Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie tranzystorem Atmega8

book 05 Lut 2012 18:40 2569 10
  • #1 05 Lut 2012 18:40
    book
    Poziom 9  

    Witam, mam pewien problem, wklejam część większego schematu - multipleksowanie wyświetlacza LED.

    Mianowicie gdy podłączam ledy bezpośrednio do procka, to mogę je gasić i zapalać, gdy przez tranzystor to świecą się cały czas, cały czas tranzystor przewodzi, co robię źle?

    Jeśli to ważne to jest to część wyświetlacza LED multipleksowanego - kolumny, na wierszach mam tak samo, tyle że tranzystor NPN i działa.

    Próbowałem już różnych wartości rezystora, a także podciągnąć bramkę do masy, i nic.

    Sterowanie tranzystorem Atmega8

    0 10
  • #2 05 Lut 2012 18:47
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Jakim napięciem jest zasilany procesor a do jakiego napięcia podłączasz emitery tranzystorów?

    0
  • #3 05 Lut 2012 18:53
    book
    Poziom 9  

    Wszystko zasilanie z 5V, dodatkowo po "drugiej stronie diody" jest tranzystor NPN, jeśli to ma jakieś znaczenie.

    0
  • #4 05 Lut 2012 19:55
    atom1477
    Poziom 43  

    Może lepiej wklej cały schemat.
    I program.
    Bo z tego co teraz podałeś wynika że to musi działać.

    PS.-RoMan-: wróciłeś?!! :D

    0
  • #5 05 Lut 2012 20:01
    -RoMan-
    Poziom 42  

    -> book

    Cudów nie ma - albo tranzystor zepsuty albo musi być różnica potencjałów. Choćby z braku podciągania wyjść do Vcc.

    -> atom1477

    A gdzieś wyjeżdżałem?

    0
  • #6 05 Lut 2012 20:42
    atom1477
    Poziom 43  

    -RoMan- napisał:
    -> atom1477

    A gdzieś wyjeżdżałem?

    Sterowanie tranzystorem Atmega8

    0
  • #7 05 Lut 2012 23:48
    excray
    Poziom 39  

    Do obecnego schematu dołóż opornik 1k między bazę a emiter tego tranzystora.

    0
  • Pomocny post
    #8 06 Lut 2012 08:39
    bercikmk
    Poziom 16  

    Przy tranzystorku PNP z mikroprocesora musiałbyś podawać masę, mnie wydaję się, że podajesz plus dlatego cały czas świeci. Chyba, że tranzystor padnięty. Druga sprawa to wartość R1. Zobacz na innym ale NPN.

    0
  • #9 06 Lut 2012 22:33
    book
    Poziom 9  

    Wymiana PNP na NPN załatwiła sprawę ;]

    0
  • #10 06 Lut 2012 23:01
    atom1477
    Poziom 43  

    No to zapomniałeś zanegować sygnał którym sterujesz bazy tych tranzystorów. Bo tam powinien być tranzystor PNP.
    NPN działa bo działa, ale jest to niepoprawna praca (w trybie inwersyjnym).
    NPN od biedy mógł by tam jeszcze zostać, ale musiał byś zamienić miejscami emiter i kolektor.
    Lepiej jednak dać PNP i zanegować sygnały sterujące.

    0
  • #11 07 Lut 2012 00:48
    book
    Poziom 9  

    Ale teraz dziala dobrze, to chyba tak zostawie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów