Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PT-04 firmy F&V + lampa canon 430EX i podwójne błyskanie

guzolot 02 Lut 2012 08:01 788 0
  • #1
    guzolot
    Poziom 13  
    Witam.
    Wiem, że to nie aparat, ale sprawa pokrewna. Dotyczy sprzętu fotograficznego.
    Mam problem ze współpracą wyzwalaczy radiowych z lampą.
    Wyzwalacze to PT-04 firmy F&V kupione w ELTEC-u

    Mam trzy wyzwalacze: 1, 2, 3.
    oraz dwie Lampy
    A (430EX)
    B (540EZ)

    Układy B+1, B+2, B+3 działają ok.
    Natomiast układy A2 i A3 działają źle. Lampa za każdym razem (na manualu z podziałem błysku) błyska dwukrotnie. Jak przełączę na TTL to błyska raz (tak jak powinna).
    O dziwno układ A+1 działa ok - tak jak układy B+1 B+2 i B+3.

    Na oscyloskopie sprawdzałem impuls wyzwalający. Wygląda, że jest taki sam na wyzwalaczach 1 i 2. Czas trwania różni się dwoma milisekundami. Jeden ma 116 drugi 118 ms (nie pamiętam który jest który). No i jest jeden impuls. Skąd 2 błyski? Za długi nie jest, bo jak zewrę styki kabelkiem to jeden błysk idzie.

    Zmiana kanałów, czy baterii nie daje żadnego efektu.

    Co zrobić żeby to działało jak trzeba?
    Czy ktoś miał ten problem i go rozwiązał? Może jakąś diodę lub kondensator wlutować w złącze gorącej stopki?
    Reklamowałem w eltec, mówią, że wyzwalacze są dobre - że to problem z moją lampą.

    A może mi pozostaje tylko przypisać konkretny wyzwalacz do konkretnej lampy? Wolał bym tego uniknąć i mieć swobodę montażu.

    Pozdrawiam
    Andrzej
  • Tektronix