Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czujnik temperatury Kocioł SAS zwariował

infor7 05 Lut 2012 12:39 5542 4
  • #1 05 Lut 2012 12:39
    infor7
    Poziom 14  

    Witam,
    Mam Sterownik do pieca węglowego Elster 2004 Firmy SAS.

    Niestety czujnik oznaczony jako T99 (w miedzianej obudowie) zwariował.

    Temperatura raz jest normalna raz powoli idzie do 100. Gdy sie go uderzy pare razy na chwile wraca do normy. Niema go za bardzo jak rozebrać.

    Jest to sprawa dość pilna - bo są duże mrozy - a bez tego czujnika nie uruchomię pieca (pompa wody nie wystartuje)

    Prosiłbym o pomoc- ew. jaki czujnik wsadzić zamiast tego ? (o identycznych parametrach)

    0 4
  • #2 05 Lut 2012 14:04
    Romulus7874
    Poziom 27  

    Pompę możesz dać bezpośrednio z sieci. Nawet musisz.
    Co do czujnika, nie wiem.

    0
  • #3 05 Lut 2012 15:12
    infor7
    Poziom 14  

    tak, ale musiałbym odpiąć sterownik.

    Tak czy siak, nie miałem wyjścia- rozciąłem czujnik temperatury i w środku wiadomo, czujnik wymaziany jakąś dziwną substancją typu silikon/wazelina.

    Moje pytanie- w czym ten czujnik był znużony ? Bo jeśli wyczyszczę z tej mazi i włożę z powrotem do tej miedzianej rurki nie wiem czy odczyty będą prawidłowe?

    0
  • #4 05 Lut 2012 17:08
    Romulus7874
    Poziom 27  

    Czujnik zapewne w paście (takiej jak do procesorów).
    Czy taki?
    Znalazłem w necie forum elstera, i zarzekają się, że nigdzie nie kupi się czujnika do ich sterowników poza ich sklepem. Ktoś napisał, że tam siedzi zwykły LM335 za 2,50zł.
    Musiałbyś rozłupić tą końcówkę czujnika i zobaczyć. Co tam jest i jak podłączone. Jeśli jest martwy, to mu nie zaszkodzi...

    1
  • #5 05 Lut 2012 17:16
    infor7
    Poziom 14  

    dokładnie taki, i owszem LM335.

    Pasty do procesorów to nie przypomina, taki jakby rzadki sylikon o zapachu smaru....

    Wyczyściłem, zarobiłem od nowa - i narazie działa - ale podaje chyba za niską temp.
    Pewnie przez brak tej "pasty"

    0