na Alpine CDA-9835R. Drzwi zostaną wygłuszone. Autko to zakupiony niedawno Golf IV 3d. Z poprzedniego systemu został sub RF Punch P2 (PD212) zasilany Rodek R2180A2. Klasowo będzie raczej odbiegał od głośników na przód. Ale w perspektywie dalszej zostanie wymieniony. Może na coś używanego z wyższej serii JL. Zastanawiam się nad takimi głośniczkami na przód:

W grze pozostały zestawy:

1. Morel Dotech Ovation 6 - ok. 1100
    2. Morel Hybrid - ceny jeszcze nie znam
    3. Focal 165 KPS (Nadal dostępny. Na korzyść przemawia tweeter TN 52) - ok. 1500
    4. Focal 165 KR - ok. 1100
    5. DLS UP6i - ok. 1400
    6. DLS Iridium 6.2i - ok. 1600
    7. Audio System HX-165SQ - ok. 1050
    8. Mac Audio Maximus 2.16 (używka) - 400 zł

Rainbow sobie odpuściłem. Robią teraz małe roszady z nowymi modelami. Z reszta tak samo jak Morel wprowadza nowe serie. Dotech zmienia nazwę na Viritus zdaje się. A Hybrid Ovation na Hybrid. I narazie nic nie wiadomo o nowych głośnikach tych producentów.
    Będę wdzięczny za bądź co bądź subiektywne opinie na temat wymienionych zestawów. Pozdrawiam serdecznie.