Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia Zablokowane drzwi

kozak13 01 Feb 2012 18:18 21798 8
    kozak13
    Level 16  
    Witajcie!!!
    Skoda Octavia tdi 2002 wersja angielska przełożona
    Zamki w wersji angielskiej tj. wkładka z prawej strony.
    Dziwne rzeczy dzieją się w aucie od tygodnia. Jak zaczęło się robić zimno ale jeszcze nie duże mrozy zapaliła mi się kontrolka od klocków hamulcowych, po dwóch dniach ustąpiło ale w czasie drogi otwierała i zamykała się szyba pasażera (samoczynnie). Wszystko ustąpiło ale zaczął szwankować zamek drzwi lewych. Na 5 prób raz się otworzył a następnego dnia już wogóle się nie otworzył. Ani od środka ani na zewnątrz, wyłączony safe lock pilotem i też nic. Sprawdzane na kompie i błędy były ale nic istotnie szczegółowego nie pokazało. Nie połączył się komp z modułem drzwi. Efekt jest taki że drzwi są zaryglowane i ani rusz.

Siedzę od rana i zastanawiam się jak najmniej rozwalić żeby się do tego zamka dostać i go otworzyć. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że wywalę zaślepkę od wkładki po lewej stronie i tam się dostane śrubokrętem do zamka. Ale przypuszczam że jest tam pewnie taka "pusta wkładka" zabezpieczająca przed kradzieżą. Więc jeśli udało by się dostać uchylając tylne drzwi odrkęcić śrubkę mocującą tą wkładkę i dalej to już chyba z górki. Usunę ją otworzę śrubokrętem i drzwi do dyspozycji bez rozwalania wnętrza.

Liczę że mój plan wypali. Jeśli nie to czy macie jakieś patenty na rozwiązanie sytuacji??
    Cóż mogło zawinić skoro działy się te wszystkie dziwne rzeczy z elektroniką. Dodam że teraz jak otworze pilotem auto nie zapala się lampka na suficie która była zawsze nim otworzyłem auto i przekręciłem stacyjkę? Gdzie szukać winy tego zamieszania?
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    kozak13 wrote:
    Nie połączył się komp z modułem drzwi.

kozak13 wrote:
    nie zapala się lampka na suficie

Standardowo zginta wiązka bądź wtyczka w module w tych drzwiach.
    kozak13
    Level 16  
    Ireneo wrote:

Standardowo zginta wiązka bądź wtyczka w module w tych drzwiach.

Czy da się ją jakoś reanimować??
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    kozak13 wrote:
    Czy da się ją jakoś reanimować??

Lutownica wystarczy do reanimacji.
    kozak13
    Level 16  
    Sprawa ma się tak bo wcześniej mało wiedziałem. Zabrałem póki co auto od elektryka. Ten rozebrał drzwi podobno przebadał wiązkę w drzwiach i nie znalazł nic chociaż kable były wilgotne. Odpiął sterownik z drzwi i stwierdził że to najprawdopodobniej wina sterownika przy silniczku szyb. Kazał kupić drugi. Jednakże zajrzałem po powrocie we wtyczkę i gniazdo sterownika. Owszem w gnieździe widać wilgoć i troche brudu ale widać też na kilku pinach niebieski nalot. We wtyczce w na tych samych pinach widać że jest syf. Widok na zdjęciu. Myślę ze raczej to jest przyczyną a nie awaria samego sterownika jak mówi elektryk?!
    Jak wyczyścić te styki wewnątrz wtyczki żeby sprawdzić bo być może nie potrzebnie kupie cały silnik ze sterownikiem??
    Ewentualnie jak to naprawić??

Skoda Octavia Zablokowane drzwi
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    Tak właśnie gnije pin.Pociągnij za ten kabelek co widać na zdjęciu jest zardzewiały.Podejrzewam ze odpadnie a pin zostanie.
    Dwie metody naprawy.
    1. Kupić na szrocie wtyczkę z kawałkiem wiązki i przelutować.
    2. Ten jeden zgnity kabelek wlutować bezpośrednio w moduł-ja zwykle tak to robię.
    kozak13
    Level 16  
    Sprawa rozwiązana. Kolega Ireneo miał racje i bardzo mu dziękuję za pomoc. Wina była we wtyczce, zgnił jeden kabelek (czerwono żółty). Wtyczka wymieniona zamek przy okazji też bo oryginał niestety rozwalony. Szkoda tylko że kupiłem jakiś nowy ale chiński i już są problemy bo nie do końca wraca "ucho" które trzyma rygiel w słupku i przez to auto nie widzi otwartych drzwi. Trzeba palcem popchnąć :) Muszę reklamować.
    Martwi mnie jeszcze jedno bo po zamknięciu nie mryga dioda w drzwiach. Być może źle wpięta wtyczka ale raczej nie przypuszczam bo zwróciłem na to uwage przy montażu. Może macie jakiś pomysł.
    Ireneo
    Level 42  
    kozak13 wrote:
    Martwi mnie jeszcze jedno bo po zamknięciu nie mryga dioda w drzwiach.

Wsiądź do auta,otwórz szybę,zamknij drzwi wkładką z drzwi kierowcy i zobacz które drzwi ciągając za klamkę 2 razy,otworzą się od środka.Te co się otworzą będą przyczyną nie zapalania się diody.
    Przy prawidłowym zaryglowaniu(słychać 2 stuknięcia zamka) nie powinieneś od środka żadnych drzwi otworzyć.
    kozak13
    Level 16  
    Trochę minęło czasu nim to porobiłem bo pracy dużo.

Sprawa już prawie rozwiązana. Brak świecenie diody spowodowany był wadą NOWEGO ale chińskiego zamka który już wymieniłem jednak kolejny NOWY też ma inną wadę - masakra.
    Muszę kupić jakiś używany oryginał i będzie to najlepsze wyjście.

Dla tych którym ten problem się przydarzył a nie wiedzą co zrobić mówię od początku.

Jeśli wystąpią objawy jak u mnie w 1 poście to najprawdopodobniej winna jest rdza we wtyczce. Tapicerki zrywać nie trzeba tylko dostać się do śrub zdejmując tapicerkę przy pasach na słupku, uszczelkę drzwi i można swobodnie drzwi rozkręcić. Zamka nie niszczyć od środka bo on jest niewinny :) Sprawdzić wtyczkę, moduł i kable i ewentualnie naprawić jeśli to nie pomoże to już wiadomo że trzeba szukać dalej.
    Jeśli będzie to wina zgnitej wtyczki to należy kupić używaną w dobrym stanie i przełożyć ze starej do nowej dobre piny (bardzo prosta robota) a przelutować jedynie wadliwy kabelek. Zaoszczędzi to dużo czasu przy przelutowywaniu całej wtyczki.
    Pozdrawiam i temat zamykam