Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet w akademiku-zablokowane porty?

bogy 07 Feb 2012 03:23 4188 11
phoenixcontact
    bogy
    Level 10  
    UPC obdarzyło mnie modemem TWG870 zintegrowanym z ruterem. Niestety TWG nie ma bezpośredniego wyjścia z modemu, ma tylko gniazda LAN rutera. Dotychczas używałem rutera DIR-855 i (ze zrozumiałych względów) chcę przy nim pozostać. Podłączyłem go do gniazda LAN nadałem adres statyczny i wpisałem go na listę DMZ, ale nadal dlink zwraca mi informację "WAN subnet conflicts with LAN subnet". Wszystko posprawdzałem i wydaje mi się że jest OK, ale nie jest, bo nadal dlink nie może się połączyć z internetem. Jeśli ktoś ma pomysł gdzie może być problem to proszę o pomoc.
  • phoenixcontact
    bogiebog
    Level 43  
    bogy wrote:
    Dotychczas używałem rutera DIR-855 i (ze zrozumiałych względów) chcę przy nim pozostać.

Podaj względy.

Zmień LAN IP DIRa na 192.168.20.1
  • phoenixcontact
    bogy
    Level 10  
    Powodów jest kilka. Dlinki znam, bo od dłuższego czasu ich używam. DIR 855 jest znacznie szybszy od TWG. 855 ma znacznie lepszy zasięg. TWG z odległości 3 metrów za betonową ścianą ciągle się gubi, DIR nie.

Co do meritum problemu. LAN Dlinka jest ustawiony na 192.168.0.200 i nic. :(

Dodano po 26 [minuty]:

Zmieniłem na adres podany przez Ciebie tzn. 192.168.20.1 maska 255.255.255.0 i poszło. Jeszcze nie wiem jak z transferem i w jakim trybie się łączą, bo na liście DZM w Thompsonie nadal jest adres 192.168.0.200. Czy mógłbyś mi w "dwóch" słowach powiedzieć na czym polegał konflikt?
    Anonymous
    Level 1  
    bogy
    Level 10  
    No więc stało się coś czego nie rozumiem. Poprzednio wpisywałem Dlinkowi adres 192.168.0.200 laptop łączył się z siecią ale tylko LAN. Wpisanie adresu na listę DZM niczego nie zmieniło. Później wpisałem Dlinkowi adres podany przez bogiebog 192.168.20.1 i połączenie uzyskałem, ale w DZM jest nadal adres 192.168.0.200. Transfer jest kiepski download 31,5 upload 7,8 (Mb/s). Poza tym nie widzę innych komputrów w sieci, nie widzę też Thompsona.
    bogiebog
    Level 43  
    Ja się zgubiłem, który router odbiera internet od dostawcy ?
    Anonymous
    Level 1  
    bogiebog
    Level 43  
    Zatem ustawiamy DIR jako APeka,

Jak IP thomsona jest 192.168.0.1 to
    w DIR-ze
    - WAN - IP dynamiczny
    - LAN IP na 192.168.0.222
    - wyłącz DHCP serwer

[thomson] ==== (port LAN)[DIR]

port WAN w DIR zostaw pusty

Które urzadzenie chcesz umieścić w DMZ ?
    bogy
    Level 10  
    No więc coby sprawy uporządkować.
    Od dostawcy sygnał odbiera Thompson. Gniazdo LAN Thompsona (WAN niestety nie ma) podpiąłem do gniazda WAN Dlinka. Adres LAN Dlinka ustawiłem na 192.186.20.1 maskę 255.255.255.0, nic więcej nie zmieniłem i poszło. Po pierwsze nie rozumiem tego, a lubię rozumieć, po drugie obawiam się, że w tej konfiguracji Dlink pracuje jako zwykły switch. Początkowo na Dlinku ustawiałem adres LAN 192.168.0.200 i stały adres WAN, ten stały adres WAN wpisałem w zakładkę DZM Thomsona, ale wtedy Dlink sygnalizował konflikt adresów (którego nie mogłem znaleźć). Nie mogę wyłączyć WiFi w Thompsonie, niestety UPC ma zwyczaj blokowania niektórych ustawień. I to jest następny z powodów dla którego wolę Dlinka.
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    CHcesz DIR jako AP (switch) czy jako router ? Jako router będziesz miał dwa routery (dwa NAT-y), jeden w thom, drugi w DIR, tak chcesz na pewno ?

bogy wrote:
    lubię rozumieć

Na dwóch kartach sieciowych routera nie może być ten sam IP adres _sieciowy_ (np 192.168.1.)
    Anonymous
    Level 1  
    bogy
    Level 10  
    No tak, ale baran ze mnie! Przecież ja mu zmieniłem tylko adres hosta a sieciowy został ten sam, więc musiał się "pluć". Wyłącznik Thompsona w końcu znalazłem, ale dzięki za podpowiedź. Po co ma zaśmiecać eter i bez niego jest tam tłok. Ja pracuję na 5GHz i tam nie mam konkurencji (na razie). Dlink musi zostać ruterem, bo wisi na nim dysk NAS (Synology) i drukarka, a do Thompsona tego nie podepnę.