Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

multiswitch czy konwerter.

jacho111 05 Lut 2012 17:38 2851 6
  • #1 05 Lut 2012 17:38
    jacho111
    Poziom 10  

    Witam Panaów. Do piątku działalo wszystko czyli multiswitch TRIAX 5/6 konwerter RED i antena naziemna TELEMOR. w piatek na tv naziemnej cyfrowej "wyleciały" TVN-y ,a na N -TVN-y i połowa innych programów. Wszedłem na poddasze i zaczołem zabawe w sprawdzanie co jest. Naziemną pusciłem bezpośrednio do kabli ( z pominięciem switcha) wszystko działa OK na wszystkich pokojach. W międzyczasie zauważyłem , że grzeje się i to bardzo switch - kable od pokoi odłączone i od anteny naziemnej też. Podłączone tylko przewody do konwertera. zacząłem odpinać po kolei przewody od konwertera , sprawdzając czy się grzeje dalej. jak doszedłem do VL okazało się , że przestał się grza multiswitch. po odłączeniu wszystkich przewodów pracuje choć troszke burczy ale temperatura jest normalna( nie parzy jak poprzednio) na wejściach od konwertera sa napięcia : 18V, 13V, 18V 13V - patrząc od góry . I w związku z tym mam pytanie czy uszkodzony jest switch czy po prostu uszkodził się konwerter. Może ktoś z kolegów podpowie. Konwerter "sprawdziłem na innym tunerku interstar i tam pokazywał po bezpośrednim podłączeniu przewodów do tunera takie wartości : sygnał / jakość : H/L - 80/30; H/H - 78/30 ; V/L - 75/5 ; V/H - 30/0 no i zgłupiałem. podłączyłem tuner pod H/L i kilka programów działa , ale to tylko kilka. Jeśli to możliwe to prosże o pomoc , bo nie chciałbym pakować sie w duże koszta wymiany i switcha i konwertera. w prawdzie oglądałem ceny obu sprzętów i pod uwagę przy ewentualnej wymianie biorę firmę OPTICUM może ktoś podpowie czy warto albo jaką inna za rozsądne pieniądze?? czekam na sugestie i podpowiedzi- dziekuję.

    0 6
  • #2 05 Lut 2012 18:03
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Podczas oczekiwania popraw pisownię.
    Regulamin p. 3.1.13.

    0
  • #3 05 Lut 2012 18:13
    gonzo180
    Poziom 14  

    Witam. A jak tam kabel sprawny, bo przy takich mrozach może się "rozłożyć"

    0
  • #4 05 Lut 2012 18:16
    mihal2002
    Poziom 43  

    Podpinać kolejno kable od konwertera do dekodera pomijając multiswicha. Jeżeli w danym zakresie i polaryzacji działają programy to jasne jak nie to konwerter lub kabel uszkodzony (wtyczki F mogły także zgnić przy konwerterze).

    0
  • #5 05 Lut 2012 18:17
    jacho111
    Poziom 10  

    Sprawdziłem i kable są dobre nie ma uszkodzeń ani zewnętrznej osłony ,a po sprawdzeniu miernikiem jest OK. Zupełnie nie wiem co robić instalacja działała przez 1,5 roku bez problemó - no może czsami jak były chmury to wysępowało małe drobpienie na niektórych programach ale ogólnie było OK.

    0
  • #6 05 Lut 2012 19:45
    kreslarz
    Poziom 35  

    Wydaje się, że konwerter ma zwarcie. To nie jest duży wydatek Link. Warto spróbować.

    0
  • #7 06 Lut 2012 13:42
    jacho111
    Poziom 10  

    Witam Panów!!
    no i dziś wdrapałem się na dach z nowym konwerterem podłączyłem i działa wszystko OK. po oględzinach starego okazało się , że jak poleżał w cieple to pojawiła się woda w okolicach zacisku V/L , ale nie będę się z nim bawił idzie na złom. Uważam temat za zamknięty. Wszystkim Panom serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Janusz :sm9: :sm9:

    0