Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RENAULT MEGAN ABS paląca sie kontrolka

15darekvw 06 Lut 2012 20:47 5286 6
  • #1 06 Lut 2012 20:47
    15darekvw
    Poziom 27  

    Witam,musiałem wyciągnąć akumulator z autka jak w temacie z 97r po ponownym podłączeniu akumulatora pali się kontrolka abs,jak przejechałem z 20m kontrolka zgasła, ale po ponownym odpaleniu auta jak się już zapaliła to świeci i nawet przejechanie kilku dziesięciu metrów nie powoduje jej zgasniecia nie wiecie co to może być ?może miał ktoś podobny przypadek dziękuje za odpowiedz pozdr.

    2 6
  • #3 06 Lut 2012 21:01
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 06 Lut 2012 21:31
    15darekvw
    Poziom 27  

    Dziękuje za pomocne odpowiedzi ale ABS działał prawidłowo do momentu wyjęcia akumulatora wiec pierścienie odpadają,co do bezpiecznika sprawdzę i odczyt błędów zrobię ale jak auto wróci za ok dwa dni,dam na pewno znać co i jak ;-)

    0
  • #5 06 Lut 2012 22:08
    Spineer
    Poziom 10  

    Witam! Miałem kiedyś taki problem z ABS w Megane z 96'. Objawy wyglądały bardzo podobnie. 2 lub 3 razy kontrolka ABS zgasła po jakimś czasie, potem zapalała się przy pierwszym hamowaniu. Ostatecznie okazało się, że to czujnik przy kole. Po jakimś czasie wysiadł przy innym kole.

    0
  • #6 09 Lut 2012 16:27
    991slaw
    Poziom 2  

    Witam
    posiadam Megane 1,4 z 99r też miałem podobny problem z ABS .Kontrolka raz zapalała się i gasła.Na komputerze pokazało wadę cewek tył prawy, lewy.Wymieniłem cewki i problem byl ten sam.
    Okazało się że kable nie łączyły.

    0
  • #7 09 Sty 2013 17:03
    fragles74
    Poziom 9  

    Witam. Nie będę zakładał nowego tematu a mam problem z palącymi się kontrolkami abs,servis i ręczny.
    Samochód Renault Megane 1.6 16v 2000 r. Po włączeniu zapłonu bądź odpaleniu auta kontrolki gasną. W momencie przekroczenia prędkości około 5 km/h kontrolki się zapalają. Sprawdziłem we wtyczce od pompy abs zasilanie (miernikiem i żarówką dla pewności) i jest ok, sprawdziłem na tejże wtyczce opór sensorów i każdy w granicach 1,040-1,070 omów, sprawdziłem i przeczyściłem sensory oraz zębatki na każdym kole, bezpieczniki w kabinie i przy akumulatorze są wporządku. Jak odpalę auto hamulec lekko schodzi (to chyba normalne) podczas jazdy abs-u brak. Scaner MaxiDiag pokazuje błąd 11G - solenoid valve supply. Miałem myśl że to coś z pompą abs a mając możliwość podmiany na inną wraz ze sterownikiem w komplecie (czy była sprawna tego nie wiem) podmieniłem ją ale bez rezultatu -problem identyczny jak wyżej. Zaczęło to się dziać jak cofając uderzyłem dość energicznie kołem w krawężnik wtedy kontrolki zapaliły się ale po przejechaniu paru metrów zgasły. Po miesiącu może kontrolki zaczęły się zapalać tak jak wyżej opisałem. Muszę zrobić jeszcze testy na oscyloskopie i Clipie ale tu zaczynają się wydatki jestem w anglii a diagnoza Clipem to koszt około 90 funciaków także tanio nie jest ale jak będzie trzeba to trudno. Przed wydatkiem chciałbym się poradzić Was może zna ktoś rozwiązanie więc proszę o porady. Z góry dzięki. Andrzej

    3