Witam jestem nowy na tym forum ale do rzeczy.
Wybudowałem sobie w tym roku Garaż warsztat i na wiosnę planuję położyć instalację elektryczną i chciał bym się dowiedzieć czy moja koncepcja jest dobra.
Planuje kupić rozdzielnię p/t 36m
A w niej umieścić następujące obwody
1)Zabezpieczenie automatyki(stycznik automat do światła itd) 2A
2)Obwód oświetleniowy bezpośredni do załączania jednej lampy w środku I automatu schodowego przed bramą (żeby mi ktoś nie włączył aby świeciła nonstop) 6A
3)Obwód oświetleniowy za stycznikiem czyli reszta oświetlenia w środku i za garażem mały plac. 6A
4)Różnicówka na gniazda 63A 30mA (taką mam)
5-10) Gniazda 230V wyłączane stycznikiem 20A
11-13) stycznik 4 polowy 40A
14)Czasówka stycznika (jak zapomnę wyłączyć żeby na daremno nie chodził)
15) Wskaźnik obecności fazy.
Szafe dają taką dużą bo taką mam a po drugi będę podłączał tam także piwnice.
Stycznik ma wyłączać zasilanie w gniazdkach i nie tylko dlatego ze lubię pomajstrować przy elektryce i zdarzyło się tak ze w piwnicy zostawiłem włączony układ do 230V i pokopało ojca a wyszedłem tylko na obiad. Będzie do tego zamontowana kaseta spamel z dwoma przyciskami i kontrolką.
Na oświetlenie planuje założyć 4 lampy każda wyłączana niezależnie czyli dwa włączniki podwójne plus jeden bo załączanie światła przed bramą na stałem (przed bramą jest tylko włącznik do automatu który by świecił ok 1min)
Do garażu idzie już kabel 4x4 jedna żyła w zapasie. A w środku planuje wszystko zrobić 2,5mm2 i oświetlenie 1,5mm2
Proszę o porady czy to wszystko trzyma się ładu.
Pozdrawiam
Wybudowałem sobie w tym roku Garaż warsztat i na wiosnę planuję położyć instalację elektryczną i chciał bym się dowiedzieć czy moja koncepcja jest dobra.
Planuje kupić rozdzielnię p/t 36m
A w niej umieścić następujące obwody
1)Zabezpieczenie automatyki(stycznik automat do światła itd) 2A
2)Obwód oświetleniowy bezpośredni do załączania jednej lampy w środku I automatu schodowego przed bramą (żeby mi ktoś nie włączył aby świeciła nonstop) 6A
3)Obwód oświetleniowy za stycznikiem czyli reszta oświetlenia w środku i za garażem mały plac. 6A
4)Różnicówka na gniazda 63A 30mA (taką mam)
5-10) Gniazda 230V wyłączane stycznikiem 20A
11-13) stycznik 4 polowy 40A
14)Czasówka stycznika (jak zapomnę wyłączyć żeby na daremno nie chodził)
15) Wskaźnik obecności fazy.
Szafe dają taką dużą bo taką mam a po drugi będę podłączał tam także piwnice.
Stycznik ma wyłączać zasilanie w gniazdkach i nie tylko dlatego ze lubię pomajstrować przy elektryce i zdarzyło się tak ze w piwnicy zostawiłem włączony układ do 230V i pokopało ojca a wyszedłem tylko na obiad. Będzie do tego zamontowana kaseta spamel z dwoma przyciskami i kontrolką.
Na oświetlenie planuje założyć 4 lampy każda wyłączana niezależnie czyli dwa włączniki podwójne plus jeden bo załączanie światła przed bramą na stałem (przed bramą jest tylko włącznik do automatu który by świecił ok 1min)
Do garażu idzie już kabel 4x4 jedna żyła w zapasie. A w środku planuje wszystko zrobić 2,5mm2 i oświetlenie 1,5mm2
Proszę o porady czy to wszystko trzyma się ładu.
Pozdrawiam