Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vaillant VUI 280 - ciągłe załączanie i wyłączanie na CWU

01 Lut 2012 11:51 3297 6
  • Poziom 11  
    Witam

    Proszę o pomoc z kotłem Vaillant VUI 280-7, z wbudowanym warstwowym zbiornikiem na CWU.

    Gdy jest w trybie "C" - ładowania zasobnika, temp. momentalnie (ok. 20 sec) dobija do 83 stopni C, wyłącza się palnik, po 5 sec temp. spada do 79 i załącza się palnik na 5 sec, dobija do 83 i tak w kółko.

    Woda leci zimna, chyba że po 1 dobie takiej wariacji coś się ugrzeje.

    Gdy wyłączę "C" - ładowanie zasobnika, czyli mamy teraz podgrzew bezpośredni, woda leci ciepła przez 10 sec, później następuje podgrzew do 83 stopni, palnik się wyłączy, po kilku sec leci letnia, palnik się włączy i tak w kółko. Ale leci woda w miarę ciepła. Gdy zamkniemy zawór na kranie i odkręcimy zaraz ponownie, leci już tylko zimna mimo, że kocioł dobija do 83 stopni, potem spada do 76 i znów się zapala palnik - czyli włacza się i wyłacza przy tych wysokich temp. ale leci totalnie zimna woda.

    Kocioł 9 letni, bez regulatora zewnętrznego, jedyna naprawa to zacięty zawór trójdrożny 3 lata temu.
    Pompa główna chodzi, zawór 3-drogowy niby się przełącza na CWU i na CO.

    Proszę o pomoc i jakieś sugestie. Dziękuję :|
  • Poziom 20  
    Turbinka CWU uszkodzona, wymiennik płytowy zakamieniony, brudny wymiennik pierwotny, uszkodzona pompa ładująca zasobniczek.
    To tak na początek.
  • Poziom 19  
    Pompa ładująca lub zakleszczony zawór w kopusie tej pompy. Po 9 latach raczej obie części należałoby wymienić, ale dla spokoju sumienia trzeba wcześniej sprawdzić czujnik temp. przy wymienniku płytowym.
  • Poziom 11  
    W D4 (temp. zasobnika) cały czas pokazuje 12 - mimo że palnik chodzi. Wiec może to być czujnik CWU.

    OK sprawdzę go, pompę ładującą też i dam znać.

    A turbinka CWU reaguje na otwarcie kranu momentalnie - jak wyłączę "C" i grzeje w trybie przepływowym - reakcja szybka, "kranik" w momencie się zapala, za każdym razem. Chyba, że jest inny sposób sprawdzenia tej turbinki ?

    Jeżeli jeszcze coś się Wam nasuwa na myśl, proszę pisać.

    Na razie dziękuję.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Turbinka dobra i czujnik d.4 też.
    Tryb c.w.
    W d.3 jest czujnik o którym pisałem. Porównaj odczyty i ręczną temp. rury z tym czujnikiem -jest na wyjściu z wymiennika c.w do zasobnika. Jeśli czujnik dobry i pompa ład. dostaje ciągłe lub cykliczne napięcie 230 V, to potrzebny serwisant z pompą i korpusem.
  • Poziom 11  
    Sprawa rozwiązana - uszkodzona była pompa ładująca na zbiornik CWU. Wymieniony korpus + pompa, koszt 900 zeta części + 70 wymiana.

    Podziękowania dla użytkownika: 1Qmaty :D
  • Poziom 19  
    Gratuluję słusznej decyzji. Części są drogie, ale 70,- za wymianę? To ten serwisant chyba tramwajem jeździ.