Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchenka Mastercook TYP 3400 - dymi

marcin25jaw 04 Lut 2012 19:16 4824 7
  • #1 04 Lut 2012 19:16
    marcin25jaw
    Poziom 9  

    Witam forumowiczów :)

    Moja Babcia posiada 11 letnią kuchenkę gazowo-elektryczną i problem polega na tym, że bardzo zaczęła dymić :/
    Kiedy przyjechałem ją zobaczyć faktycznie było dożo dymu. Rozebrałem płytę gazową aby popatrzeć, czy nie ma zwarcia na instalacji, ale nie było żadnych śladów aby cokolwiek było uszkodzone. Więc po ostygnięciu wymyłem dokładnie piekarnik od środka aby zobaczyć co jest nie tak i okazało się, że dymi się (w jednym małym miejscu) z dolnej blachy tego piekarnika hmmm czyżby się przepalała od grzałki ?? Później pomyślałem, że to może wina termostatu, bo w drugim podejściu (po całkowitym wystygnięciu) ustawiłem pokrętło tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.

    Więc tak drodzy Państwo :) jestem raczej pewny, ze to termostat i zamówię go na allegro, ale chciałbym wiedzieć czy powinna dymić dolna blacha w piekarniku ?? czy już Babcia ją przegrzała (przepaliła) i dymić będzie już zawsze ??

    Nie chcę przypuszczeń, ale czy ktoś miał taki problem lub słyszał o takim ?? poczekam kilka dni i tak czy inaczej opowiem czy pomógł nowy termostat czy jednak kupiłem nową kuchenkę ;)

    Pozdrawiam ;)

    0 7
  • #2 04 Lut 2012 20:40
    movzx
    Poziom 39  

    Może zanim wymienisz termostat, zacznij od sprawdzenia czy nie dostał się brud i tłuszcz na grzałkę...

    0
  • #3 05 Lut 2012 01:51
    peter falk
    Specjalista AGD

    Przebicie od dolnej grzałki do obudowy ponieważ:

    marcin25jaw napisał:
    tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.


    Nic nowego. Nowa grzała "łopata" w łapkę i do roboty.
    A tłuszczyk to raczej nie w tej branży - bardziej gazowej.

    0
  • #4 05 Lut 2012 08:01
    marcin25jaw
    Poziom 9  

    movzx napisał:
    Może zanim wymienisz termostat, zacznij od sprawdzenia czy nie dostał się brud i tłuszcz na grzałkę...


    jestem w 100% przekonany, ze to nie brud na grzałce :) myślałem, że brud w piekarniku gdzieś zalegający w zagięciach spodu, ale wymyte wszystko idealnie i spód dalej dymi hmmm może spód rozgrzewa się "za bardzo" i taki efekt ??



    peter falk napisał:
    Przebicie od dolnej grzałki do obudowy ponieważ:
    marcin25jaw napisał:
    tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.


    Nic nowego. Nowa grzała "łopata" w łapkę i do roboty.
    A tłuszczyk to raczej nie w tej branży - bardziej gazowej.


    nie rozumiem ?? co to za "łopata"

    0
  • #5 05 Lut 2012 13:45
    movzx
    Poziom 39  

    marcin25jaw napisał:
    co to za "łopata"
    Prawdopodobnie chodzi o kształt grzałki ;)

    0
  • #6 06 Lut 2012 01:45
    peter falk
    Specjalista AGD

    movzx napisał:
    Prawdopodobnie chodzi o kształt grzałki

    Dokładnie.
    W zasadzie wszyscy w Polsce serwisanci M-ka tak ją określają ze względu na charakterystyczny kształt.
    :arrow: movzx Bingo - nie ma to jak "swój" człowiek na forum :ok: - "aluzju paniał" w lot :spoko:

    0
  • #7 06 Lut 2012 07:41
    marcin25jaw
    Poziom 9  

    zaczął się pracowity tydzień, ale nie lubię się poddawać i za Waszą sugestią rozbiorę moją kuchnię bardziej "dogłębnie" ;) nawet widzę to oczyma wyobraźni gdzie ta grzałka bezpośrednio dotyka spodu kuchni i dlatego ta blacha się przegrzewa i dymi ;)

    Jak uporam się z usterką to napiszę co to było dokładnie :) na razie ślicznie dziękuję :)

    0
  • #8 07 Lut 2012 07:46
    marcin25jaw
    Poziom 9  

    Już wczoraj zająłem się kuchnią babci. Rozebrałem ją na części pierwsze aby dobrać się do grzałki na spodzie piekarnika (babcia była w głębokim szoku).
    Okazało się, że dolna grzałka dotyka "bębna" piekarnika i przepala spód i dlatego dymi. Problem polega na tym, że osłona dolna grzałki (blacha) jest wygięta i ona dociska tą grzałkę do piekarnika.
    Nie widze sposobu aby tą blachę w jakikolwiek sposób odgiąć aby nie dotykała grzałki a musi dobrze dochodzić, aby nie uciekało ciepłe powietrze lub w najgorszym przypadku nie spalała się termoizolacja (ta wata)

    Czy macie jakieś pomysły na ten problem ?? może idzie gdzieś taką blachę kupić ?? lub może wiecie jak ją naprawić, zmodernizować ??


    Babcia już w ten piątek chce się wybrać kupić nową kuchnię, ale ja nie dam za wygraną i szkoda mi wyrzucać bardzo zadbaną kuchenkę.

    Czekam na dobre rady ;)

    0