Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop nie łaczy sie z wi-fi reszta komputerów łaczy sie prawidłowo

LenarAdw 06 Feb 2012 22:26 64220 27
    LenarAdw
    Level 9  
    Witam mam problem z połączeniem sie z wi-fi w domu posiadam komputer stacjonarny do ktorego podlaczony jest router brat ma laptopa i korzysta z wi-fi posiadam jeszcze jednego laptopa i z nim jest problem poniewaz nie moge sie polaczyc przez wi-fi ze swoim routerem wpisuje hasło i nadal nie dziala pojawia sie komunikat " system win nie mogl nawiazac polaczenia" gdy poszedlem do kolegi u niego laptop sie bez problemu polaczyl przez wi-fi gdy wszedlem zobaczyc na strone routera i wpisalem haslo jakie tam jest wpisane laptop nadal sie nie laczy ? jaka moze byc przyczyna i jak zrobic aby laptop łączył sie przez wi-fi?
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jaki masz system operacyjny i jakiego klucza używasz?
    LenarAdw
    Level 9  
    Na stacjonarnym jest xp brat ma viste a ja sevena ? tzn nie rozumiem z tym kluczem
    jimasek
    Chodzi mi o system na komputerze który ma problem z połączeniem, bo windows xp w wersji poniżej SP3 nie radzi sobie z kodowaniem (kluczem) WPA2 ;) tyle.
    LenarAdw
    Level 9  
    Na laptopie mam sevena i on sobie nie radzi z połaczeniem
    jimasek
    Czyli jak rozumiem sieć widzi? Karta jest w automacie (automatyczne pobieranie adresu)?
    LenarAdw
    Level 9  
    siec widzi, gdy wpisuje hasło wyskakuje komunikat " system windows nie mógl połaczyc z siecia "

Dodano po 24 [minuty]:

w routerze mam ustawione WPA-PSK (Wi-Fi Protected Access Pre-Shared Key) jest jeszcze WPA-PSK+WPA2-PSK które wybrać?
    CHACA
    Level 43  
    Zostaw na razie WPA-PSK klucz skladajacy sie z conajmniej 10 znakow literowo-cyfrowych.
    LenarAdw
    Level 9  
    problem nadal nie rozwiazany, jakies pomysly ?
    szutokan
    Level 14  
    spróbuj zostawić sieć otwartą (wyłącz WPA-PSK) i wtedy zobacz czy się połączy
    mleczakm
    Level 19  
    Dwie czynności, które u mnie pomogły na dwu różnych komputerach:
    1. Aktualizacja sterowników
    2. Zmiana w ustawieniach sterowników schematów zasilania na "max performance".

Podaj nazwę karty sieciowej, to może jeszcze coś się znajdzie.
    komandoberet
    Level 10  
    To ja mam podobnie.Mam 2 laptopy z Vistą.Modem w300.2 dni temu zresetowałem go bo zrywało mi połaczenie i zaczeły się problemy.Wcześniej obydwa chodziły na wifi bez żadnych problemów , po zresetowaniu modemu ten laptop który pierwszy się polaczył ten hulał i tak na zmiane.Co zrobić aby oba smigały na wifi?
    gkasp
    Level 14  
    a co z DHCP - adresacja przydzielana z automatu?
    komandoberet
    Level 10  
    Chodzi Ci o co mam zazanaczone w Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)?Bo jesli tak to IP i DNS zaznaczone są na automat
    djozim
    Level 12  
    A próbowałeś usunąć profil sieci? O ile został utworzony.
    Centrum sieci i udostępniania > Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi

A co to jest za router? Może mac filter masz włączony.
    sir_piernik
    Level 1  
    Witam

Ja mam podobny problem: Acer5552 win7 64bit. W sieci sa trzy laptopy i jeden ma problem z internetem - widzi router ale z netem sie nie laczy. Pozostale laptopy (na kazdym win 7) dzialaja OK. Problem zacza sie kiedy zmienilem router na Netgear1000
    Po paru godzinach experymentow odkrylem ze jak zmienie zabezpieczenie z WPA2_psk na zwylke WPA wtedy problem znika.
    Nie moge ustawic tego WPA2 na tym jednym kompie. Jesli ktos wie dlaczego prosze o pomoc.

Pozdrawiam
    komandoberet
    Level 10  
    A u mnie żeby drugi laptop zaczął działać przez wifi musze resetowac modem i instalować go na nowo przy czym pierwszy laptop musi mieć wyłączone wifi a modem połączony przewodem, w innym przypadku drugi laptop nie zadziała.Zauważyłem ,że ten laptop który szybciej połączy się ten hula i tak na zmiane
    CHACA
    Level 43  
    Nie każde karty bezprzewodowe w laptopach zwłaszcza tych starszych obsługują standard WPA2.
    komandoberet
    Level 10  
    Może mi ktoś wyjaśnic co się dzieje z moim komputerem i dlaczego wcześniej wpisując ipconfig//all wyskawkiwał mi numer ip i dsn a teraz takie dziwa?
    CHACA
    Level 43  
    To proste kolego po ipconfig jest tylko 1 slesz ( / ) a nie dwa :)
    komandoberet
    Level 10  
    Co to może być jesli po zresetowaniu modemu i wgraniu go na nowo moje 2 kompy hulaja przez wifi a wystarczy,że wyłącze modem i ponownie go włącze i już jest brak połączeń z internetem.Czy wyłączając modem
    kasuje się jakieś ustawienia czy co?Naprawde męczące jest codzienne resetowanie i wpisywanie loginów hasel itp.
    Bródka

Level 42  
    Jakiego modemu ?
    Jakiego wgrania ?
    komandoberet
    Level 10  
    ad.1 ZTE ZXV10 W300
    ad.2 Chodziło mi o ponowną instalacje po resecie
    Bródka

Level 42  
    A po co instalować router ?
    Możliwe że masz problem z synchronizacją
    komandoberet
    Level 10  
    Bo tylko taka kombinacja daje efekt.Teraz znowu mam net w 2 laptopach po wcześniejszym resecie i instalacji.Zauwazyłem ,że po wyłaczeniu i ponownym właczeniu tego modemu tylko 2 komputer ma problemy z ponownym połczeniem z internetem a ten w którym dokonuje instalacji takich problemów nie ma.Na przewodach działaja bez problemu

A jak rozwiązać problem z tą synchronizacją ?
    Zicku
    Level 1  
    Witam, trochę odświeżam temat ale lepsze to niż nowy wątek.

Mój problem jest bardzo podobny do tych wyżej. Wczoraj Netia założyła u nas na mieszkaniu internet, router od nowy od nich. Na 3 laptopach na mieszkaniu wszystko działa, gdy ja się połączę z siecią nagle sieć znika na wszystkich laptopach. Trzeba restartować router i tak w kółko. Sterowniki mam najnowsze, wirusów nie mam, laptop ma niecały rok, Windows 7. Na routerze próbowałem zmieniać szyfrowanie. Na WPA internet dziłał około 5 minut i ten sam problem, gdy nie ma hasła wszystko działa jak należy. Problem jest tylko na moim laptopie. Ktoś ma jakiś pomysł?
    djud
    Level 13  
    Zicku wrote:
    Witam, trochę odświeżam temat ale lepsze to niż nowy wątek.

Mój problem jest bardzo podobny do tych wyżej. Wczoraj Netia założyła u nas na mieszkaniu internet, router od nowy od nich. Na 3 laptopach na mieszkaniu wszystko działa, gdy ja się połączę z siecią nagle sieć znika na wszystkich laptopach. Trzeba restartować router i tak w kółko. Sterowniki mam najnowsze, wirusów nie mam, laptop ma niecały rok, Windows 7. Na routerze próbowałem zmieniać szyfrowanie. Na WPA internet dziłał około 5 minut i ten sam problem, gdy nie ma hasła wszystko działa jak należy. Problem jest tylko na moim laptopie. Ktoś ma jakiś pomysł?

1.Jaką masz kartę sieciową w laptopie, jaki laptop?
    2.Czy na routerze masz ustawione WPA TKIP czy WPA AES. TKIP jest bardziej kompatybilne.
    3. Czy jeśli tylko twój laptop się łączy z routerem, a pozostałe 3 nie to sieć działa ?

Dodano po 4 [minuty]:

komandoberet wrote:
    Bo tylko taka kombinacja daje efekt.Teraz znowu mam net w 2 laptopach po wcześniejszym resecie i instalacji.Zauwazyłem ,że po wyłaczeniu i ponownym właczeniu tego modemu tylko 2 komputer ma problemy z ponownym połczeniem z internetem a ten w którym dokonuje instalacji takich problemów nie ma.Na przewodach działaja bez problemu

A jak rozwiązać problem z tą synchronizacją ?

1.To nie problem z synchro skoro net działa na jednym laptopie.
    2.Nie używaj płyty do instalacji tego urządzenia bo to jest porażka :)
    3.Powiedz czy dioda internet świeci na zielono kiedy działa tylko na jednym laptopie i czy wtedy wyświetlają się strony na tym laptopie
    4.Czy ten laptop który się wtedy nie łączy z internetem, łączy się z ZTE ?