Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prośba o pomoc Auraton 2025 rth i Argon 2

04 Lut 2012 15:27 18208 34
  • Poziom 8  
    Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem,ale regularnie odwiedzam to forum. Do rzeczy.
    Mam problem z podłączeniem Auratona 2025 rth ze sterownikiem Argon 2.
    Podłączyłem zgodnie z instrukcją i problem polega na tym, że piec (Siemko) nie "słucha" auratona. Dodam jeszcze że wcześniej posiadałem auratona 2020tx i było ok (do póki się nie zepsuł) .
    Po uruchomieniu 2025 rth następuje komunikacja termostatu(regulatora) z jego odbiornikem - znak fal na regulatorze(termostacie). Do tego gdy na regulatorze pokazuje się kręcące się kółeczko(piec powinien pracować) dioda na odbiorniku świeci na czerwono, gdy nie ma kółeczka - dioda świeci na zielono. Dodatkowo gdy podłączam odbiornik do sterownika Argon 2 zaczyna na nim(na Argonie) migać lampka PILOT, co świadczy o "widzeniu" Auratona.
    Niestety, nawet gdy temp. w pomieszczeniu staje się niższa/wyższa od nastawionej na regulatorze 2025 rth,pomimo zmian koloru diody, piec nie reaguje, pracuje wg swoich ustawień (tych z Argona 2). Nie pracuje nawet wówczas gdy zwieram przewody.
    Sterownik Argon 2 na 100% jest sprawny, kable, przewody także. Czy to możliwe żeby te dwa urządzenia nie współpracowały ze sobą "fabrycznie"? Czytając to forum stosowałem się do niektórych porad, ale efekt zerowy. Mogę liczyć na podpowiedź?
  • Poziom 30  
    Pod jakie styki masz podpięty sterownik do auratona
  • Poziom 25  
    Zwykle w odbiorniku podłącza się styki com i no oraz oczywiście zasilanie.
    Jaki piec? Sprawdź najpierw czy przy zwartych przewodach sterujących piecem piec pracuje czy się wyłącza- odpowiednio trzeba włączyć te przewody com-no lub com-nc.
  • Poziom 23  
    Com-nc to zdaje się przy współpracy z klimatyzatorem.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    slawecki13 napisał:
    Nie pracuje nawet wówczas gdy zwieram przewody.
    markmd napisał:
    Sprawdź najpierw czy przy zwartych przewodach sterujących piecem piec pracuje czy się wyłącza

    Czytacie co Autor pisze czy nic?
    pablowp1 napisał:
    Com-nc to zdaje się przy współpracy z klimatyzatorem.

    W tym wypadku właśnie trzeba podłączyć COM - NC
    Jeżeli są zwarte przewody to kocioł nie pracuje.

    Sprawdź czy przewody w wtyczce RJ12 masz zaciśnięte na dwóch środkowych pinach.
  • Poziom 25  
    Faktycznie trochę pisze, tylko nie wiadomo o jakie przewody chodzi. Ważne aby kocioł z Auratonem zadziałał.
  • Poziom 8  
    Próbowałem wszelkich możliwych sposobów. COM-NO, COM-NC itd. Efektów brak. Piec firmy Siemko 19 KW
    Praktyka: Temperatura zadana na piecu 57. Histereza 1. Piec po osiągnięciu temp. zadanej wyłącza się, przy 55,9 włącza. Próbowałem podłączać Auratona zarówno gdy piec pracował i gdy był w stanie spoczynku. Efekt-po podłączeniu Auratona pompa CO działa 30 sekund co 1 minutę(bez Auratona pracuje nieprzerwanie i tak ma być), zwieranie przewodów(jaka to kombinacja by nie była) nie powoduje nic (nie wyłącza/włącza pieca).
  • Poziom 23  
    slawecki13 napisał:
    Niestety, nawet gdy temp. w pomieszczeniu staje się niższa/wyższa od nastawionej na regulatorze 2025 rth,pomimo zmian koloru diody, piec nie reaguje, pracuje wg swoich ustawień (tych z Argona 2). Nie pracuje nawet wówczas gdy zwieram przewody.
    Sterownik Argon 2 na 100% jest sprawny, kable, przewody także.


    Opisz jak działał kocioł przy poprzednim sterowniku.
  • Poziom 8  
    Poprzednio: Temperatura na termostacie była nastawiona na 22 stopnie. Po osiągnięciu tej temp. piec przechodził w stan spoczynku. Włączał się w dwóch przypadkach:1 gdy temp. w pomieszczeniu, w którym był termostat, spadała poniżej 22 stopni i 2 gdy temp. wody w kotle schodziła poniżej 57 stopni(piec pracował chwilę i po osiągnięciu 57 wyłączał się).
    Przewód RJ12 jest podłączony na 2 środkowych pinach
  • Poziom 23  
    slawecki13 napisał:
    Poprzednio: Temperatura na termostacie była nastawiona na 22 stopnie. Po osiągnięciu tej temp. piec przechodził w stan spoczynku. Włączał się w dwóch przypadkach:1 gdy temp. w pomieszczeniu, w którym był termostat, spadała poniżej 22 stopni i 2 gdy temp. wody w kotle schodziła poniżej 57 stopni(piec pracował chwilę i po osiągnięciu 57 wyłączał się).
    Przewód RJ12 jest podłączony na 2 środkowych pinach


    Euraton 2020 zwierał albo rozwierał te dwa podłączone do niego przewody.
    Co w tej materii pisze instrukcja do sterownika kotła ( nie znam)?
    Może należy uaktywnić funkcje termostatu pokojowego?
  • Poziom 30  
    Co się dzieje jak te dwa przewody z kotła nie są nigdzie podpięte i nie są zwarte
  • Poziom 8  
    zybie napisał:
    Co się dzieje jak te dwa przewody z kotła nie są nigdzie podpięte i nie są zwarte


    Piec pracuje normalnie. Tzn. po osiągnięciu nastawionej na kotle temp. 57 stopni wyłącza się, a poniżej 56 zaczyna pracować.
    Co oznacza "uaktywnić funkcję termostatu pokojowego?
    Jutro zacznę jeszcze raz wszystko od początku.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Instrukcja 1
    Instrukcja 2
    Krótko mówiąc, jeżeli zewrzesz te dwa przewody to powinna mrugać kontrolka PILOT. - pod warunkiem, że kocioł nie grzeje CWU lub siebie do wymaganej temp.
  • Poziom 30  
    Zewrzyj oba przewody od sterownika kocioł powinien się wyłączyć
  • Poziom 23  
    slawecki13 napisał:
    zybie napisał:
    Co się dzieje jak te dwa przewody z kotła nie są nigdzie podpięte i nie są zwarte


    Piec pracuje normalnie. Tzn. po osiągnięciu nastawionej na kotle temp. 57 stopni wyłącza się, a poniżej 56 zaczyna pracować.
    Co oznacza "uaktywnić funkcję termostatu pokojowego?
    Jutro zacznę jeszcze raz wszystko od początku.


    W innych sterownikach funkcję sterowania termostatem pokojowym musisz "załączyć" podając jaka temperatura kotła ma być utrzymywana po osiągnięciu temperatury pomieszczenia.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    "Jeśli
    temperatura kotła przekroczy 80°C regulator włączy pompę bez względu na
    stan termostatu pokojowego"
    "Jeśli nastąpiło zwarcie styków termostatu, a temperatura na kotle była mniejsza
    od temperatury krytycznej* to regulator nie wyłącza nadmuchu i nie przerywa
    cyklów podajnika. Wentylator i podajnik pracują do momentu osiągnięcia przez
    kocioł temperatury krytycznej*"
    "UWAGA!!. Gdy załączona jest obsługa pompy C.W.U. (parametr „nc”) to
    regulator przejdzie w wymuszony stan nadzoru przez termostat pokojowy
    dopiero po osiągnięciu w zasobniku C.W.U. temperatury nastawionej
    w „nc” i wyłączeniu pompy ładującej zasobnik C.W.U"

    Cytaty z instrukcji.
  • Poziom 23  
    piracik napisał:
    "Jeśli
    temperatura kotła przekroczy 80°C regulator włączy pompę bez względu na
    stan termostatu pokojowego"
    "Jeśli nastąpiło zwarcie styków termostatu, a temperatura na kotle była mniejsza
    od temperatury krytycznej* to regulator nie wyłącza nadmuchu i nie przerywa
    cyklów podajnika. Wentylator i podajnik pracują do momentu osiągnięcia przez
    kocioł temperatury krytycznej*"
    "UWAGA!!. Gdy załączona jest obsługa pompy C.W.U. (parametr „nc”) to
    regulator przejdzie w wymuszony stan nadzoru przez termostat pokojowy
    dopiero po osiągnięciu w zasobniku C.W.U. temperatury nastawionej
    w „nc” i wyłączeniu pompy ładującej zasobnik C.W.U"

    Cytaty z instrukcji.


    Temperatura krytyczna - tu pewnie jest problem.
    Z automatu jest ustawiana na poziomie tej "grzej" - należy ją obniżyć.

    Dodano po 58 [sekundy]:

    ps.
    Co pisze instrukcja o tej temp. krytycznej
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    1tropek napisał:
    Co pisze instrukcja o tej temp. krytycznej

    Post nr 13 - dałem Ci dwie instrukcje.
  • Poziom 23  
    piracik napisał:
    1tropek napisał:
    Co pisze instrukcja o tej temp. krytycznej

    Post nr 13 - dałem Ci dwie instrukcje.


    Pozycja Nr 6 pierwszej tabelki:
    Temperatura wyłączenia regulatora -*-
    Jak się ją ustawia?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    "Wejście w tryb serwisowy: Wyłączyć regulator. Z wciśniętym przyciskiem
    START/STOP załączyć regulator. Po pojawieniu się czterech kresek poziomych
    puścić START/STOP. Z lewej strony wyświetlacza pojawi się skrót ustawianego
    parametru a z prawej wartość danego parametru."
  • Poziom 8  
    piracik napisał:
    Instrukcja 1
    Instrukcja 2
    Krótko mówiąc, jeżeli zewrzesz te dwa przewody to powinna mrugać kontrolka PILOT. - pod warunkiem, że kocioł nie grzeje CWU lub siebie do wymaganej temp.

    Zwarłem - miga

    Dodano po 3 [minuty]:

    zybie napisał:
    Zewrzyj oba przewody od sterownika kocioł powinien się wyłączyć

    Wyłączył się

    Czego to dowodzi?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Że działa.
    Podłącz teraz pod zaciski COM-NC i ciesz się programatorem pokojowym. (termostatem)
  • Poziom 23  
    piracik napisał:
    Że działa.
    Podłącz teraz pod zaciski COM-NC i ciesz się programatorem pokojowym. (termostatem)


    Przeczytaj instrukcję termostatu pokojowego o zmianie kanału transmisji między bazą a sterownikiem.
  • Poziom 30  
    Sterownik kotła jest sprawny zwarcie styków wyłącza kocioł, rozwarcie załącza kocioł w związku z tym należy przewody podpiąć pod KOM i NC
  • Poziom 8  
    Jutro zmienię na COM i NC. O efektach napiszę
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    1tropek napisał:
    Euraton 2020 zwierał albo rozwierał te dwa podłączone do niego przewody.

    Super. Jak na to wpadłeś?
    1tropek napisał:

    piracik napisał:
    "Jeśli
    temperatura kotła przekroczy 80°C regulator włączy pompę bez względu na
    stan termostatu pokojowego"
    "Jeśli nastąpiło zwarcie styków termostatu, a temperatura na kotle była mniejsza
    od temperatury krytycznej* to regulator nie wyłącza nadmuchu i nie przerywa
    cyklów podajnika. Wentylator i podajnik pracują do momentu osiągnięcia przez
    kocioł temperatury krytycznej*"
    "UWAGA!!. Gdy załączona jest obsługa pompy C.W.U. (parametr „nc”) to
    regulator przejdzie w wymuszony stan nadzoru przez termostat pokojowy
    dopiero po osiągnięciu w zasobniku C.W.U. temperatury nastawionej
    w „nc” i wyłączeniu pompy ładującej zasobnik C.W.U"

    Cytaty z instrukcji.


    Temperatura krytyczna - tu pewnie jest problem.
    Z automatu jest ustawiana na poziomie tej "grzej" - należy ją obniżyć.

    Dodano po 58 [sekundy]:

    ps.
    Co pisze instrukcja o tej temp. krytycznej

    Naprawdę? Nie domyśliłbym się czytając zacytowany tekst z instrukcji.
    1tropek napisał:

    piracik napisał:
    1tropek napisał:
    Co pisze instrukcja o tej temp. krytycznej

    Post nr 13 - dałem Ci dwie instrukcje.


    Pozycja Nr 6 pierwszej tabelki:
    Temperatura wyłączenia regulatora -*-
    Jak się ją ustawia?

    W tym momencie pogubiłem się czy Ty potrzebujesz pomocy, czy robisz tylko chaos udając, że pomagasz.
    1tropek napisał:
    piracik napisał:
    Że działa.
    Podłącz teraz pod zaciski COM-NC i ciesz się programatorem pokojowym. (termostatem)


    Przeczytaj instrukcję termostatu pokojowego o zmianie kanału transmisji między bazą a sterownikiem.

    Nie wiem po co cytujesz moje posty. Ja mam czytać tą instrukcję?
    Nie wystarczy, że dla autora przeczytałem instrukcję kotła i znalazłem odpowiedź na jego problem zamieszczając również najważniejsze fragmenty tutaj na forum?

    Oświeć mnie o tej zmianie kanału transmisji bo przeszukałem całą i nic nie znalazłem.
    Auraton 2005 ma możliwość przestawienia funkcji klimatyzator/grzejnik natomiast ten, który ma autor nie posiada. Funkcję ta pełnią tylko zaciski COM-NC / COM-CO
    Wszystko w tym temacie.
  • Poziom 23  
    piracik napisał:
    Oświeć mnie o tej zmianie kanału transmisji bo przeszukałem całą i nic nie znalazłem.
    Auraton 2005 ma możliwość przestawienia funkcji klimatyzator/grzejnik natomiast ten, który ma autor nie posiada. Funkcję ta pełnią tylko zaciski COM-NC / COM-CO
    Wszystko w tym temacie.


    Mam nadzieję, że nie przesadzę ale jestem razem z "slawecki13" bardzo Ci wdzięczny za rozwiązanie jego problemu, za odnalezienie i zacytowanie na tym forum instrukcji od jego kotła.

    Co do kwestii "oświecania Cię" - załóż nowy temat.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    1tropek napisał:
    Co do kwestii "oświecania Cię" - załóż nowy temat.

    Cytujesz mój post sugerując abym przeczytał instrukcje o zmianie transmisji czego w ogóle w tym sterowniku nie ma. Wiesz o czymś co nie było powiedziane? Znalazłeś coś podobnego?
    Napisz o co Ci chodzi.
  • Poziom 23  
    piracik napisał:
    1tropek napisał:
    Co do kwestii "oświecania Cię" - załóż nowy temat.

    Cytujesz mój post sugerując abym przeczytał instrukcje o zmianie transmisji czego w ogóle w tym sterowniku nie ma. Wiesz o czymś co nie było powiedziane? Znalazłeś coś podobnego?
    Napisz o co Ci chodzi.



    Wybacz moją niezręczność w komunikacji z Tobą.
    Cytując Twój wpis nie było moją intencją sugerowanie Tobie czegokolwiek.
    W tym wątku i ja i Ty piszemy dla osoby proszącej nas o pomoc.

    Co do meritum - w starym sterowniku Euraton 2020TX dosyć często przy wymianie baterii "siadała" transmisja bazy z termostatem. Nie gadały ze sobą.
    Jak jest w nowym sterowniku Euraton2025RTH zobaczymy po jakimś czasie.
    W swoim wpisie zasugerowałem slawecki13 by sprawdził tą ewentualność.
    Moja wina, bo nie sprecyzowałem którego sterownika.
    Przepraszam.
  • Poziom 8  
    Witam. Podłączyłem zgodnie z Waszymi radami - COM i NC. Działa :D .
    Wcześniej też podłączyłem pod te styki i nie zaskoczył. Koniec końców - sukces. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.