Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena dookolna niezadroga, ale dobra-zapytanie ludzi wiedzacych

banan1994554 03 Lut 2012 15:23 6339 20
  • #1 03 Lut 2012 15:23
    banan1994554
    Poziom 7  

    Witam. Dziś chciałem zainwestować w nowa antenę do mojego wifi, posiadam TP-link tl-WN422g z standardowa biala antena firmowa chyba 3dbi
    Mieszkam w większym domku, i mam slaby zasięg:( chciałbym zainwestować w antenę,która by działała bez zarzutów na tym wifi ale niebyła tez kolosalnie droga.
    Sam dobrze się nie znam na antenach, ale narazie wywnioskowałem aby popatrzec np na taka:
    http://allegro.pl/antena-wi-fi-dookolna-pentagram-12dbi-2000m-nowa-i2075234500.html
    cena dobra a antena podobno tez, lecz wole posłuchać opinii lepszych;]

    z tym wifi mam tez problem, ze np inne sieci wep mam w zasięgu, i przykładowo chce się połączyć i łączy łączy i po czasie komunikat ze siec może być poza zasięgiem a mam 2/3 kreski;] oczywiście hasła nie znam bo mam swój net ale tak na przyszłość bym chciał wiedzieć dlaczego to tak jest

    koszt anteny to ok do 50zl najlepiej
    chce powiększyć zasięg i stabilność łącza bo mam tak kiepski zasięg ze omg:(

    i ostatnie pytanie
    bo jak mam komputer na miejscu to żeby mieć przynajmniej 2/3kreski zasięgu to muszę mieć 2 przedłużki(1.8m i 1m) i czy to obniża sile albo coś? bo chciałem podłączyć 5m bez wzmacniacza to nie dziala wifi
    i jak bym np brał tego pentagram to czy lepiej na podstawce czy w wifi?
    proszę o odpowiedzi ludzi w tej dziedzinie

    0 20
  • #2 04 Lut 2012 23:42
    160101
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 04 Lut 2012 23:52
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    banan1994554 napisał:
    z tym wifi mam tez problem, ze np inne sieci wep mam w zasięgu, i przykładowo chce się połączyć i łączy łączy i po czasie komunikat ze siec może być poza zasięgiem a mam 2/3 kreski;] oczywiście hasła nie znam bo mam swój net ale tak na przyszłość bym chciał wiedzieć dlaczego to tak jest

    Witaj,
    2/3 kreski oznaczają poziom sygnału odbieranego. Jeśli nadajesz ze zbyt niską mocą lub punkt dostępowy, z którym się łączysz ma zbyt niską czułość, może wystąpić sytuacja, którą opisujesz.

    Ogólnie w porównaniu z anteną 2-3 dBi, która jest oryginalnie, jakąś różnicę można zobaczyć - jeśli masz zasięg na styk, to może się odrobinę poprawić, ale cudów się nie spodziewaj. Ogólnie wolałbym samą antenę, bez podstawki (dodatkowe łaczenie plus straty na kablu). Z anten, które sprawdzałem, antena TP-Link TL-ANT2408CL poprawiała jakość komunikacji względem standardowej antenki 2dBi, pentagrama nie miałem nigdy okazji testować.

    0
  • #4 04 Lut 2012 23:56
    160101
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 04 Lut 2012 23:56
    siewcu
    Poziom 33  

    abram144 napisał:
    Nic ci nie da taka antena. Sprawdzone empirycznie.

    To co zrobić, żeby tanio poprawić zasięg?

    0
  • #6 05 Lut 2012 00:00
    160101
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 05 Lut 2012 00:09
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Router z dwiema antenami wcale nie ma 2x lepszego pokrycia, niż router z jedną anteną.
    Jaki kolega ma w ogóle router w tej chwili?
    Zabiegów, jeśli chodzi o zwiększenie zasięgu można zrobić kilka. Jeśli na przykład router nadaje na tym samym kanale, co inne sieci w pobliżu, mogą się wzajemnie zakłócać, co może doprowadzić do problemów z komunikacją. Moim zdaniem, zanim najprościej się kupi dobry router, warto sprawdzić, czy na obecnym sprzęcie nie uda się czegoś poprawić.

    Inna sprawa jest jeszcze taka, że warto byłoby poznać ilość kondygnacji, umieszczenie routera, czy w miejscu, w którym chce się mieć zasięg jest jakikolwiek zasięg, czy zupełne zero, o modelu aktualnego routera też wspomniałem. Czym więcej informacji, tym lepiej.

    0
  • #8 05 Lut 2012 00:12
    160101
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 05 Lut 2012 00:41
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    abram144 napisał:
    Router z dwiema antenami nie ma 2x większego pokrycia ale ma 1,5 raza gdzieś

    Router ma dokładnie takie samo pokrycie, w przypadku posiadania dwóch anten może co najwyżej korzystać z technologii MIMO, która polepszy jego parametry odbiorcze, ale zasięg pozostanie ten sam. Oczywiście dotyczy to w miarę bliźniaczych konstrukcji - ta sama końcówka mocy i anteny. Robiłem kiedyś dwa testy w tym celu:
    Pierwszy - Linksys WRT54GL - po zdemontowaniu jednej z anten zasięg pozostaje dokładnie taki sam. O tym routerze jest sporo materiałów w sieci, jeśli kolega jest wnikliwy to przeanalizuje, dlaczego tak jest. Hint: waro poszukać, co stoi na drodze między końcówką mocy a antenami, gdyż jest to router z pojedynczym układem radiowym.
    Drugi test - dość bliźniacze modele routerów - TP-Link TL-WN741ND oraz TL-WN841ND. poziom odbieranego sygnału (test przeprowadzony na tych samych kanałach i w identycznej odległości/pozycji od routera) pokazuje, że sygnał od obu routerów dociera do karty sieciowej na identycznym poziomie. TL-WN841ND różni się od 741ND teoretyczną przepustowością - 300Mbps vs 150Mbps, w związku z tym pracuje w układzie 2T2R (i dlatego ma dwie anteny). Owszem, dwuantenowiec (prawdopodobnie ze względu na zastosowanie technologii MIMO) później gubił połączenie z moją kartą sieciową - chociaż różnica nie była bardzo duża, ale sygnał docierający do mojej karty w laptopie był mniej więcej identyczny (różnice w granicach 1-2dBm przy zakresie pomiaru od -35 do -90dBm).

    0
  • #10 05 Lut 2012 11:13
    banan1994554
    Poziom 7  

    y router mam tak w miarę średni, ale wolałbym zacząć od zmian w moim komputerze. Ma ktoś może kartę taka jak ja z antena standardowa i pentagram 12dbi?Jeśli tak to jak by dal pomiary z zwykła antena i pentagramem.
    Chyba ze poradzicie lepsza ale nie za drogą antenę.
    Np to: http://allegro.pl/antena-dookolna-14dbi-v-2-4ghz-rp-sma-przyssawka-i2081286414.html dało by spore rezultaty?
    Tylko musiałbym tez wiedzieć czy na zasilaczu 300W i na tym tplinku mi to ujdzie.
    Chyba ze zalecalibyście zmianę na kartę PCI mimo 2/3 anteny po 3dbi czy to by dało więcej jak bym miał w kompie wmontowane i dalej od routera czy jeszcze gorzej by było?

    @edit
    jeszcze słyszałem od kolesia,ze podobno jak się ma taka mega wyjebana antenę czy router to lepiej nie trzymać w pokoju co sie siedzi w nim na codzien sporo czasu.
    Czy to tez jakaś prawda albo coś?

    0
  • #11 05 Lut 2012 12:07
    siewcu
    Poziom 33  

    dt1 napisał:
    Linksys WRT54GL

    Właśnie ten model mam, i w jednym miejscu brakuje mi trochę zasięgu. Co prawda komputery łapią, ale telewizor nie chce się połączyć, a nie mogę do niego podpiąć ani kabla, ani lepszej antenty. Wkładać jakąś lepszą czy przyzwyczaić się do rwącego się połączenia?

    0
  • #12 05 Lut 2012 12:57
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    banan1994554 napisał:
    y router mam tak w miarę średni

    Wnioskujesz to po kolorze obudowy? Jakbyś znalazł jakieś oznaczenie tego routera, to można by ustalić, do czego się on nadaje.

    Co do samej anteny 14dB, którą wynalazłeś na Allegro - opinie o niej nie są najlepsze, a charakterystyki tej anteny nie można nigdzie znaleźć. Lepiej unikać.

    banan1994554 napisał:
    Tylko musiałbym tez wiedzieć czy na zasilaczu 300W i na tym tplinku mi to ujdzie.

    A co ma wspólnego Twój zasilacz z zasilaniem tej anteny?
    banan1994554 napisał:
    Chyba ze zalecalibyście zmianę na kartę PCI mimo 2/3 anteny po 3dbi czy to by dało więcej jak bym miał w kompie wmontowane i dalej od routera czy jeszcze gorzej by było?

    To zależy od tego, jaką kartę wybierzesz, jakie będzie ona miała anteny. Ale pamiętaj, że w pobliżu komputera jest dość sporo zakłóceń (generowanych przez sam komputer) i ciężko manipulować umiejscowieniem takich anten - więc efekt może nie być rewelacyjny.
    banan1994554 napisał:
    @edit
    jeszcze słyszałem od kolesia,ze podobno jak się ma taka mega wyjebana antenę czy router to lepiej nie trzymać w pokoju co sie siedzi w nim na codzien sporo czasu.
    Czy to tez jakaś prawda albo coś?

    W przypadku chińskich anten dookólnych z teoretycznym zakresem wzmocnienia do 12dBi i routerami z końcówką mocy do 100mW (ale często 42, 64 lub 80mW) raczej nie ma się czego obawiać.

    siewcu napisał:
    Właśnie ten model mam, i w jednym miejscu brakuje mi trochę zasięgu. Co prawda komputery łapią, ale telewizor nie chce się połączyć, a nie mogę do niego podpiąć ani kabla, ani lepszej antenty. Wkładać jakąś lepszą czy przyzwyczaić się do rwącego się połączenia?

    Ten router w oprogramowaniu fabrycznym ma moc nadawania ustawioną na 40mW. Jest dostępne kilka ciekawych alternatyw, na przykład Tomato, czy dd-wrt (i wiele więcej). Pozwalają one na regulację mocy wyjściowej do pewnego stopnia (w zakresie 0-250mW). Uwaga - z informacji, które znalazłem kiedyś na jakimś forum poświęconym temu tematowi nie zalecane jest ustawianie tych końcówek na więcej niż 100-120mW, gdyż nie są one chłodzone odpowiednio do ciągłej pracy przy takiej mocy. Zmiana mocy wyjściowej z 40 na 100mW (16dBm na 20dBm) może przynieść już jakąś widoczną poprawę.

    0
  • #13 05 Lut 2012 12:59
    banan1994554
    Poziom 7  

    ehh moze powiem najprościej tak.
    Jesteście lepsi ode mnie wiec proszę was o rade, co(jaka kartę +antenę) tak abym miał spory zasięg(większy niż mam i to o wiele najlepiej)
    możne to być sama antena
    albo wifi+antena doradźcie cokolwiek jak mam zmieniać całość to możecie zaproponować coś nawet ok 100zl

    0
  • #14 05 Lut 2012 13:12
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nie chcesz współpracować w kwestii tego tematu, to jak Ci pomóc? Nie podałeś nadal ani modelu swojego routera, ani nawet w przybliżeniu rozmieszczenia urządzeń i odległości między nimi. Więc NAJPROŚCIEJ, jeśli już o tym mówimy, będzie podać istotne informacje. Bez nich można Ci powiedzieć - kup lepszy router, lepszą kartę, lepsze anteny, wyburz dwie ściany po drodze i na pewno zadziała, chyba że nie.

    0
  • #15 05 Lut 2012 14:32
    banan1994554
    Poziom 7  

    TL-WR740N tak tam pisze na routerze
    odległości nie mam jak zmierzyć ale mniej więcej przez 2pietra musi przejść, a ściany są w dodatku ocieplane(styropian+stelaż+karton-gips, a jak się liczą kasetony i podwieszany sufit to tez)
    antena w routerze jest 1 i nie wiem dokładnie ile dbi ma ale tak na oko więcej nieco niż w moim wifi( przypuszczam 3-6).
    ale chce zmienić swój sprzęt w komputerze tak aby bez problemu odebrało zasięg przez ściany

    0
  • #16 05 Lut 2012 14:40
    siewcu
    Poziom 33  

    dt1 napisał:
    siewcu napisał:
    Właśnie ten model mam, i w jednym miejscu brakuje mi trochę zasięgu. Co prawda komputery łapią, ale telewizor nie chce się połączyć, a nie mogę do niego podpiąć ani kabla, ani lepszej antenty. Wkładać jakąś lepszą czy przyzwyczaić się do rwącego się połączenia?

    Ten router w oprogramowaniu fabrycznym ma moc nadawania ustawioną na 40mW. Jest dostępne kilka ciekawych alternatyw, na przykład Tomato, czy dd-wrt (i wiele więcej). Pozwalają one na regulację mocy wyjściowej do pewnego stopnia (w zakresie 0-250mW). Uwaga - z informacji, które znalazłem kiedyś na jakimś forum poświęconym temu tematowi nie zalecane jest ustawianie tych końcówek na więcej niż 100-120mW, gdyż nie są one chłodzone odpowiednio do ciągłej pracy przy takiej mocy. Zmiana mocy wyjściowej z 40 na 100mW (16dBm na 20dBm) może przynieść już jakąś widoczną poprawę.

    Póki co zostawiłem 70 - tyle ma fabrycznie ddwrt, podobno też pow. 84mW zaczyna się przegrzewanie końcówek; postaram się jeszcze wrzucić jakieś lepsze antety, może się poprawi.

    0
  • #17 05 Lut 2012 18:56
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    banan1994554 napisał:
    TL-WR740N tak tam pisze na routerze

    Plusem tego routera jest dość silna końcówka mocy. Minusem brak możliwości zmiany anteny. Z moich testów wynika, że na wyższych kanałach ten router osiągał nieco lepsze dystanse (może to mieć związek z zestrojeniem anteny), więc spróbuj na kanale 11 go ustawić. Sprawdź inne ustawienia anteny - antena postawiona pionowo będzie miała największą skuteczność w płaszczyźnie poziomej. Przez dwa piętra będzie dość cienko z zasięgiem. Najbardziej polecałbym Ci puścić kabel dwa piętra w dół od tego routera, a na końcu tego kabla podłączyć punkt dostępowy - to byłoby najporządniej działające rozwiązanie. Ewentualnie postawienie po drodze urządzenia działającego jako repeater (np TP-Link TL-WN743ND ma taką funkcję) - wspomniane urządzenie pośredniczy w transmisji między głównym routerem, a komputerem lączącym się z siecią. W ostateczności, jeśli zasięg jest na styk, wymiana fabrycznej antenki z karty sieciowej na lepszą może w niewielkim stopniu pomóc, ale ma to sens tylko wtedy, jeśli jakikolwiek zasięg już jest.

    siewcu napisał:
    Póki co zostawiłem 70 - tyle ma fabrycznie ddwrt, podobno też pow. 84mW zaczyna się przegrzewanie końcówek;

    100mW jest na pewno bezpieczne, mój znajomy poprosił mnie o wgranie Tomato i ustawienie (na jego odpowiedzialność, gdyż nie polecałem mu >100mW) 120mW... To było 2 lata temu, router do dzisiaj działa.

    0
  • #18 05 Lut 2012 19:25
    banan1994554
    Poziom 7  

    z kanałami to ostawiłem sobie 4 bo podobno na którym mniej sieci to lepiej chodzi
    chyba ze czym wyższy i bardziej luźny to tez pomaga? bo już kiedyś ostawiłem na 4 kanał bo 0 sieci na nim jest;] teraz tylko moja

    0
  • #20 06 Lut 2012 00:28
    siewcu
    Poziom 33  

    dt1 napisał:
    siewcu napisał:
    Póki co zostawiłem 70 - tyle ma fabrycznie ddwrt, podobno też pow. 84mW zaczyna się przegrzewanie końcówek;

    100mW jest na pewno bezpieczne, mój znajomy poprosił mnie o wgranie Tomato i ustawienie (na jego odpowiedzialność, gdyż nie polecałem mu >100mW) 120mW... To było 2 lata temu, router do dzisiaj działa.

    To ustawiłem 100mW, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce - jak już pisałem, dołożę też jakieś lepsze anteny i pomyślę, jak rozwiąć sprawę chłodzenia końcówki mocy. Zastanawiam się, czy wystarczą może radiatory na przykład takie jak do kości pamięci na karcie graficznej? Czy coś większego?

    0
  • #21 06 Lut 2012 21:13
    banan1994554
    Poziom 7  

    Ma ktos cos lepszego niz kolega 2up?
    doradzcie cos z allegro najlepiej co kupic bo yagi widzialem sa tanie w miare a wiecej dbi niz dookolne;]
    odpowiedzcie tylko linkiem do mojego tplinka pls

    0