Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vectra C 2.0 DTI - źle odpala na zimnym, niskie obroty

carhobby 03 Feb 2012 13:17 5336 7
    carhobby
    Level 2  
    Witam Szanowne Forumowe Grono

Mam następujący problem:
    Samochód to Vectra C z silnikiem 2.0 DTI rocznik 2003.
    Odpala pięknie gdy jest zagrzany do 90st, lub gdy jest zimny a temperatura otoczenia pozwala na włączenie się świec. W innych przypadkach trzeba długo kręcić zanim załapie.
    Zaobserwowałem, że objaw jest taki jakby nie miał "ssania" - zaraz po odpaleniu zimnego silnika obroty lecą na 850 i w tej pozycji zostają, wnioskuje więc, że problem może leżeć w ilości podawanego paliwa przy rozruchu dla danego zakresu temperatur. Zachowanie jest takie jakby sterownik myślał, że auto jest cały czas ciepłe.
    Wymieniony został 2 pinowy czujnik temperatury oczywiście bez efektu, czy w tym silniku jest jeszcze jakiś inny czujnik temperatury? Błędów w sterowniku brak.
    Prosiłbym o jakąś podpowiedź gdzie szukać.
    carhobby
    Level 2  
    no nie wierze, ze nikt nie wie o co chodzi....
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nikt nie wie bo nie ma podstawowych danych z diagnostyki. Brak błędów to nie wszystko.
    carhobby
    Level 2  
    co konkretnie jest potrzebne? auto bylo u mechanika i stwierdzil ze brak bledow a usterke usunac chcial poprzez wymiane uszczelniaczy pod wtryskami. jednym slowem mysli ze to zapowietrzanie
    bodzio012
    Level 33  
    Czyli wynika z twojej wypowiedzi że zawsze jak podgrzeje świece to bez problemu zapala?
    Można zmienić min temp. grzania świec, bo chyba grzeje dopiero poniżej +2 C, ewentualnie zwiększyć dawkę rozruchową
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    carhobby wrote:
    jednym slowem mysli ze to zapowietrzanie

Bzdura, jak ostygnie to się sam odpowietrzy? Pytanie jaką temperaturę widzi sterownik silnika. Jak wygląda dawka.
    arekwafel
    Level 11  
    Witam, miałem takie przypadki, najczęściej w Y22DTR. Jak będziesz miał zimne autko, to przed odpaleniem wypnij czujnik temperatury cieczy. Sterownik wówczas będzie widział -40 stopni i musi załączyć świece. Te sterowniki często głupiały. Spróbuj tak zrobić i napisz co się dzieje, a postaram Ci się dalej pomóc. Pozdrawiam.
    danioferus
    Level 10  
    Przeczytaj sobie ten artykuł : http://auto-krak.pl/auto-krak/silniki-opel-2-0-diesel/ . Ja też miałem problemy z paleniem jak u Ciebie. Te silniki tak mają. Pojechałem do serwisu gdzie za 90PLN wgrali mi nowe oprogramowanie silnika i po problemie. Trwało to jakieś 40 min a ja za ten czas kawkę piłem :D