Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Neckar N19E - brak przepływu wody

sander 01 Lut 2012 20:47 5190 13
  • #1 01 Lut 2012 20:47
    sander
    Poziom 16  

    Witam szacownych kolegów,

    Piecyk Neckar N19E nagle przestał działać, całkowity brak przepływu po odkręceniu kurka ciepłej wody. Myślałem że może woda zamarzła, ale sprawdzam i zimna jest. Sprawdzam woda dochodzi do piecyka (zaworka), ale nie wychodzi na drugi zaworek ten wyjściowy.
    Sprawdziłem filterek oznaczony na rys. nr 1 (czysty, tak samo jak filtry przy zaworkach), i punkt nr 2 tam też woda dochodzi. Proszę o pomoc co się mogło stać (gdzie się to zatkało - kamień kotłowy w nagrzewnicy ?? tak nagle??). Dodam że w kuchni w której jest on zamontowany temp. spada nawet kilku st. C - czy to mogło mieć wpływ??

    Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i bardzo proszę wszystkie osoby które chcą napisać zadzwoń na serwis proszę o nie zabieranie głosu gdyż to żadna pomoc - gdyby mnie było stać nie musiał bym tego robić sam.

    Z góry raz jeszcze dziękuję .

    Neckar N19E - brak przepływu wody

    0 13
  • #2 01 Lut 2012 21:10
    zybie
    Poziom 30  

    A sprawdzałeś na wężyku za piecykiem

    0
  • #3 01 Lut 2012 21:14
    sander
    Poziom 16  

    zybie napisał:
    A sprawdzałeś na wężyku za piecykiem


    Nie wiem czy o to chodzi, ale na wyjściu z wężyka po piecyku woda nie płynie.

    0
  • #4 01 Lut 2012 21:34
    zybie
    Poziom 30  

    A po piecyku a przed wężykiem.

    0
  • #5 01 Lut 2012 21:41
    vitus3k
    Poziom 18  

    Zrobił byś coś dla mnie? Odkręć tą perforowaną blaszkę i zobacz czy masz świeczkę z przodu czy tak z tyłu, a najlepiej jak byś zrobił zdjęcie położenia świeczki (zdjęcie z przodu piecyka). Może na filtrze albo zgięciu wężyka gdzieś osadzały się paprochy, odkleił się kawałek kamienia i tak dotarł i tak się przepływ wkońcu zablokował. Odkręć te wężyki może?

    0
  • #6 01 Lut 2012 21:46
    sander
    Poziom 16  

    zybie napisał:
    A po piecyku a przed wężykiem.


    Niestety to samo, na wejściu do wężownicy tam gdzie jest ta metalowa opaska woda płynie normalnie .

    0
  • Pomocny post
    #7 01 Lut 2012 21:58
    zybie
    Poziom 30  

    Wygląd na zapchaną wężownicę, może miałeś cofkę w kominie i zamarzła

    0
  • #8 01 Lut 2012 22:18
    sander
    Poziom 16  

    vitus3k napisał:
    Zrobił byś coś dla mnie? Odkręć tą perforowaną blaszkę i zobacz czy masz świeczkę z przodu czy tak z tyłu, a najlepiej jak byś zrobił zdjęcie położenia świeczki (zdjęcie z przodu piecyka).

    Świeczka jest z przodu, zdjęcie będzie jutro bo rozładowały się baterie w aparacie.

    vitus3k napisał:
    Może na filtrze albo zgięciu wężyka gdzieś osadzały się paprochy, odkleił się kawałek kamienia i tak dotarł i tak się przepływ wkońcu zablokował. Odkręć te wężyki może?

    Na wężykach nie ma bo już odkręcone, filtry wszystkie czyściutkie. Co się mogło stać w tej wężownicy?

    Dodano po 1 [minuty]:

    zybie napisał:
    Wygląd na zapchaną wężownicę, może miałeś cofkę w kominie i zamarzła


    Jak mogę to sprawdzić?? Ale raczej mało prawdopodobne bo teraz już nagrzałem w pomieszczeniu więc powinna rozmarznąć...

    Dodano po 17 [minuty]:

    zybie napisał:
    Wygląd na zapchaną wężownicę, może miałeś cofkę w kominie i zamarzła


    Jesteś genialny :):) Przyłożyłem "farelkę" i po minucie woda zaczęła kapać...I po chwili piecyk zaczął działać... :)

    Tylko czemu tak się stało?? Dlatego że była tam ciepła woda, która zamarza szybciej niż zimna?? Bo cofki z komina to raczej nie było, bo nigdy się nie zdarzyło żeby mi piecyk zgasł...

    0
  • #9 01 Lut 2012 22:27
    zybie
    Poziom 30  

    Może nie było cofki i tak niskich temperatur

    0
  • #11 02 Lut 2012 20:04
    sander
    Poziom 16  

    vitus3k napisał:
    A zdjęcie będzie ?

    Cholera, przepraszam, z tego wszystkiego zapomniałem, a już skręciłem obudowę... :cry:

    0
  • #12 30 Lis 2012 22:49
    Damianek85
    Poziom 2  

    Hej
    Napisałeś że otwarłeś filtr wody (nr 1). A mógśłby Ty albo inny uczynny forumowicz poinstruować mnie jak założyć dany filtr spowrotem. Pomimo moich uśilnych starań nie mogę sobie dać z tym rady i zostałem z zakręoną wodą:)

    0
  • #13 30 Lis 2012 23:23
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze

    Przesmaruj o-ring i wsadź korek z wyraźnym naciskiem. Potem zawleczka. Nie wieżę że można mieć z tym jakikolwiek problem

    0
  • #14 01 Gru 2012 09:48
    Damianek85
    Poziom 2  

    Kto nie smaruje ten nie jedzie... pomogło ...dzięki

    0