Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cubase AI4 Brak dźwięku w midi

waldek773 04 Feb 2012 19:49 4958 9
  • #1
    waldek773
    Level 12  
    Witam.proszę o pomoc.Dlaczego w Cubase AI4 brak dzwięku w plikach midi?
    Mam też Cubase LE4 i tam po lewej stronie w Output Routing jest wpisany Syntezator GS wave.Dlaczego w AI4 tego niema?
  • #2
    nyquist
    Level 25  
    Witam.
    Co prawda nie mam konkretnej odpowiedzi na pytanie kolegi, ale postanowiłem odpowiedzieć, ponieważ spotkałem się już z takim faktem, że syntezator wirtualny "Microsoft SG Wavetable" jest "niewidzialny" w niektórych programach tego typu, szczególnie tych nowszych, m.in. Cakewalk Sonar. Nasunął mi się wniosek, że być może producenci celowo nie pozwalają swoim programom, należącym de facto do grupy profesjonalnych, "zobaczyć" tego syntezatora, który (i to może jest wytłumaczenie) do profesjonalnych się nie zalicza.. ale oczywiście mogę się mylić.
    Pozdrawiam.
  • #3
    waldek773
    Level 12  
    Chyba masz rację.Jak już mida obrabiam to podłączam sie pod klawisz Motif Xs,ale zanim mida przygotuję to wygodniej mi z wirtualnym brzmieniem.więc może ktoś ma na to sposób?
  • #4
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Nie myślę żeby Steinberg zrobił taki krok w tył. A jak wygląda wyjście w właściwościach kanału? Na każdym kanale masz zdefiniowane wejście i wyjście. Jeżeli wyjście masz zmapowane nie na emulator windowsowy to słychać nic nie będzie.

    Zerknij na poniższy obrazek, jest on zrobiony na starszym Subase 2. Masz wejście In, sczytujące z wszystkich wejść MIDI i wyjście - Out kierujące sygnał MIDI do syntezatora windows.
    W tym miejscu można również przekierować sygnał na dowolne wyjście MIDI, np fizyczne, lub na instrument wirtualny VSTi.

    Cubase AI4 Brak dźwięku w midi

    Szukaj rozwiązania w tym miejscu.
  • #5
    waldek773
    Level 12  
    Tak.masz rację tu jest problem bo to pole jest puste.Po kliknięciu tam wyskakuje No vst instruments.Więc jak to zrobić?
  • #6
    nos
    Level 11  
    Ja też mam problem z odtwarzaniem midi, tzn jest cisza, pomimo dobrych ustawień (Cubase LE5). Co jeszcze trzeba ustawić, aby było ok?
    W Midi Device Manager jest zainstalowane GM Device i to jest wybrane na ścieżce do odtwarzania.
    Cubase AI4 Brak dźwięku w midi
  • #8
    waldek773
    Level 12  
    nos wrote:
    Ja też mam problem z odtwarzaniem midi, tzn jest cisza, pomimo dobrych ustawień (Cubase LE5). Co jeszcze trzeba ustawić, aby było ok?
    W Midi Device Manager jest zainstalowane GM Device i to jest wybrane na ścieżce do odtwarzania.

    Sprawdź czy masz zaznaczone visible
  • #9
    nos
    Level 11  
    Gdzie jest to visible? Przy okazji dodam, że wyskakuje mi co jakiś czas takie okno jak poniżej.
    Cubase AI4 Brak dźwięku w midi
  • #10
    waldek773
    Level 12  
    Devices/Device Setup/MIDI Port Setup,i tu w moim przypadku nie miałem zaznaczonego visible,dlatego była cisza.