Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative X-Fi usb Kabel optyczny tylko stereo ?

TomaszLeee 02 Lut 2012 12:55 3707 12
  • #1 02 Lut 2012 12:55
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    witam :D
    posiadam kartę dźwiękowa creative x-fi usb podłączona do laptopa msi gx-740 (windows 7) wcześniej używałem do tego zestawu głośników logitech z-5500 przez kabel analogowy ciesząc się dźwiękiem przestrzennym 5.1 kupiłem kabel optyczny TOSLINK WT-WT DIGITAL 1,5 m i sprzęt widź mi mi tylko stereo lub programowe dolby pro logic II, myślałem ze to taki urok głośników, nie przeszkadzało mi to bo dalej moglem mieć 5.1 przez analoga. ale teraz posiadam sprzęt audio z wyższej półki tzn pioneer vsx 921 + jamo 5.1 s 608 hcs, jamo sub 300. podpinając kabel optyczny pod amplituner również mam tylko stereo oglądając np filmy mkv czy avi z ac3 z 5.1 amplituner ustawiony na direct pure, próbowałem się bawić ustawieniami w sterownikach kodekami nic nie pomaga, czytałem fora nie którzy twierdza ze karta obsługuje 5.1 z optyka niektórzy ze nie ale nic konkretnie nie jest napisane. Możliwe jest ze w/w kabel optyczny nie obsługuje 5.1? lub karta dźwiękowa obsługuje 5.1 tylko przez kabel analogowy? jeśli nie proszę o podanie rozwiązania ( jak to ustawić). jeśli nie proszę o podanie innego modelu karty dźwiękowej na usb z gniazdem optycznym w której nie będzie takiego problemu. alternatywa jest tez zakup odtwarzacza bluray lecz tu pojawia się kolejny problem ponieważ filmy oglądam na projektorze benq w 700 i tam jest hdmi 1.3a wiec pewnie nie ma ACR ani gniazda optycznego wiec dalej będzie tyko stereo :cry: chyba ze jest jakaś inna opcja :D Proszę o pomoc :D

    0 12
  • #2 02 Lut 2012 13:45
    korrus666
    Poziom 40  

    Uważam że przez wyjście optyczne w tej karcie może iść sygnał 5.1. Sam przewód optyczny jest po prostu światłowodem i nie ma znaczenia jaki jest bo ma przesyłać dane więc każdy będzie w stanie przesłać zarówno dźwięk stereo jak i 5.1. Uważam że problemem jest zła konfiguracja filtrów AC3 w komputerze.
    Ustaw SPDIF passthrough dla AC3 i DTS i włącz film z dźwiękiem 5.1 i zobaczysz że zadziała. Poczytaj o ustawieniu AC3 Filter czy czego tam używasz dla wyjścia cyfrowego.

    0
  • #3 02 Lut 2012 15:58
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    hmmmm tego już próbowałem może to wina sterowników na windows 7 ? jeszcze spróbuje na xp :) jeśli miał byś racje to przy teście głośnikowym dla każdego głośnika powinien wydobywać się dźwięk (front left -> center-> fornt right itd ) a dzieje się tak tylko przy przednim prawym i lewym kanale :(

    0
  • #4 03 Lut 2012 00:56
    korrus666
    Poziom 40  

    Właśnie o to chodzi że dźwięk 5.1 będziesz miał tylko w filmach i test głosowy nie jest wiarygodny. Amplituner musi dostać sygnał w odpowiednim formacie (AC3,DTS
    ,DD). Innego nie obsłuży prawidłowo dla 5.1. Sprawdź zatem w filmach bo tylko wtedy uzyskasz 5.1. Muzyka tylko stereo, z resztą muzyki nie słucha się w 5.1 no chyba że z DVD. Gry będą też tylko stereo.

    0
  • #5 03 Lut 2012 01:17
    mleczakm
    Poziom 19  

    Musisz zapewne wykupić pakiet DolbyDigitalLive albo DTS coś tam... Jakbyś chciał, to ja kupowałem na allegro od gościa i wszystko mi działało, ale brało ok 15-20% procka (1,8GHz jednordzeniowy) i zrezygnowałem. Mogę ci to nawet odsprzedać, bo na pewno nie będę z dźwięku przestrzennego po światłowodzie korzystał.

    I oczywiście korusszatan nie ma racji - gry będą w 5.1, wszystko będzie w 5.1 - jak sobie tylko zażyczysz.

    0
  • #6 03 Lut 2012 09:37
    korrus666
    Poziom 40  

    mleczakm napisał:

    I oczywiście korusszatan nie ma racji - gry będą w 5.1, wszystko będzie w 5.1 - jak sobie tylko zażyczysz.

    Sam jesteś szatan. Będą gry i muzyka w 5.1 jak kupi ten durny pakiet. Bez niego tylko w filmach będzie 5.1. Nie jest potrzebny "DDLive" do filmów bo sygnał puszczany jest bezpośrednio na wyjście cyfrowe i nie trzeba go modyfikować.
    Poza tym jak już pisałem wcześniej muzyki nie słucha się w 5.1.

    0
  • #7 03 Lut 2012 15:26
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    najpierw spróbuje jeszcze trochę pokombinować z ustawieniami a z tego co widzę to ten pakiet jest do pobrania za free na stronie creative :)

    0
  • #8 03 Lut 2012 16:20
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    Może najpierw przeczytaj instrukcję obsługi, tam jest wszystko napisane.

    0
  • #9 03 Lut 2012 19:10
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    Może znasz jakiś link z opisem x-fi usb (manual odnośnie spdif)?podstawową instrukcje przeczytałem i nic tam nie ma :(

    Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

    Ok udało się :) korrus666 wszystko dzięki tobie bo naprowadziłeś mnie na prawidłowe rozwiązanie i za to wielkie dzięki :D okazało się że używałem odtwarzacza do filmów który nie wykorzystywał filtra ac3 w pełni i w momencie przełączenia na spdif nie było głosu lub tylko stereo nie wiem od czego to zależało :) (był tylko wykorzystywany ac3 przełącznik) gdy odtworzyłem film przez allplayer od razy zobaczyłem na amplitunerze ze wyświetlają mi się wszystkie aktywne kanały i miałem dostęp do wszystkich ustawień ac3.
    Mam nadzieje że wszystkim którzy mieli podobny problem ten post pomoże.

    0
  • #10 11 Mar 2012 17:22
    mushu123
    Poziom 2  

    Cześć

    Mam ten sam problem co Ty plus kilka innych :/

    1)Nie działa mi menu na ekranie, to znaczy inaczej jak przełączam na HMG, to wchodzi mi do menu gdzie można wybrać radio internetowe i jeszcze jakieś 2 rzeczy
    2)Jak podłącze mikrofon to wyskakuje mi menu do konfiguracji ale nie mogę się po nim poruszać pilotem :/
    Za pierwszym razem podczas konfiguracji jeszcze się dało teraz nie.
    Ogólnie zauważyłem, że ten pilot ma przycięcia w tym graficznym menu. Amplitunerem mogę przerzucać i skakać po opcjach spokojnie.
    3) oczywiście podczas oglądania filmu wykrywa mi tylko frontowe kolumienki i sztucznie dzieli sygnał na resztę...

    Zastanawiam się nad przywróceniem fabrycznych ustawień. Może mi ktoś po polsku podpowiedzieć jak to zrobić?

    Będę wdzięczny za pomoc.

    Pozdrawiam
    Rafał

    0
  • #11 14 Mar 2012 19:54
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    Jeśli ci działało na początku a teraz nie do daj reset na amplitunerze i postępuj po kolei zgodnie z instrukcją. Powiem ci tak ja póki co mam ustawione na stream direct + MCACC. Można też bez ale pewnie to wiesz. Jeśli masz tylko stereo w filmach z ac3 384 (co najmniej) to musisz sprawdzić jaki kodek do dźwięku przestrzennego używa twój odtwarzacz. W ac3 filter nie ma problemu ustawiasz oczywiście 5.1, z zakładce spdif zaznaczasz us spdif w spdif passthrough zaznaczasz ac3 i dts resztę na auto, jeśli chodzi o inne kodeki dźwięku 5.1 nie udało mi się ich prawidłowo skonfigurować nie było dźwięku lub przerywał głos, nie wiem czym to było spowodowane lub po prostu kodek jest nie dopracowany, postaraj się aby odtwarzacz wykorzystywał ac3 filter :D Oczywiście musisz przełączyć w panelu sterowania/sprzęt i dźwięk/zarządzaj urządzeniami audio/ ustawić spdif-out jako domyślne, powinno wszystko śmigać, ja używam Windows 7 64 bit i musiałem ściągnąć sterowniki do karty dźwiękowej z oficjalnej strony creativa, te na płytce nadają się tylko do xp. O ustawieniach mcacc mogę powiedzieć ci więcej ale puki co mam telewizor samsung w serwisie a wiesz że bez obrazu ciężko to ustawić :P
    Pozdrawiam

    0
  • #12 15 Mar 2012 07:30
    mushu123
    Poziom 2  

    Śmiem powiedzieć, że bez obrazu to się praktycznie nic nie ustawi :P .

    0
  • #13 30 Cze 2012 12:30
    TomaszLeee
    Poziom 7  

    Przepraszam za późną odpowiedź na poprzedniego posta :)Byłem za granicą :)
    Pilot się nie zacina tylko posiada przycisk RECEIVER po prawej stronie nad master volume który przełącza dwojako funkcje przycisków :P
    Jeśli dalej masz z czymś problem napisz na forum lub napisz na maila.

    0