Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault LAguna 1.9DTI 98r. Nie mogę odpalić auta

06 Lut 2012 09:34 5384 4
  • Poziom 2  
    Mianowicie musiałem wymienić uszczelkę obudowy termostatu w mojej lagunie 1.9Dti. spuściłem płyn chłodniczy zdjąłem filtr powietrza z obudową, odłączyłem wszystkie wężyki od obudowy termostatu następnie odłączyłem dwa czujniki i zabrałem się za wymianę uszczelki.Wymieniłem uszczelkę ,a gdy to złożyłem z powrotem zalałem płyn odpowietrzyłem układ chłodzenia. Wsiadam do autka przekręcam stacyjkę silnik zakręcił dwa razy i wyskoczyła kontrolka STOP wraz z kontrolką temperatury płynu chłodzącego. Jak mógł bym naprawić tą usterkę ?? proszę o pomoc. Dodam jeszcze ,że po przekręceniu kluczyka gaśnie wyświetlacz na zegarami i wyświetlacz radia.
    Renault LAguna 1.9DTI 98r. Nie mogę odpalić auta Renault LAguna 1.9DTI 98r. Nie mogę odpalić auta
    Pierwsze zdjęcie przed rozruchem
    Drugie w trakcie rozruchu

    Może coś z rozrusznikiem się stało że w ogóle nie chce kręcić, albo jakiś bezpiecznik, przekaźnik ?
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    A nie zamieniłeś przewodów przy czujnikach. Sprawdź stan naładowania akumulatora. Sprawdź czy przez nieostrożność nie został wypięty jakiś przewód w okolicy Twojej interwencji.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Sprawdź czy masz odpowiedni poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym.
    Bo tam masz czujnik jakbyś miał zbyt mało płynu to wtedy kontrolka się zapali.
  • Poziom 2  
    Sprawdziłem wszystko dwa razy wszędzie gdzie zdołałem zajrzeć jest prawidłowo podłączone, płynu jest max w zbiorniczku, kostki od czujników też prawidłowo wpięte.

    Dodano po 2 [minuty]:

    spróbuję jeszcze zrestartować kompa. może to coś pomorze ;]

    Dodano po 52 [minuty]:

    No i klapa, restart nic nie pomógł sprawdziłem bezpieczniki wszystkie całe. jeszcze zostało doładować akumulator.

    no i po doładowaniu aku dalej to samo. dzis zabieram sie za rozrusznik, mam nadzieje ze to tylko przypadek ze i rozrusznik padł
  • Poziom 2  
    sprawa załatwiona ;] przyczyną tej anomalii był zalany jeden przewodzik na rozruszniku taki mały na wsuwkę. Dzięki wszystkim za pomoc. zamykam temat.