Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mastercook TYP 3400 - dymi

marcin25jaw 04 Feb 2012 19:16 6081 7
  • #1
    marcin25jaw
    Level 10  
    Witam forumowiczów :)

    Moja Babcia posiada 11 letnią kuchenkę gazowo-elektryczną i problem polega na tym, że bardzo zaczęła dymić :/
    Kiedy przyjechałem ją zobaczyć faktycznie było dożo dymu. Rozebrałem płytę gazową aby popatrzeć, czy nie ma zwarcia na instalacji, ale nie było żadnych śladów aby cokolwiek było uszkodzone. Więc po ostygnięciu wymyłem dokładnie piekarnik od środka aby zobaczyć co jest nie tak i okazało się, że dymi się (w jednym małym miejscu) z dolnej blachy tego piekarnika hmmm czyżby się przepalała od grzałki ?? Później pomyślałem, że to może wina termostatu, bo w drugim podejściu (po całkowitym wystygnięciu) ustawiłem pokrętło tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.



    Więc tak drodzy Państwo :) jestem raczej pewny, ze to termostat i zamówię go na allegro, ale chciałbym wiedzieć czy powinna dymić dolna blacha w piekarniku ?? czy już Babcia ją przegrzała (przepaliła) i dymić będzie już zawsze ??

    Nie chcę przypuszczeń, ale czy ktoś miał taki problem lub słyszał o takim ?? poczekam kilka dni i tak czy inaczej opowiem czy pomógł nowy termostat czy jednak kupiłem nową kuchenkę ;)

    Pozdrawiam ;)
  • #2
    movzx
    Level 39  
    Może zanim wymienisz termostat, zacznij od sprawdzenia czy nie dostał się brud i tłuszcz na grzałkę...
  • #3
    peter falk
    Home appliances specialist
    Przebicie od dolnej grzałki do obudowy ponieważ:
    marcin25jaw wrote:
    tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.


    Nic nowego. Nowa grzała "łopata" w łapkę i do roboty.
    A tłuszczyk to raczej nie w tej branży - bardziej gazowej.
  • #4
    marcin25jaw
    Level 10  
    movzx wrote:
    Może zanim wymienisz termostat, zacznij od sprawdzenia czy nie dostał się brud i tłuszcz na grzałkę...


    jestem w 100% przekonany, ze to nie brud na grzałce :) myślałem, że brud w piekarniku gdzieś zalegający w zagięciach spodu, ale wymyte wszystko idealnie i spód dalej dymi hmmm może spód rozgrzewa się "za bardzo" i taki efekt ??



    peter falk wrote:
    Przebicie od dolnej grzałki do obudowy ponieważ:
    marcin25jaw wrote:
    tylko na 50 stopni i czerwona kontrolka od nagrzania nie zgasła a piekarnik rozgrzał się wyżej niż 50 stopni (to pewne) i znów nazbierało się wewnątrz piekarnika pełno dymu.


    Nic nowego. Nowa grzała "łopata" w łapkę i do roboty.
    A tłuszczyk to raczej nie w tej branży - bardziej gazowej.


    nie rozumiem ?? co to za "łopata"
  • #5
    movzx
    Level 39  
    marcin25jaw wrote:
    co to za "łopata"
    Prawdopodobnie chodzi o kształt grzałki ;)
  • #6
    peter falk
    Home appliances specialist
    movzx wrote:
    Prawdopodobnie chodzi o kształt grzałki

    Dokładnie.
    W zasadzie wszyscy w Polsce serwisanci M-ka tak ją określają ze względu na charakterystyczny kształt.
    :arrow: movzx Bingo - nie ma to jak "swój" człowiek na forum :ok: - "aluzju paniał" w lot :spoko:
  • #7
    marcin25jaw
    Level 10  
    zaczął się pracowity tydzień, ale nie lubię się poddawać i za Waszą sugestią rozbiorę moją kuchnię bardziej "dogłębnie" ;) nawet widzę to oczyma wyobraźni gdzie ta grzałka bezpośrednio dotyka spodu kuchni i dlatego ta blacha się przegrzewa i dymi ;)

    Jak uporam się z usterką to napiszę co to było dokładnie :) na razie ślicznie dziękuję :)
  • #8
    marcin25jaw
    Level 10  
    Już wczoraj zająłem się kuchnią babci. Rozebrałem ją na części pierwsze aby dobrać się do grzałki na spodzie piekarnika (babcia była w głębokim szoku).
    Okazało się, że dolna grzałka dotyka "bębna" piekarnika i przepala spód i dlatego dymi. Problem polega na tym, że osłona dolna grzałki (blacha) jest wygięta i ona dociska tą grzałkę do piekarnika.
    Nie widze sposobu aby tą blachę w jakikolwiek sposób odgiąć aby nie dotykała grzałki a musi dobrze dochodzić, aby nie uciekało ciepłe powietrze lub w najgorszym przypadku nie spalała się termoizolacja (ta wata)

    Czy macie jakieś pomysły na ten problem ?? może idzie gdzieś taką blachę kupić ?? lub może wiecie jak ją naprawić, zmodernizować ??


    Babcia już w ten piątek chce się wybrać kupić nową kuchnię, ale ja nie dam za wygraną i szkoda mi wyrzucać bardzo zadbaną kuchenkę.

    Czekam na dobre rady ;)