Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowarka akumulatorów samochodowych - Gdzie błąd ?

04 Lut 2012 17:33 1713 2
  • Poziom 18  
    Witam.
    O tej ładowarce był już temat. Przy pomocy kolegów udało się ją uruchomić i od paru miesięcy wykorzystuje ją do ładowania akumulatora samochodowego. Ponieważ stopień naładowania oceniam za pomocą gęstości elektrolitu i napięcia do tej pory nie zwracałem uwagi na to, że dioda LED / wskazująca pracę ładowarki / nie świeci. Nie ma w ogóle napięcia tam gdzie powinna być podłączona dioda. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy ładowarka samoczynnie wyłączy ładowanie po osiągnięciu właściwych parametrów.
    Sumując powyższe "wypociny" mam dwa pytania :
    1. Z jakich powodów dioda LED może nie świecić ?
    2. Czy przyczyna nie świecenia diody może powodować braku samoczynnego wyłączenia ładowania po osiągnięciu odpowiednich parametrów przez akumulator ?
    Załączam dwa schematy - oryginalny oraz po moich pewnych zmianach / nie wiem czy to można nazwać schematem, ale niech tam ... /.
    Pozdrawiam.
    Ładowarka akumulatorów samochodowych - Gdzie błąd ?
    Ładowarka akumulatorów samochodowych - Gdzie błąd ?
  • Poziom 18  
    Przepraszam. Przez pomyłkę zamieściłem schemat sprzed poprawek. Wtedy zamieniłem anodę z katodą w Ty1 i Ty2.
    Teraz załączam ten właściwy.
    Ładowarka akumulatorów samochodowych - Gdzie błąd ?
  • Poziom 18  
    Po wymianie tyrystorów ładowarka ruszyła.
    Temat zamykam.