Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powolne logowanie po naprawie błędów na dysku + niesprawny dźwięk

07 Feb 2012 15:04 2137 13
  • Level 32  
    Komputer o którym tu mowa to mój desktop. Staroć sprzed 7 lat: ASRock K7-880, Sempron 2500+, 2x512 MB DDR (moduły nowe bo trzy miesiące temu diabli wzięli oba już zainstalowane), Radeon 9600 pod AGP, Windows XP Home SP3 (SP3 był doinstalowywany, instalacja systemu została wykonana z płyty ze zintegrowanym SP2)

    W poniedziałek rano, uruchomienie komputera zaskutkowało komunikatem o braku lub uszkodzeniu pliku C:\windows\system32\config . Nie była to pierwsza taka sytuacja w ciągu ostatnich paru tygodni, ale tym razem po restarcie problem się powtórzył. Przeszukanie sieci zaskutkowało dosyć prostym rozwiązaniem - zbootować maszynę z płyty instalacyjnej i z konsoli odzyskiwania uruchomić chkdsk c: /R . CHKDSK wykrył i naprawił trzy błędy.

    Po restarcie, system uruchomił się ale po zalogowaniu się na konto w systemie powitał mnie czarny ekran z kursorem. Nie była to jednak zwieszka - menedżer zadań dało się wywołać normalnie (zaobserwowałem bardzo niskie wykorzystanie procesora - 1-2%). Pulpit ukazał się po odczekaniu jakichś 10 minut, czyli wielokrotnie dłużej niż normalnie. Ten problem powtarza się dla wszystkich użytkowników, również po ponownym uruchomieniu systemu. Nie pojawia się przy uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym. (zaznaczam że czas od uruchomienia komputera do wyświetlenia przez Windows ekranu powitalnego nie uległ zmianie)

    Po załadowaniu się systemu stwierdziłem dwie rzeczy:
    1. Kompozycje graficzne ładują się dopiero po kilku minutach od uruchomienia i nie wpływają na pasek zadań (ręczne ustawienie kompozycji jest możliwe i daje normalny rezultat).
    2. Dźwięk w systemie przestał działać, DXDiag zgłosił brak sterownika. Deinstalacja i reinstalacja sterownika nie pomogły. Obniżenie poziomu sprzętowego przyspieszenia dźwięku nie dało zmian, do momentu jego całkowitego wyłaczenia - w tym momencie suwak stał się nieaktywny zaś DXDiag zgłosił że "Nie znaleziono karty dźwiękowej".

    Jak mam postępować dalej aby zdiagnozować i naprawić właściwą przyczynę tego stanu rzeczy?
    Wolałbym uniknąć reinstalacji systemu chyba że będzie ona jedynym rozwiązaniem.

    Dysponuję kopią zawartości partycji systemowej sprzed kilku tygodni (niestety jako kopią struktury katalogów a nie obrazem dysku), gdy system działał jeszcze względnie normalnie.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 15  
    pierwsze co powinieneś zrobić to przywrócić punkt przywracania, jeżeli masz kopię plików podmień wszystkie z folderu c:\windows\system32\config na te poprawnie działające za pomocą np hirena, jeżeli nie masz kopii tych plików, masz ich "czyste" wersje w c:\windows\repair (po podmianie pliku SAM - czystego, będziesz miał wyzerowane info o koncie użytkowników ale dane są zachowane, więc ten plik zamień na końcu), taka wskazówka, stare pliki nazwij inaczej przed podmianką żeby w razie problemów móc z powrotem je przywrócić
  • Helpful post
    IT specialist
    Sprawdźa czy dla dysku (dysków) jest ustawiony Bieżący typ transferu DMA (Ultra DMA tryb 5).
    W XP Mój Komputer->Właściwości->Sprzęt->Menadżer urządzeń->Kontrolery IDE/ATA/ATAPI->Podstawowy (Pomocniczy) kanał IDE->Ustawienia zaawansowane
    Jeżeli jest tryb PIO to odinstalowywujesz Podstawowy i/lub Pomocniczy kanał IDE i resetujesz komputer.
    Po restarcie system sam powinien ustawić tryb tranferu na DMA.
  • Helpful post
    Level 35  
    Oprócz tego co napisał paweliw to uruchom SFC /scannow.
  • Level 32  
    Więc tak:
    Quote:
    Sprawdźa czy dla dysku (dysków) jest ustawiony Bieżący typ transferu DMA (Ultra DMA tryb 5).
    Ultra DMA tryb 6 dla dysku systemowego (Primary IDE Master)
    Ultra DMA tryb 5 dla drugiego dysku ATA (Secondary IDE Master)
    Ultra DMA tryb 4 dla napedu DVD ( Secondary IDE Slave)
    Quote:
    Oprócz tego co napisał paweliw to uruchom SFC /scannow.
    Wykonałem, system sprawdził pliki i coś skopiował z dysku instalacyjnego. Nie zmieniło to jednak sytuacji.
    Quote:
    przywrócić punkt przywracania,
    Korzystałem z niego raz, kilka lat wstecz. Jakimś sposobem "przywrócona" została struktura katalogów innego niż systemowy dysku na którym przywracanie było wyłaczone (a przynajmniej tak to wyglądało z mojej strony), a problem który przywracanie miało rozwiązać jak był tak został. Od tamtego czasu przywracanie było wyłączone.
    Quote:
    jeżeli masz kopię plików podmień wszystkie z folderu c:\windows\system32\config na te poprawnie działające za pomocą np hirena, jeżeli nie masz kopii tych plików, masz ich "czyste" wersje w c:\windows\repair
    Kopia starych plików jest zrobiona. Widzę że poprzednie kopiowanie nie objęło jednak właściwych plików rejestru. Znalazłem natomiast utworzone przez RegCompact.NET kopie zapasowe sprzed trzech lat (XD). Czy mogę je w tym celu wykorzystać?
  • Level 32  
    the_fifth_horseman wrote:
    Wykonałem, system sprawdził pliki i coś skopiował z dysku instalacyjnego. Nie zmieniło to jednak sytuacji.
    Zapomniałem podać: po przeprowadzeniu SFC /scannow, otrzymuję teraz komunikat "Ta wersja sterownika włączonej karty graficznej nie obsługuje programu Catalyst Control Center. Zaktualizuj sterownik graficzny ATI albo włącz kartę ATI przy użyciu Menedżer Ekranów". Efekt jak mniemam spodziewany?

    Quote:
    Podaj SMART dysku.
    Powolne logowanie po naprawie błędów na dysku + niesprawny dźwięk
  • Level 43  
    Smart wszystkich HDD i dokładny model i wiek zasilacza.
  • Level 32  
    Quote:
    dokładny model i wiek zasilacza.
    Tacens Radix IV-450, kupiony 13 stycznia b.r.
    Jego poprzednikiem był Chieftec GPS-400AA-101 A, kupiony w okolicach lipca 2009. Wymieniłem go ponieważ w ostatnich tygodniach przy ładowaniu systemu zaczęły występować samoistne restarty, które wydawały się być objawem zdychającego zasilacza (błąd z mojej strony, wygląda na to że restarty były związane z błędami rejestru bo razem z nimi odeszły).
    artaa wrote:
    Smart wszystkich HDD
    Powolne logowanie po naprawie błędów na dysku + niesprawny dźwięk Powolne logowanie po naprawie błędów na dysku + niesprawny dźwięk Powolne logowanie po naprawie błędów na dysku + niesprawny dźwięk
    Tak, wiem że oba dyski SATA zgłaszają dokładnie te same dane. Tak było od kiedy drugi z nich został zainstalowany (3 lata temu).
  • Level 32  
    Przejrzałem dziennik systemowy, okazuje się że w trakcie uruchamiania systemu usługa Klienta DHCP zawiesza się w trakcie uruchamiania, przez co wywala się kilka kolejnych usług.
    System uruchamia się poprawnie po wyłączeniu usługi.
    Teraz pytanie: W jaki sposób mogę ustalić które pliki systemowe odpowiadają za tą usługę i przywrócić je do normalnego stanu?
  • Level 43  
    Nie mogłeś dać SMARTu z CDI?...
    Byłoby wiadomo który HDD to które partycje.
    WD1600 ma C5 jeśli to systemowy, to twoje problemy prawdopodobnie z tego wynikają.
  • Level 32  
    Tak, to jest systemowy.
    Wiem że błędy są skutkiem badów. Dysk wymienię jak tylko uda mi się kupić nowy działający z moją płytą główną.
    Kwestią jest czy aktualną instalkę systemu da się przywrócić do stanu w pełni fukncjonalnego czy też jestem skazany na reinstalację.
  • Level 43  
    the_fifth_horseman wrote:
    Tak, to jest systemowy.
    Wiem że błędy są skutkiem badów


    Dysk systemowy musi być sprawny, wszelkie "naprawy" systemu na niespewnym HDD są nonsensowne.

    Ten HDD to na zerowanie i remap się nadaje, aby sprawdzić jego faktyczny stan.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    System postaw na czymś sprawnym, dane zgraj i do dzieła.